Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, Karadeniz'de bilinçsiz avlanma nedeni ile lüfer neslinin tehlikede olduğu uyarısında bulundu.
Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtı kara olarak bilinen lüferin, ekonomik olarak değerli bir balık olduğunu ifade etti.
Balıkçılar tarafından, ''denizlerin kraliçesi, sultanı'' diye adlandırılan lüferin, aynı zamanda lezzetli bir balık olduğunu söyleyen Erdem, bu balığın yumurtlama alanlarının ise Karadeniz olduğuna işaret etti.
''Karadeniz'de lüferin yüzde 90'dan fazlası yumurtlama fırsatı bulamadan avlanıyor'' diyen Erdem, lüferin dünyanın hiç bir yerinde görülmeyen şekilde Karadeniz'de bilinçsizce avlandığını dile getirdi.
Özellikle İstanbul Boğazı Karadeniz girişi ile Boğaziçi'ndeki avlaklarda gırgır ve trol ağlarıyla yapılan yoğun küçük lüfer avcılığının durdurulması gerektiğini vurgulayan Erdem, şunlara dikkat çekti:
''Lüfer Marmara ve Boğazlar üzerinden Karadeniz'e üreme ve beslenme için göç eder. Bu göç sırasında özellikle İstanbul-Boğazı Karadeniz girişi ile Boğaziçi'ndeki avlaklarda gırgır ve trol ağlarıyla yapılan yoğun küçük lüfer avı nedeniyle lüferin yüzde 90'dan fazlası yumurtlama fırsatı bulamadan avlanıyor. Yaptığımız araştırmaya göre bu balık türü 20 santimetreden daha büyük boylarda ilk yumurtlamasını gerçekleştiriyor. Dünyadaki diğer araştırmalar da bunu destekliyor. Ne yazık ki bilimsel sonuçlara rağmen ülkemizde geçerli yasalarda lüfer için 14 santimetre minimum avlama boyu uygulanıyor.''
Lüferin korunması için küçük avlama boyunun 24 santimetreye çekilmesi, üreme döneminde ve göç halindeki avcılık baskısının azaltılması gerektiğini söyleyen Erdem, lüfer stoklarının gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması için önlem alınmasının şart olduğunu vurguladı.
Lüfer neslinin bugüne kadar tükenmemesinin bir şans olduğunu ifade eden Erdem, önlem alınmaması durumunda bu balık neslinin tükeneceği uyarısında bulundu.