Rize’de yapılan Proje Tabanlı Beceri Yarışması'na katılan Rize Kız Teknik Meslek Lisesi ekibi, yaptıkları 'Feretiko Organik Bebek' adlı ürünleri ile büyük ilgi çekti.
İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen yarışmalar öncesi bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, yarışmalar ile öğrenci ve kursiyerlerin araştırma ve proje becerilerinin geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca mesleki, teknik eğitim ve kurumlardaki öğrencilerin ilgi ve becerilerini kullanarak girişimcilik ve proje hazırlama deneyimi kazandırılması amacıyla proje tabanlı beceri yarışmaları düzenlendiğini hatırlatan Çelik, "Yarışma ile öğrenci ve kursiyerlerin araştırma ve proje becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Bu yıl ilimizde yarışmaya 27 okul ve kurumdan 5 alanda 36 proje katılmaktadır. Yarışmada birinci olan projeler 14-17 Mart tarihleri arasında Samsun'da yapılacak bölge birinciliği, burada birinci olacak projeler de Türkiye finallerine katılacak.'' dedi.
Programda daha sonra öğrenciler, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu'nun başkanlığını yaptığı jüri önünde projelerini anlattı. Üretim ve teknoloji hizmetleri grubunda yarışmaya katılan Rize Kız Meslek Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Rize bezinden yapılan organik oyuncak bebekler, jüri üyelerinden tam not aldı.
YÜZDE 100 ORGANİK
Proje danışmanı Esra Türker, gazetecilere yaptığı açıklamada, projeyi hazırlarken, çocukların sağlığının tehlikeye atılmaması için yüzde 100 organik olan malzemelerden yapılmış oyuncaklar üreteyi hedefleyerek projeyi gerçekleştirdiklerini belirtti.
Oyuncağın çocuk için kendi başına bir amaç değil, birçok amaç için kullanılan bir araç olduğunu ifade eden Türker, şunları söyledi: ''Ancak bunu yaparken de ailelerin en fazla dikkat ettikleri konuların başında, oyuncağın çocuğun sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde üretilmiş olması geliyor.
Ne yazık ki, günümüzde oyuncakların büyük bir bölümü kanserojen madde içeren plastikten üretiliyor. Buna düşük kalitedeki Çin ürünlerinin de eklenmesi aileleri oyuncak tercihi konusunda zorluyor. Plastik ve boyalı oyuncaklarda kanserojen maddeler bulunması ve sağlığı tehdit eden diğer unsurları da içerisinde barındırması ailelerin tercihini organik oyuncaklardan yana yapmasını sağlıyor.
Yaptığımız çalışma sonucunda oyuncak bebeklerimiz için yüzde 100 organik kendir ipliği, dolgu malzemesi olarak iki kez yıkanmış ve taranmış en az iki yıl bekletilmiş organik pamuk ve kendir ipinden aksesuarlar kullandık. Oyuncak bebeğin tamamını doğal renkte bırakarak hiçbir boya maddesi kullanmadık. Organik bebeğin saklama kabını da el yapımı kağıt kutudan yaptık.''
Proje danışmanı Türker, Türkiye"de organik ürün bilincinin her geçen gün arttığını ve standartlara uygun olmayan oyuncak ürünlerin gelişmiş ülkelerde toplatılmasının kendilerini organik oyuncak ürünler üretmeye teşvik ettiğini sözlerine ekledi.