Uludağ Üniversitesi (UÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayyar Arı, büyük bir kaousun yaşandığı Libya'ya herhangi bir müdahalenin Libya'yı Irak'a benzeteceiğini iddia etti.
Bunun için dünyanın Kaddafi'ye olan desteğini çekmesi lazım. Arap Birliği ülkeleri ve Avrupa demokrasi arayan Libya'ya her türlü diplomatik, siyasi ve insani desteğini vermeli" dedi.
Tunus'tan başlayarak Mısır'a sıçrayan ve Libya'da iç savaş olarak patlak veren olayları değerlendiren Arı, Libya'ya yurt dışından yapılacak askeri müdahalenin ülkeye demokrasiyi getirmeyeceğini belirtti. Hayatını kaybeden 150 sivilin olayların ne kadar büyüdüğünü gözler önüne serdiğini söyleyen Arı, Kaddafi'ye dünyanın birçok ülkesinin tepki gösterdiğini dile getirdi. Kendi halkına uyguladığı müdahaleleriyle Kaddafi'nin Libya iktidarında uzun süre durmayacağını öngören Arı, "Dünya olaylara olan tepkisini verdi.
Olaylar sebebiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi harekete geçti. Ancak bunların yanı sıra askeri müdahale de gündemde. ABD filosu Akdeniz'de bekliyor. Askeri müdahale Libya'daki olayları asla çözemez. Libya halkının tek isteği demokrasiyi yaymak. Bu askeri müdahale demokrasiyi getiremez.
Bu davranış hayatını kaybeden sivil sayısını artırır. Burada Türkiye'nin tutumu net. Askeri müdahaleyi ABD istiyor. İngiltere de ABD'yi destekliyor. Rusya, Çin ve Fransa müdahaleyi reddediyor. Bu konuda Avrupa'nın yanı sıra Arap Birliği de tutumunu ortaya koymalı. Çünkü buradaki olaylar Orta Doğu'ya yayılıyor. Askeri müdahalenin kaosu artıracağı düşünülürse Libya'da hayatın normale dönmesi için demokratik desteklerin sağlanması lazım" diye konuştu.
"ASKERİ MÜDAHALE ORTA DOĞU'YU SÖMÜRGELEŞME SÜRECİNE SOKAR"
Askeri müdahalenin olması halinde Orta Doğu'da yeni bir sömürgeleşme sürecinin başlayabileceğinin altını çizen Arı, "Askeri müdahale olursa bu durum Libya ile sınırlı kalmaz. Diğer Arap ülkeleri de bu sömürgeleşme sürecine dahil olur. Libya halkı batının müdahalesini istemiyor. Başka seçenekler üzerinde durulmalı. Mesela taraflar arasında uzlaşma sağlanmalı. Muhalefete insani yardım verilebilir. Saddam'ın iktidarı boyunca hayatını kaybeden sivil sayısı ABD'nin gelmesiyle kat kat arttı. Afganistan'da olanlar ortada" şeklinde konuştu.
"MÜDAHALE LİBYA'YA 10 YIL DEMOKRASİ GETİRMEZ"
Söz konusu bir askeri müdahalenin Libya'ya 10 yıl boyunca demokrasi getirmeyeceğini vurgulayan Arı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Askeri operasyonlar Libya'da kalıcı olur. Ülkeye demokrasi getirmez. Libya'ya 10 yıl demokrasi gelmez. Bu da demokrasinin tamamen askıya alınmasına yol açar. Bu noktalardan baktığımızda askeri seçenek şiddetle reddedilmeli. Libya'da ciddi petrol yatakları da var. Irak ve Afganistan'da da ciddi petrol kaynakları var.
Bu askeri müdahale ülkeye demokrasi getirmekten çok, ABD ve destekçi ülkelerin petrolden faydalanmasına yol açar. Irak ve Afganistan'da olduğu gibi ABD uzun süre burada kalır. Bu yüzden ülke halkının demokrasi için yaptığı talepler başka bir boyuta taşınır. Bunun için gündemde olması gereken konu yardım olmalıdır. Barışçıl yöntemlere odaklanılmalı.
Türkiye bu konuda tavrını koydu. ABD askeri müdahale için hazır bekliyor. Bütün seçenekleri devreye soktu. Bu süreçler çok tehlikeli. Dünya tavrını en kısa zamanda ortaya koymalı. Demokrasi arayan insanlara gerekli olan insani, diplomatik ve siyasi yardım yapılmalı. Çünkü Libya insanı ülkesini başkasının işgal etmesi için mücadele etmiyor. Orada bir iktidara karşı direniyor. Bu yüzden askeri müdahale devre dışı olmalı ve demokratik yardım sağlanmalıdır."
"KADDAFİSİZ LİBYA 1 AYDA KENDİNİ TOPARLAR"
Libya'da meydana gelen olaylardan sonra 42 yıllık Kaddafi iktidarının ömrünün azaldığını söyleyen Arı, "Dünya ülkeleri Kaddafi'den desteğini çekerse bu demokratik süreç hızlanır. Çünkü buradaki durum Mısır'dan farklı. Mısır hemen toparlandı. Kaddafi'nin sadece Trablus'u kontrol altına alması ve diğer şehirleri bombalaması onu fazla iktidarda tutmaz. Bu gelişmeler Kaddafi'nin güçlerine güç katmaz.
Ülkenin kendi dinamikleriyle problem çözülebilir. Uluslararası destek almayan Kaddafi iktidarı da terk edecektir. Demokratik girişimlerle Libya 1 ayda kendini toparlamaya başlar. Burada Arap Birliğinin toplantısında alınacak karar önemli. Çok fazla can kaybına yol açmadan bu sürecin çözülmesi daha iyi olur" ifadelerini kullandı.