TSK'da 'altın günü' seferberliği/GALERİ   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-14-2011 (14:57)   Son Mesaj: 03-14-2011 (14:57)    Cevap: 0    Gösterim: 2037  

    03-14-2011

    TSK'da 'altın günü' seferberliği/GALERİ

    TSK'da 'altın günü' seferberliği/GALERİ


    Balyoz sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın 1. Ordu Komutanlığı yaptığı dönemde eşi Nilgün Doğan'ın düzenlediği "altın günü" için karargâhtaki kurmay albayların seferber olduğu ortaya çıktı.

    1. Ordu Komutanlığı kurmay heyetinin altın günüyle ilgili olarak Karargâh İçi Mütalaa Kağıdı (KİMK) ve Mesaj Formu bile hazırladığı belirlendi. Çok önemli askeri konularda karargâh çalışması şeklinde hazırlanan Mütalaa Kağıtları ve Mesaj Formları'nın Nilgün Doğan'ın altın günü için kullanılması dikkat çekti. Mesaj Formu'yla altın gününün dönemin parasıyla 15 milyon liralık "karidesli" mönüsü de hanımefendilere bildirilirken, komutanlık konutunda gerçekleştirilecek altın gününe katılacak personel eşlerine gidiş ve dönüş için servis aracı planlaması da yapıldı.
    Tanyeri imzalı form

    Nilgün Doğan'ın altın günü girişiminin ilk olarak 8 Ocak 2002'de Protokol Subayı olan Öğretmen Binbaşı Saadettin Budak'ın hazırlayıp 1. Ordu Komutanlığı Genel Sekreteri Kurmay Kıdemli Albay Süha Tanyeri'nin imzasının yer aldığı Mütalaa Kağıdı ile duyurulduğu görülüyor.

    Harekât Başkanlığı'na yazılan ve 1. Ordu Komutanlığı'na bağlı 35 birime çekilen dört maddeden oluşan Mütalaa Kağıdı'nda altın günüyle ilgili program hakkında ilginç bilgiler yer alıyor.

    "Sayın Or. K. Eşi Bn. Nilgün Doğan, Or. Kh. ve Orduevleri'nde görev yapan Albay ve Yarbay eşlerini aşağıda belirtilen tarihlerde 5 grup halinde Or. K'lığı konutunda kabul edecektir" denilen emirde, birinci grubun kabul tarihinin 9 Ocak 2002 Çarşamba olduğu belirtilerek, talebin ivediliği nedeniyle katılacakların telefonla tespit edildiği vurgulanıyor.

    İŞTE O SKANDAL BELGELER

    Altın günü emri şöyle devam ediyor:

    Gidiş-dönüş için servisle

    "Konuyla ilgili olarak yapılacak çalışmalara esas olmak üzere Alb.ve Yb. rürtesindeki personel eşlerinin kabule hangi tarihlerde katılabileceğini (alternatifli olarak) belirten çizelgeler aşağıdaki formata uygun olarak 10 Ocak 2002 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar Genel Sekreterliğe gönderecektir. Genel Sekreterlikçe talep edilen tarihler, konutun kapasitesi, lojman durumları göz önünde bulundurularak yapılacak planlama ilgili personele duyurulacaktır. Kh. Grp. K.lığınca söz konusu günlerde bayanların konuta gidiş ve dönüşlerini sağlamak üzere Genel Sekreterlikle koordineli olarak araç planlaması yapılacaktır."

    Tanyeri imzalı Mütalaa Kağıdı'nda altın gününe katılacak personel eşleri için belirlenen 5 tarihten en az ikisini tercih etmeleri istenirken, birimlerin göndereceği listelerin nasıl hazırlanacağı da bir örnekle gösterildi.

    Volovan Karidesli mönü

    Nilgün Doğan'ın 4 Haziran 2002'de düzenlendiği altın günü organizasyonu için hazırlanan Mesaj Formu'nda ise 1. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Nejat Müldür'ün imzası bulunuyor. Altın gününe kimlerin eşinin katılacağı tek tek belirtilirken, ayrıca yemek mönüsü de katılacaklara bildiriliyor. Altın Günü mönüsünde "Zeytinyağlı enginar, Volovan Karidesli, mevsim salata, çupra ızgara, dondurmalı çilek" yer alırken, yemek ücretinin dönemin parasıyla 15 milyon lira olduğu aktarılıyor. Emirde yemeğe katılmak isteyen hanımefendilerin yemek ücretlerini ve LCV'lerini 31 Mayıs 2002 tarihine kadar Protokol Şube Müdürlüğü'ne göndermeleri isteniyor.

    Konu: Paralı Gün Faaliyeti

    Tanyeri'nin ardından Genel Sekreterlik görevine getirildiği anlaşılan Albay Baki Erdoğan'ın 26 Eylül 2002 tarihli Mütalaa Kağıdı'nda da başka bir altın gününe ilişkin emirlere yer veriliyor.

    "Hanımefendilerin Paralı Gün Faaliyeti" konulu Mütalaa Kağıdı'nda, Nilgün Doğan'ın Ordu Karargâhı'nda görevli general, subay, astsubay, uzman personel ve sivil memur eşleri ile altın günü icra edilmesinin planlandığı belirtiliyor. "Planlama çeyrek altın, yarım altın ve yaka iğnesi olarak yapılacaktır" denilen altın günü emrinde, "Arzu eden hanımefendiler altına veya yaka iğnesine katılabilecekleri gibi arzu ettikleri takdirde her ikisine de katılabileceklerdir. Yaka iğnesi ücreti dolar olarak aylık taksitlerle toplanacaktır" şeklinde ifadeler yer alıyor.

    Mütalaa Kağıdı'nda altın listesi

    Ayrıca emirde, hanımefendilerin altın günü öğle yemeklerine altın olarak katılabilecekleri gibi altın almaksızın da yalnızca öğle yemeğine iştirak edebilecekleri belirtiliyor. Bayan subaylar ve sivil memurelerin de altın günü organizasyonuna katılabileceğini aktarıldığı emirde, istekli personelin kimliklerinin, yarım ve çeyrek altın, yaka iğnesi ya da altınsız katılacakların 7 Ekim 2002 tarihine kadar Genel Sekreterliğe bildirilmesi isteniyor. Altın günü organizasyonlarını yapmakla yetinmeyen kurmay heyetinin altın gününde hangi subay eşlerinin ne kadar altın verdileri de Mütalaa Kağıtları'nda listeledikleri görülüyor.

    Aylık taksitler dolarla

    1'inci Ordu Genel Sekreteri Kurmay Albay A. Baki Erdoğan imzalı "Karargâh İçi Mütalaa Kağıdı"nın "konu" bölümünde "Hanımefendilerin Paralı Gün Faaliyeti" belirtilmiş. Yazıda, "1'inci Ordu K. Eşi Nilgül Doğan himayelerinde, Ordu Karargâhı'nda görevli General / Subay / Astsubay / Uzman Personel ve Sivil Memur eşleri ile altın günü icra edilmesi planlanmaktadır" denilerek şu talimatlar veriliyor:

    "Planlama çeyrek altın, yarım altın ve yaka iğnesi olarak yapılacaktır. Arzu eden hanımefendiler altına veya yaka iğnesine katılabilecekleri gibi, her ikisine de iştirak edebilecekler Yaka iğnesi ücreti dolar olarak aylık taksitlerle toplanacaktır."

    BUGÜN

    TSK'da 'altın günü' seferberliği/GALERİ

    TSK'da 'altın günü' seferberliği/GALERİ

    TSK'da 'altın günü' seferberliği/GALERİ

    TSK'da 'altın günü' seferberliği/GALERİ





    TSK'da 'altın günü' seferberliği/GALERİ Yorumları