BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Libya'daki ayaklanmanın ardından ülkedeki ve sınırlardaki insani durumu bölgesel kuruluş ve BM kurum temsilcileriyle görüştü.
BM Sözcüsü Martin Nesirky tarafından verilen bilgiye göre Genel Sekreter Ban bugün, ''Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı, Uluslararası Göçmen Örgütü, AB, AGİT, Avrupa Konseyi, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Gıda Programı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, BM Kalkınma Programı, UNICEF, BM Barışı Koruma Operasyonları Dairesi, BM Siyasi İşler Dairesi'' üst düzey yetkilileriyle video konferans ve telekonferans yoluyla Libya'da ve sınırlarındaki insani durumu görüştü. Nesirky, Afrika Birliğinin görüşmeye katılamadığını ancak BM'nin girişimine destek vereceğini bildirdiğini belirterek görüşmenin amacının ''Libya'daki insani sorunun aciliyetini vurgulayarak durumun iyileşmesi ve ihtiyaçların eşgüdüm içinde karşılanması için işbirliği yapılması'' olduğunu vurguladı.
Görüşmede tüm kurumların Libyalı yetkililere, ''ülkedeki insani ihtiyaçları tespit etmek ve gerekirse yardım gönderebilmek için insani yardım ekiplerinin ülkeye girmelerine izin vermeleri yönünde çağrıda bulunduklarını'' da belirten Nesirky, tüm kurumların, Libya'daki insani durumla ilgilenmek için aralarındaki eşgüdümü daha da güçlendirmeye karar verdiklerini ifade etti.
Nesirky, kurum temsilcilerinin önceliğinin sınır bölgelerindeki insanların ülkelerine gitmelerine yardım etmek olmak olduğunu belirtirken, çoğunluğunu göçmen işçilerin oluşturduğu sınır bölgelerindeki insanların gıda, su, temizlik ve barınak ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini söyledi. Nesirky, bu kapsamda tüm kurumların temsilcilerinin, Mısır ve Tunus'a gösterdikleri güçlü destek için teşekkür ettiklerini de ifade etti.
Genel Sekreter Ban'ın bu durumla ilgilenmek üzere yakında özel bir temsilci atayacağını da belirten BM Sözcüsü Nesirky, ''Genel Sekreter, Libya'daki siyasi değişimin ülke halkı tarafından sahiplenmesi ve yönetilmesi gerektiğini düşünmektedir'' dedi.
Sözcü, Genel Sekreter Ban'ın Libya'ya uçuş yasağı uygulanmasını destekleyip desteklemediğinin sorulması üzerine, bu konunun BM Güvenlik Konseyinin konusu olduğunu söyledi.
Nesirky, Libya lideri Muammer Kaddafi yönetiminden, Libya'nın BM daimi temsilcisi Muhammed Şalgam ve yardımcısı İbrahim Dabbaşi'nin BM'ye akreditasyonlarının geri çekilmesini isteyen bir mektup alıp almadıklarının sorulması üzerine ise Libyalı yetkililerden bu konuda bir mektup aldıklarını teyit etti. Nesirky, başka detay vermeyerek konunun incelendiğini söylemekle yetindi.