NATO sözcüleri, silah ambargosunu denetlemek için Libya açıklarındaki deniz operesyonuna 16 savaş gemisi ve denizaltının katılacağını, bunlardan 5 gemi ve bir denizaltının Türkiye'den geleceğini açıkladı.
NATO'nun silah ambargosunu uygulamak için Libya açıklarındaki deniz misyonuna en büyük katkıyı Türkiye sağlayacak.
NATO askeri kanat sözcüleri, şu ana dek toplam 16 savaş gemisi ve denizaltının katılımının bildirildiği misyonda Türkiye'den 4 firkateyn, 1 denizaltı ve 1 yedek geminin bulunacağını açıkladı.
Buna göre misyonun komuta ve kontrol gemisini İtalya sağlayacak. Türkiye dahil 10 firkateyn bulunacak misyona Kanada, İspanya, İngiltere, Yunanistan, İtalya ve ABD birer firkateyn verecek. Misyondaki 3 denizaltı ise Türkiye ile İspanya ve İtalya tarafından sağlanacak. Ayrıca Türkiye ile İtalya birer yedek gemi tahsis edecek.
NATO sözcüsü Oana Lungescu ise Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasında NATO'nun rolü konusunda üye ülkeler arasında müzakerelerin "müspet bir ruhla" sürdüğünü belirtti.
Lungescu, "BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararını uygulamak konusunda (NATO askeri kanadı tarafından hazırlanan) planları eyleme geçirmek için tüm müttefiklerle danışmalar sürüyor. Planın hayata geçirilmesi için 28 üyenin oy birliği gerekiyor" dedi.
Bu arada AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Libya'ya yönelik silah ambargosunu denetleyecek NATO deniz gücünde TSK unsurlarının da görev almasını öngören tezkerenin TBMM'ye sunulmasının ardından yarın Genel Kurulda görüşülmesinin planlandığını bildirdi.
LİBYA OPERASYONUNDA ABD KOMUTADAN ÇEKİLİNCE NATO'NUN OPERASYONU İTALYA'NIN NAPOLİ KENTİNDEN YÖNETİLECEK
NATO savaş gemileri, BM Güvenlik Konseyi'nin koyduğu silah ambargosunu uygulamak için Libya açıklarına geldi.
ABD Libya operasyonunda NATO'nun komutayı devralması için süreci başlattı. Uçuşa yasak bölge uygulamasında NATO komutayı devralmaya hazırlanırken Libya'ya silah sokulmasını engellemek için de sıkı denetim başlatılmış oldu.
Libya operasyonunun komutası NATO'ya geçince harekat, İtalya'nın Napoli kentindeki NATO Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığınca (AFSOUTH) yönetilecek.