Anayasa Mahkemesinin yeniden yapılandırılmasını öngören tasarının 1. bölümünde yer alan maddeler, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. AK Partili Akdağ Anayasa ile ilgili sorulara cevap verdi.
Kabul edilen maddelere göre, mahkeme 17 üyeden oluşacak. Anayasa Mahkemesi üyeliğine süre sınırı getiriliyor. Üyeler 12 yıl için seçilecek. Bir kimse iki defa üye seçilemeyecek. Başkan ve üyeler azlolunamayacak, kendileri istemedikçe görev süreleri dolmadan ve 65 yaşından önce emekliliğe sevkedilemeyecek.
Anayasa Mahkemesi, Genel Kurul ve iki bölüm olarak çalışacak. Genel Kurul, genel olarak halen Anayasa Mahkemesinin baktığı konuları görüşecek. Bölümler ise Anayasa değişikliği ile getirilen ''bireysel başvuruları'' karara bağlayacak.
Genel Kurul, en az 12 üyenin katılımıyla toplanacak.
Düzenlemeyle, ''Raportör yardımcılığı'' kadrosu oluşturulacak. Raportör yardımcıları, yargısal ve idari çalışmalara yardımcı olacak.
-KONUŞMALAR-
Verdikleri önergeler dolayısıyla söz alan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, çıkarılan yasalarla baskıcı ve totaliter bir rejime doğru doludizgin gidildiğini öne sürdü.
CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, tasarıyla 49 yıldır çok önemli bir görev yapan Anayasa Mahkemesinin kargaşaya sürüklendiğini, yargının, Anayasa Mahkemesinin hegemonyasına alındığını iddia etti.
MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, devlet ve rejimin değiştirilmeye çalışıldığını, bu tür tasarıların buna hizmet ettiğini ileri sürdü.
TÜSİAD'ın Anayasa değişiklik çalışmasını ve çalışmayı yürüten heyette yer alan Prof. Dr. Ergun Özbudun'u eleştiren Bal, ''Daha önce sizin yaptığınız anayasa çalışmasını yürüten Özbudun'u paranın baronlarına mı verdiniz? Yapacağınız anayasanın genel muhtevasını açıklayın. TÜSİAD'ı kınayın, arkasına saklanmayın. Yaptıklarınızın hesabını teker teker soracağız'' dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, yeni bir anayasa ihtiyacının bütün partilerin dile getirdiğini ve programlarına koyduğunu belirtti.
Herkesin yeni anayasaya dair söyleyeceği sözlerin olabileceğini, buna TÜSİAD'ın da dahil olduğunu kaydeden Bozdağ, ''Bundan doğal bir şey olamaz'' dedi.
Düşüncelerin hür bir ortamda tartışılmasının önemine işaret eden Bozdağ, düşüncelerin tartışılmasından rahatsız olmamak gerektiğini ifade etti.
Bozdağ, şöyle devam etti:
''Burada, partimiz ile ilgili bir hususun altını çizmekte fayda var. 2007 seçiminden sonra biz anayasa ile ilgili bir komisyon kurduk. O arada maddelerle ilgili tartışmalar oldu. Neler olacak, neler olmayacak, diye. Çeşitli defalar yapılan açıklamalarda, her defasında şunun altını çizdik: Anayasa'nın, 1, 2 ve 3. maddelerinin değiştirileceğine dair bir sözümüz yok. Aksine bunları değiştirmeyeceğiz. Bunu defalarca açıkladık. Bu maddelerin Türk milletinin ortak paydası olduğunu ifade etmemize rağmen hala bu konularda gizli ajandalardan bahsetmek kabul edilemez bir yaklaşımdır. Ama biz her konunun tartışılmasından, her konudaki fikirlerin hür bir biçimde ifade edilmesinden yanayız. Bizim her fikre karşı fikirlerimiz var. Vakti geldiğinde söyleriz. Söylenen fikirlerden dolayı bizim hiçbir korkumuz bugüne kadar olmadı, bundan sonra da olmayacaktır.''