TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''Türkiye maalesef demokrasinin zaman zaman inkıtaya uğraması, meclisin kapatılması, ara dönem hükümetleri sebebiyle çok zaman, emek ve ivme kaybetti'' dedi.
Şahin, Karabük'ün Yenice ilçesinde yapımı tamamlanan Hükümet Konağının açılış töreninde yaptığı konuşmada, devlet ve devlet yetkisini kullanan hükümetlerin halka hizmet için var olduğunu söyledi.
Vatandaşın devletten sağlık, eğitim, güvenlik ve adalet gibi hizmetler beklediğini anlatan Şahin, şöyle konuştu:
''Ülkemiz, gelişmiş ülkelerle yarış halindedir. Ekonomik ve sanayi açısından gelişmiş ülkelerin önüne geçmeliyiz. Hükümetlerin görevi, ülkeyi her bakımdan kalkındırmak ve milletler arası yarışta öne geçirmektir. Çocuklarımızı iyi yetiştirmek zorundayız. Bizden önde olan ülkeler eğitim sorunlarını çözdüler. Nüfuslarının yüzde 50'sinden fazlası yüksek tahsil görüyor. Her alanda istihdam edilebilecek nitelikli elemanları var. Biz de 18 milyon gencimizi iyi yetiştirmeliyiz. O nedenle son 8 yıl içerisinde daha önce 76 üniversite varken, 80 üniversite daha açılmıştır. Daha önce bunlar yapılamaz mıydı? Türkiye maalesef demokrasinin zaman zaman inkıtaya uğraması, meclisin kapatılması, ara dönem hükümetleri sebebiyle çok zaman, emek ve ivme kaybetti.''
-12 MART'IN YIL DÖNÜMÜ-
Bugünün 12 Mart olduğunu ve kendiSİ ile aynı yaşta olanların 12 Mart 1971'i hatırlayacaklarını ifade eden Şahin, şöyle devam etti:
''Bundan 40 yıl önce ne olmuştu? İş başında bir hükümet vardı, tek başına hükümetti. Adalet Partisi tek başına iktidardı, 1969 seçimlerini kazanmıştı. Sayın Süleyman Demirel Başbakandı. Ancak Genelkurmay dönemin Cumhurbaşkanına bir muhtıra verdi rahmetli Cevdet Sunay'a ve ertesi gün hükümet istifa etmek zorunda kaldı. Genelkurmay, 'biz bu hükümeti istemiyoruz, derhal çekilsin'' dedi ve ertesi gün hükümet istifa etmek zorunda kaldı. Tabirimi maruz görün, kamuoyuna mal olduğu için söylüyorum, şapkasını alıp gitmek zorunda kaldı Süleyman Demirel. Nihat Erim hükümetleri, başka hükümetler kuruldu, iş yürümedi. Ne yapılmıştı, milletin iradesine sahip çıkılamamıştı. Millet sandığa gidip TBMM'yi oluşturmuş, o meclisten de millet iradesine uygun hükümet çıkmışsa, o hükümetin temsil ettiği milletin iradesine sonuna kadar sahip çıkması gerekirdi. Sahip çıkılamadı. Şimdi Türkiye düne göre daha demokratik bir ülkedir, artık Türkiye'de milletin iradesine her şart altında sahip çıkan bir parlamento vardır. Milletin iradesine her şart altında sahip çıkan bu parlamentodan çıkmış bir hükümette vardır. Artık Türkiye'de darbe dönemleri, ara dönemler geride kalmıştır.''
Şahin, Türkiye'de bu gelişmelerden dolayı daha fazla iş üretildiğine işaret ederek şunları söyledi:
''Türkiye'nin bu nedenle dünyada itibarı şimdi daha fazladır. Artık, Ortadoğu bölgesinde sözü dinlenen bir Türkiye var. Uluslararası ihtilaflarda çözüm için 'Türkiye ne düşünüyor' diye sorulur hale gelindi. Dünyayı yönettiğini iddia eden ülkelerin yöneticileri Ortadoğu ve Afrika'da olay meydana geldiğinde 'Türkiye'nin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile istişare edelim, çözüm için adımları öyle atalım' ihtiyacını duyar hale geldi. Türkiye eğer bu noktaya gelmişse, bunda en büyük pay milletindir. Siz emanetinize bu şekilde sahip çıkılmasını istiyorsunuz, sizin seçtikleriniz de sahip çıkıyor. İşte o nedenle şimdi daha fazla bölünmüş yol yapılıyor, daha fazla üniversite ve yüksekokul faaliyete geçiyor.''
Geçmişte televizyon haberlerinde kar yağdığında kırsal kesimlerde hamile kadınların kızaklarla ya da insanların omuzları üzerinde hastaneye yetiştirilmeye çalışıldığına yönelik görüntülerin izlendiğini belirten Şahin, ''Artık kar paletli araçlar, ambulans helikopterler var. Sağlık Bakanlığımız, en ücra köşeye kadar hastalara havadan ve karadan ulaşıyor'' diye konuştu.
-''MUHALEFETSİZ DEMOKRASİ DÜŞÜNÜLEMEZ''-
Parlamentonun ve parlamentodan çıkan hükümet ve hükümetlerin halka layık olmak için gayret sarf ettiğine işaret eden Şahin, şöyle devam etti:
''Tabii ki bunlar için meclisten kanunların çıkması lazım. Herşey zamanla değişiyor. 10 yıl önce çıkartmış olduğumuz bir yasayı tekrar değiştirme ihtiyacı duyabiliyorsunuz. Bunu TBMM çıkarıyor. Çıkan kanunların çok büyük bir çoğunluğunu hükümet tasarısı olarak meclise sevk ediyor, ama parlamentoda iktidar ve muhalefet bu yasaları birlikte çıkarmaya özen gösteriyor. Çünkü muhalefetsiz demokrasi düşünülemez. Parlamentomuz, Türkiyemiz ve halkımızın ihtiyaç duyduğu yasaları çıkarttı. O kanunları TBMM'den iktidar ve muhalefet iş birliği halinde çıkarttı. O nedenle TBMM Başkanı olarak bu gerçeği ifade etmek durumundayım. Önemli olan sizlere layık olabilmek.''
-KARDEMİR KARABÜKSPOR-
TBMM Başkanı Şahin, Kardemir Karabükspor'un ligde kenti çok iyi temsil ettiğini vurgulayarak ''Bugün Bursaspor ile önemli bir maç var. Ben de maçta olacağım. Süper Lig de Kardemir Karabükspor'a ilgi duyan herkesin sempatisini kazandı'' dedi.
Şahin, Yenice'de Karabük Üniversitesine bağlı meslek yüksekokulu kurulmasına yönelik çalışmalara başlandığını kaydetti.
-DİĞER KONUŞMACILAR-
Karabük Valisi İzzetin Küçük, yeni bir hükümet konağı ile ilçenin büyük değer kazandığını belirterek, katkı sağlayanlara teşekkür etti.
AK Parti Karabük Milletvekili Cumhur Ünal, Türkiye'nin 8 yılda 4 kat büyüdüğünü, 80 yılda yapılamayanların hayata geçirildiğini söyledi.
Yenice Kaymakamı Tarkan Keskin, hükümet konağının 1 milyon 78 bin liraya mal olduğunu, modern binada daha iyi hizmet alma imkanına kavuştuklarını kaydetti.
Törende, Yenice Ülkü İlköğretim Okulu öğrencileri halk oyunları gösterisi sundu, Şahin ve protokol üyelerince hükümet konağının açılış kurdelesi kesilerek bina gezildi.