TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti milletvekilleri tarafından verilen bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başladı.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, özel güvenlik görevlilerinin her 5 yılda bir yeniden ruhsat harcı ödeme zorunluluğunun kaldırıldığına işaret ederek, "Böylelikle özel güvenlik görevlileri bir defaya mahsus ruhsat harcı ödeyerek görevlerine devam edebilecekler" dedi.
AK Parti Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın başkanlığındaki toplantıya katılan Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu teklif hakkında bir sunum yaptı. Eroğlu, koruma ve güvenlik hizmetlerinin bir bütünlük içinde yerine getirilmesi ve önleyici kolluk hizmetlerinin sağlıklı ve ahenk içinde yürütülebilmesinin, genel kolluk birimleri ile özel güvenlik görevlilerinin uyum içinde olmasıyla doğru orantılı olduğunu söyledi.
Özel güvenlik alanında sürekliliği ve profesyonelliği sağlamanın, bu alanda çalışanların kesintisiz olarak çalışmasına bağlı olduğunu kaydeden Eroğlu, özel güvenlik görevlilerinin her 5 yılda bir yeniden ruhsat harcı ödemek suretiyle yenilemek durumunda kaldıkları çalışma izinlerinin sürekli hale getirilerek özel güvenlik alanında çalışan görevlilerin tecrübe ve birikimlerinden de istifadeyle koruma ve güvenliğin istenen düzeyde yerine getirilmesi ve mesleğin kalıcılığının sağlanmasının hedeflendiğini söyledi. Eroğlu, "Böylelikle özel güvenlik görevlileri bir defaya mahsus ruhsat harcı ödeyerek görevlerine devam edebilecekler" diye konuştu.
Eroğlu, şirketlerde olduğu gibi alarm izleme merkezleri ile eğitim kurumlarının kurucu ve yöneticilerinde de güvenlik soruşturması yapılması ve özel güvenlik görevlileri de dahil olmak üzere her 5 yılda bir güvenlik soruşturmalarının yenilenmesi kuralının getirildiğini açıkladı. Eroğlu ayrıca, MİT ve genel kolluk emeklileri ile en az 5 yıl süreyle çalışıp kendi istekleriyle buralardan ayrılanlara ve daha önce yükseköğretim kurumlarının güvenlikle ilgili fakülte ve meslek yüksekokullarından mezun olanlar ile fakülte ve meslek yüksekokullarının güvenlikle ilgili bölümlerinden mezun olanlara temel eğitim şartının kaldırıldığını bildirdi.
Bütçe Kanunu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na tahsis edilen ödeneklerin, küçük sanayi siteleri yapı kooperatiflerine bankalar aracılığıyla şartları önceden belirlenmiş kredi olarak kullandırıldığına işaret eden Eroğlu, teklifle, küçük sanayi sitelerinin desteklenmesi amacıyla verilen kredilerden kaynaklanan borçlarını ödeyemeyen girişimcilere ödemede kolaylık sağlamak amacıyla kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilerden muaccel olanlar için enflasyon oranında güncelleme yapılmak suretiyle yeniden yapılandırma imkanı verildiğini söyledi.
Eroğlu, Ar-Ge projelerinin desteklenmesi amacıyla ödeneği bulunan merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin tümü tarafından yapılan ödemelerin toplam miktarının artırılmasının amaçlandığını açıkladı.
DSİ'ye ait davaların Hazine avukatları tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Eroğlu, teklifle davaların yerinden takibi amacıyla bu davaların DSİ avukatları tarafından yürütülmesinin öngörüldüğünü söyledi.
Bu arada komisyon üyeleri, teklif sahiplerinin de kanun teklifinin getirdiği yenilikler hakkında bilgi vermesi gerektiğini söyledi. Teklif sahiplerinin komisyona katılmamasını eleştiren MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, teklifin, üzerinde imzası bulunanlara değil hükümete ait olduğunu ve bunun bir cep torba kanun olduğunu savundu.
Teklifte Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Tahkim Kurulu ile ilgili düzenlemeden kaynaklanan hukuki boşluğun giderilmesini amaçlayan bir düzenleme de yer alıyor. Teklifle bağımsız spor federasyonları ve Tahkim Kurulu'nun kuruluşu ile çalışma usul ve esaslarının kanunla düzenlenmesi amaçlanıyor.