Gül 'fırsat' söyleminin ikinci kez kullandı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-22-2011 (18:57)   Son Mesaj: 03-22-2011 (18:57)    Cevap: 0    Gösterim: 600  

    03-22-2011

    Gül 'fırsat' söyleminin ikinci kez kullandı

    Gül 'fırsat' söyleminin ikinci kez kullandı


    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye İhracatçılar Meclisinin konuğu oldu. Yeni anayasaya ilişkin görüşlerini ifade eden Gül, yeniden 'fırsat' söylemini gündeme getirdi. Gül 'Bu fırsat inşallah kaçmayacaktır' dedi

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacının açık olduğunu bildirdi.
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye İhracatçılar Meclisinde (TİM) yapılan ve Türkiye genelindeki tüm ihracatçı birliklerinin yönetim ve denetim kurullarının hazır bulunduğu meclis toplantısına katıldı.

    Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, yeni anayasa çalışmalarına değindi.

    ''Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı gayet açık'' diyen Gül, Türkiye'nin geçmişte anayasalarını hep reaksiyonel ortamda yaptığını ifade etti.

    Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:

    ''Onun için de hep bu anayasaların sıkıntıları olmuştur. Yani tepki anayasaları yapılmıştır. İlk defa belki Türkiye'de normal şekilde, sivillerin, bilim adamlarının, siyasetçilerin, herkesin kafa kafaya vererek toplumun arzu ettiği, toplumu yeni bir döneme taşıyacak bir anayasa yapma imkanı vardır. Bunu kaçırmamak gerekir.

    Bunu yaparken de metodoloji yanlışlarına düşmeden hareket edilirse başarılı olacağına inanıyorum. Çünkü temel konularda, temel meselelerde Türkiye'de çok büyük bir konsensus vardır. Bunu açıkça görüyoruz. Bu fırsat inşallah kaçmayacaktır. Onun için hepinizin yapıcı önerileri daima değerli olacaktır.''

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Ürettiğiniz bir şey yoksa, üretim alanında başarınız yoksa o zaman satacak bir şeyiniz de yok demektir. Dolayısıyla ihracata dikkatleri çekmek, ihracata yönelmek aynı zamanda üretimi teşvik etmek, aynı zamanda üretimin önemini kavramak demektir'' dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ihracat konusunun uzun yıllar Türkiye'nin ihmal ettiği bir konu olduğunu, siyasi olarak da ekonomik olarak da içe dönük olan Türkiye'de uzun yıllar hep ithal ikamesi politikaların konuşulduğunu, bunun çok büyük başarı olduğunun düşünüldüğünü söyledi.

    Türkiye'nin ihracatı 1 milyar doları geçtiğinde ülkede çok büyük sevinç yaşandığını dile getiren Gül, bugün Türkiye'nin çok büyük başarılar elde ettiğini, dünyanın en büyük ekonomik krizinin yaşandığı, dünya ticaretinin süratli şekilde düştüğü dönemde bile 100 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini hatırlattı.

    Bütün bunların Türkiye'nin değişimin ayrı bir göstergesi olduğunun altını çizen Gül, Türkiye'nin ihracatta önüne koyduğu hedeflere ulaşacağına kesinlikle inandığını ifade etti.

    İhracat, dışarıya mal satmak derken başka yerden alınan malın üzerine kar konularak satılmasının konuşulmadığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, şöyle dedi:

    ''İhracat derken aslında biz dolaylı olarak üretim kapasitemizi konuşuyoruz. Üretiyorsanız satacaksınız. Ürettiğiniz bir şey yoksa, üretim alanında başarınız yoksa o zaman satacak bir şeyiniz de yok demektir.

    Dolayısıyla ihracata dikkatleri çekmek, ihracata yönelmek aynı zamanda üretimi teşvik etmek, aynı zamanda üretimin önemini kavramak demektir. Neticede ihracata dayalı büyüme modelinden bahsetmek ve onu tercih etmek demektir.

    Şunu da söylemek istiyorum: 500 milyar dolar ihracatı olan ülkenin üretim kapasitesinin bugünkünün birkaç misli yukarda olması gerekir ki, üretmesi gerekir ki satabilmesi gerekir.

    Dolayısıyla üretim politikalarımızı da buna göre desteklememiz, buna göre tekrar gözden geçirip dizayn etmemiz gerekiyor.''

    ÇIKMAZ SOKAK

    İhracatın sadece ekonomik bir faaliyet olmadığının altını çizen Abdullah Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    ''Türkiye'nin dış politikasıyla da çok ilişkili. Eğer komşularla duvar ördüyseniz, Türkiye'yi bir nevi çıkmaz sokak haline getirdiyseniz o zaman mal satacak insan da bulamazsınız. Bir zamanlar öyleydi. Bütün komşularla duvar vardı etrafımızda...

    Onlarla ilişkilerimiz neredeyse yasaklı haldeydi, neredeyse küs halindeydik. Bunu söylerken hatanın bizde olduğunu söylemek istemiyorum.

    Ama bu bölgenin en önemli, en büyük bölgesel gücü olarak bölgeyi dizayn etmek, düşünmek, başkalarının yerine, komşularının yerine de gerekirse düşünerek ilişkileri normalleştirmek bize düşüyor.''

    Abdullah Gül, her ülkenin kalkınmasının önce kendi bölgesinden başladığını belirterek, ''Vizelerin kalkması, serbest ticaret anlaşmalarının imzalanması, vergi muafiyeti anlaşmalarının imzalanması, yatırımların karşılıklı korunmasıyla ilgili anlaşmaların imzalanması aslında devletin sizin adınıza altyapıyı hazırlaması faaliyetleridir'' dedi.

    Hukuki altyapı hazırlanmadan mal satılamayacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Türkiye, bunların hep farkına vardı. Bu konulara kendisini önemli şekilde yönlendirdi ve neticede çok büyük kapılar açılmaya başladı'' diye konuştu.

    TİCARİ AHLAK

    Türkiye'nin bugün bütün Afrika ülkeleriyle çok yakın ilişkiler içinde olduğunu dile getiren Gül, şunları kaydetti:

    ''Birçok Afrika ülkesini ziyaret ediyoruz. Herkes 'Türkler gelmiş' diye kucak açıyor. Türkler'in gidişi bazı ülkelerin gidişinden farklı. Koloni geçmişimiz olmadığı için Türkleri samimi şekilde karşılamışlardır. Biz ticaret yaparken karşılıklı kazan ile yatırım yaparken de karşımızdakinin kazancını düşünerek ticari ahlakı hep öne çıkartmışızdır. Bu tabii bize daima yeni kapılar açmıştır.''

    Cumhurbaşkanı Gül, Latin Amerika ile ilişkilere de değinerek, Türkiye'nin bu ülkelere de ihracat yapabileceğini anladığını, yeni pazarlar, yeni coğrafyalar keşfetmeye başladığını söyledi.




    Gül 'fırsat' söyleminin ikinci kez kullandı Yorumları