İşkencede 2010 raporu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-21-2011 (12:04)   Son Mesaj: 03-21-2011 (12:04)    Cevap: 0    Gösterim: 481  

    03-21-2011

    İşkencede 2010 raporu

    İşkencede 2010 raporu


    Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) bünyesinde 12 yıldır hizmet veren İşkence Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri'ne şimdiye kadar 12 bin 400 kişi başvuruda bulundu.

    Burcu Çalık'ın haberi
    İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Adana'daki tedavi merkezlerinin genel koordinatörü Dr. Metin Bakkalcı, 1980'lerden günümüze işkence konusunda gelinen noktayı ve yayımlanmamış 2010 raporunu paylaştı.

    'KORKUTUYORLAR'

    Bakkalcı, işkencenin ve kötü muamelenin kişi üzerinde yarattığı tahribatın onu algılayışına, kültürüne, dini inançları gibi etkenlere göre değişiklik gösterdiğini ifade etti. Türkiye'de 1980'lerden bugüne işkencenin azalmakla birlikte bitmediğine ama boyut değiştirdiğine dikkat çeken Bakkalcı, "Hâlâ fiziksel şiddet yapılıyor fakat yerini çoğunlukla psikolojik olana bıraktı.

    Hakaret, bazı işkence aletlerini göstermek gibi gözdağı verme yöntemlerini tercih ediyorlar" dedi. İşkence tedavi merkezlerinde hekim, sosyolog ve psikologlardan oluşan 27 kişilik çekirdek ekibin hizmet verdiğini belirten Bakkalcı, gerektiğinde gönüllü doktorlardan destek aldıklarını kaydetti. Tedavinin kişi hakkında ilk değerlendirme yapıldıktan sonra fiziksel ve ruhsal olarak ikiye ayrılan tanılar üzerinde ilerlediğini anlatan Bakkalcı, "tedavi en az 6 ay sürüyor. Bazı zamanlar 2-3 yılı geçtiği olabiliyor.

    Çoğunluğu ilaç tedavisi ve terapi alıyor" dedi. Bakkalcı, her zaman tam iyileşme sağlanamasa da asıl amacın kişileri gündelik yaşamlarını sürdürebilir hale getirmek olduğunu söyledi. 2010 raporunda en çok İstanbul (102 kişi) ve Diyarbakır'dan (101) tedavi merkezlerine başvuru yapıldı. Kişilere işkence uygulanan yerler arasında Emniyet Müdürlükleri 174 başvuru sayısı ile birinci sırayı, açık alanlar ve araç içi yerler ise 83 kişiyle ikinci sırayı aldı.

    Bunu jandarma karakolları izledi. TİHV'nin son verilerinde işkence ve kötü muamele gerekçesiyle başvuranların en çok yakındığı psikolojik sorun, uyku bozuklukları oldu. Bunu sırasıyla sıkıntı, unutkanlık, sinirlilik ve polisten rahatsız olma, gerginlik ve kaygı izledi. 2009'da TİHV'ye başvuran kişiler en çok hakaret (331 kişi) gördüğünü belirtti. 320 kişi dayağa maruz kaldığını anlatırken, aşağılama, ölüm tehdidi, yemek vermeme, uyutmama gibi işkence yöntemlerine maruz kalındığından yakınıldı.

    Sabah




    İşkencede 2010 raporu Yorumları