Konuşmasına İbrahim Tatlıses'e geçmiş olsun diyerek başlayan Başbakan Erdoğan, kabulunun yıl dönümünde İstiklal Marşı'nın önemine dikkat çekti ve Batı'yı da Libya'ya müdahale noktasında Akif'in dizeleriyle uyardı.
Başbakan Erdoğan grup konuşmasında şunları kaydetti:
Önceki silahlı bir saldırıda ağır yaralanan değerli sanatçımız İbrahim Tatlıses'e geçmiş olsun dileklerimi özellikle temenni ediyor, bir sanatçıya hem de milletin gönlünde kendisine haklı bir yer edinmiş değerli bir sanatçıya yapılan bu saldırı açık söylüyorum; dostluğa, kardeşliğe, sanata yapılmış bir saldırıdır.
Olayın aydınlatılması, suçluların bulunması için güvenlik güçlerimiz çok yoğun bir çalışma içerisindeler. İnanıyorum ki çok kısa bir süre içerisinde de bu işin failleri ortaya çıkacaktır. İbrahim Tatlıses'e Allah'tan acil şifalar diliyorum.
Bu arada dün Van'da meydana gelen depremden dolayı tüm Vanlı kardeşlerime de geçmiş olsun temennisinde bulunuyorum.
TIP HAFTASI
İçinde bulunduğumuz hafta da sağlık çalışanlarımız TIP Bayramını kutluyor...
Vatan toprağının her noktasında fedakarca hizmet veren tüm sağlık personelimize milletçe bir kez daha şükranlarımızı ifade etmek istiyorum.
AK Parti iktidarından önce sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranını yüzde 38'den yüzde 73'e yükseltmiş durumdayız. Hedefimiz bu oranı yüzde 100'e çıkarmaktır. Bir kez daha tüm sağlık çalışanlarının TIP Bayramını buradan kutluyorum...
Haftaiçinde Japonya 8.9 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Ciddi manada can ve mal kaybı var. Tablo net değil ancak görünen o ki Japonya 2. Dünya Savaşı sonrası en büyük acıyı yaşıyor. Deprem acısını bilen bir millet olarak bu hüzünlerini paylaşıyor, geçmiş olsun ve başsağlığı mesajlarını iletiyoruz.
Öncü bir Kızılay ekibi şuan Japonya'da. 17 Ağustos depreminde bizi yalnız bırakmayan Japonya'ya biz de yardım elimizi uzatıyoruz.
İSTİKLAL MARŞI GELECEĞİMİZDİR
İstiklal Marşı'nın kabulunun 90. yıldönümünde merhum Mehmet akif'i ve marşı kabul eden meclis üyelerini rahmetle anıyoruz. Hükümetimiz tarafından 2011 yılı, ölümünün 75. yılı olduğu için, Mehmet Akif yılı olarak kabul edildi.
İstiklal marşı 10 kıtası mecburen ezberletilen, ev ödevi olmaktan çıkarılmalıdır. Manası ıskalanan bir marş olmaktan çıkarılmalıdır. İsitklal marşımız tarihimiz kadar gelecek tasavarrumuzdur. Geleceğimizin adeta amentusudur.
Akif'in marşı hangi şartlar altında ve hangi hissiyatla yazdığını her an hatırda tutmak zorundayız. Akif, bir cihan devletinin yıkılışını görmüş bir mütefekkirdir. Ama ânı değil, geleceği şiirleştirmiştir. Üstat Necip Fazıl'ın dediği gibi, 'Akif, mürekkep yerine, adeta damarlarından kalemine kan çekerek, gönül diliyle şiirlerini yazdı.'
İstiklal Marşı'nın sahibi, çayına bir avuç şeker bulamayan bir şairdir. 'Onu ben bile yazamam, İstiklal Marşı benim değil, milletindir' diyordu. Ne acıdır ki, öldüğünde kimsesiz bir garip gibi defnedildi. Tabutu yerleştirildiğinde, etrafta sadece birkaç kişi vardı. İstanbul Üniversitesi'nden bir öğrencinin tabutun üzerindeki küçük notu görmesiyle acı haber yayıldı.
Bu hafta Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıldönümünü milletçe idrak edeceğiz. 18 Mart cuma günü Çanakkale'de olacağız. Şehitlerimize milletçe şükran duygularımızı ifade edeceğiz. Çanakkale'nin eşsiz komutanı Gazi Mustafa Kemal'i de rahmetle anıyorum.
LİBYA MESELESİ
Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'ndaki şu dizesine özellikle dikkat çekmek istiyorum:
Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.
Ulusun , korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
"Medeniyet!" dediğin tek dişi kalmış canavar
Batı'yı bu kadar hiç bir söz bu kadar güzel ortaya koyamaz...
Biz Kerbela'nın acısını tam 1372 yıldır içimizde taşıyoruz. Ne zaman kardeşin kardeşin vurduğunu duysak aynı acıyı yaşıyoruz. Biz yeni Kerbelalar yaşamak, kardeşlerimizin katledildiğine dair haberler almak istemiyoruz. Biz kardeşlerin biririyle çatışmasını, kutuplaşmasını artık gururumuza yediremiyoruz. Libya'da kopan her can, bizim canımızdan kopuyor. Bunların hesabı da verilemez. Bingazi'de, Trablus'ta, Zaviye'de, Libya'nın her zerresinde yaşanan acıyı biz yüreklerde hissediyoruz.
Libya'da yer düşen her can bizim canımızdan can kopmasıdır. Buna vesile olanlar tarih önünde bunun hesabını verecektir. Ne güzel diyor Mehmet Akif, "Girmeden tefrika bir millete düşman giremez, Toplu attıkça sineler,onu top sindiremez."
PETROL KUYULARINDAN YANA DEĞİLİZ
Bizim tarafımız bellidir. Haktan, kardeşlikten ve insanlıktan yanayız. Biz petrol kuyularınızdan değiliz. Bizim adımıza uydurulan yalan yanlış haberler var. Biz kardeşler arasındaki vuruşmadan dolayı hiç bir zaman silah tüccarlarının yanından yer almadık, yer almayacağız da. Bunu kardeş Libya halkının bilmesini istiyorum. Hiç bir zaman Türkiye silah tüccarlarının yanından yer almaz. Mısır için, Lübnan için ne diyorsak Libya için de aynısını söyledik. Zulümle âbad olunmaz. Kan üzerinden siyaset yapılmaz. Libya kendi iç meselesini kendisi çözsün istiyoruz.
Ayrıntılar gelecek