28 Şubatı'ın silinen genelgeleri   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-03-2011 (12:57)   Son Mesaj: 03-03-2011 (12:57)    Cevap: 0    Gösterim: 772  

    03-03-2011

    28 Şubatı'ın silinen genelgeleri

    28 Şubatı'ın silinen genelgeleri


    MGK'nın 28 Şubat 1997 tarihli meşhur '18 maddelik tedbirler paketi' resmen tarihe karıştı. Emirler, Başbakan Erdoğan'ın aralık ayında yayımladığı genelge ile yürürlükten kaldırıldı. 14 yıl aradan sonra temizlenen belgeler:

    Sedat Güneç ve Selçuk Kapuci'nin haberi
    Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) 28 Şubat 1997 tarihli meşhur '18 maddelik tedbirler paketi' resmen tarihe karıştı. Başbakan Erdoğan'ın aralık ayında yayımladığı genelge ile başlayan temizlik sürecinde post-modern darbe dönemine ait 'irticaî fişleme' emirlerini içeren onlarca talimat yürürlükten kaldırıldı.

    İşte 28 Şubat sürecinin kalıntıları 14 yıl aradan sonra temizlendi. Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) 18 maddelik yaptırımların da yer aldığı kararlar yürürlükten kaldırıldı. Dönemin hükümetine zorla dikte edilen 28 Şubat 1997 tarihli karar ve metinlerin iptal edilmesiyle 'irtica ile mücadele' adı altında artık kanunsuz işlemlere gerekçe üretmek mümkün olmayacak. Başbakan Tayyip Erdoğan, 14 Aralık 2010 tarihinde bir genelge yayımladı. 28 Şubat sürecinden kalma tüm talimatları yürürlükten kaldıran genelgede, "Listede belirtilen genelge ve talimatlar ile bunlarla ilişkili olarak Başbakanlık ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından genelge, tamim, eylem planı, yönerge, talimat, olur, direktif ve diğer adlar altında yürürlüğe konulan her türlü işlem ve düzenlemeler yürürlükten kaldırılmıştır." denildi. Genelgenin ekinde ise yürürlükten kaldırılan 64 ayrı belge sıralandı.

    Yürürlükten kaldırılan genelgeler arasında, 19 Temmuz 1999 tarihli Başbakanlık genelgesi de dikkat çekiyor. Genelge, kamu görevlilerine irticai faaliyetlerle mücadelede zafiyet gösterilmeyeceği ve kılık kıyafet hükümlerinin titizlikle uygulanacağı talimatını içeriyordu.

    Kaldırılan belgeler arasında, 28 Şubat'ta hükümete yaptırım içeren 18 maddelik MGK kararlarının uygulanmasına ilişkin Başbakanlık genelgesi de bulunuyor. "Gereği için' bütün bakanlıklara, 'bilgi için' de Cumhurbaşkanlığı ile MGK Genel Sekreterliği'ne gönderilen genelge dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın imzasını taşıyor. MGK bildirisi ile kararlarının da eklendiği genelge, 14 Mart 1997 tarihli. İçeriği ise özetle şöyle: "Kararların Bakanlar Kurulu'nda müzakere edildiği malumlarınızdır. Bu müzakerede alınan 'irtica ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi' kararı mucibince MGK'nın Bakanlar Kurulu'muza bildirdiği hususların bir kopyası ilişikte bilgilerinize sunulmuştur. Bu konuların önemle dikkate alınarak, Anayasa'mızın, TC Devleti'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olması temel ilkeleri çerçevesinde, Bakanlığınızı ilgilendiren konularda, konuyla ilgili kısa, orta ve uzun vadeli tedbirlerin dikkat ve ihtimamla alınması, mali destek ve yasa değişikliğine ihtiyaç gösteren tedbirler varsa, bunlar hakkında da Bakanlar Kurulu'nca gereğinin yerine getirilebilmesi için Başbakanlık'a bilgi verilmesini rica ederim. Prof. Dr. Necmettin Erbakan-Başbakan"

    Genelgenin ekinde MGK basın bildirisi ve 28 Şubat 1997 tarihli-406 sayılı MGK kararı da yer alıyor. 28 Şubat'taki 9 saatlik tarihî MGK toplantısının özünü ifade eden karar, toplantıya katılan sivil ve asker MGK üyelerinin tamamının imzasını taşıyor. Ekinde ise EK-A olarak "Rejim Aleyhtarı İrticai Faaliyetlere Karşı Alınması Gereken Tedbirler' başlığıyla 18 maddeden oluşan tedbirler bulunuyor. Bir ay önce hükümsüz hale gelen karar, özetle şöyle: "(...) Türkiye'de şeriat hukukuna dayalı bir İslâm cumhuriyeti kurmayı amaçlayan aşırı dinci grupların demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan Cumhuriyetimize karşı oluşturdukları çok yönlü tehdidin önlenmesi amacıyla: EK-A'daki tedbirlerin kısa, orta ve uzun vade içerisinde alınmasının Bakanlar Kurulu'na bildirilmesine (...) MGK Genel Sekreterliği tarafından Ek'te belirtilen tedbirlere ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ile Bakanlar Kurulu kararı haline getirilmeyen uygulamaların sonuçları hakkında belli süreler içerisinde Başbakan, Cumhurbaşkanı ve MGK'na bilgi verilmesi kararlaştırılmıştır."

    Yürürlükten kaldırılan genelgeler arasında, 1999 tarihli Bülent Ecevit imzalı, kamu görevlilerine irticai faaliyetlerle mücadelede zafiyet gösterilmeyeceği ve özellikle kılık kıyafet hükümlerinin titizlikle uygulanacağı talimatını içeren belge de yer aldı.

    İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENELGEYİ UYGULADI

    28 Şubat kararlarını rafa kaldıran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelge doğrultusunda İçişleri Bakanlığı da adım attı. Bakanlığa bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 1 Şubat 2011 ve 11 Şubat 2011 tarihli yazılarıyla kendi alanlarına yönelik 8 ayrı genelge ve talimat yürürlükten kaldırıldı.

    Radyolar, TV'ler okul ve yurtlar fişleniyordu

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kaldırılan 28 Şubat sürecinin etkisiyle çıkarılan genelgeler arasında, 'irtica genelgeleri' diye bilinen 1999 yılında çıkarılan 21 ve 41 No'lu iki genelge de bulunuyor. Başbakan Bülent Ecevit imzalı genelgelerde, hükümetler değişse bile irtica ile mücadelenin devam edeceği konu ediliyor. Genelgelerle, özel okullar ve yurtların gözetim altında tutulması isteniyordu.

    57. hükümet döneminde 2 Şubat ve 19 Temmuz 2009 tarihlerinde yayınlanan 1999\ 21 ve 41 No'lu iki genelge, Başbakanlık'ın mevzuat sistemindeki yerini hâlâ koruyordu. İrtica ile mücadelenin tüm kurumlara 'Cumhuriyeti koruma' görevi olarak verildiği belirtilen genelgelerde "İrticai, bölücü, yıkıcı yayın yapan tüm radyo ve televizyonlar izlenecek" deniliyor. Genelgelerde siyasî iradenin, devletin temel niteliklerini yok etmeye yönelmiş irticai faaliyetlerle mücadelede, tüm kamu görevlilerinin arkasında olduğu vurgulanırken "Kamu görevlileri irtica ile mücadelede zafiyet göstermeyecek özellikle kılık kıyafet yönetmeliği hükümlerini titizlikle uygulayacaktır." deniliyor.

    İrticanın eğitim faaliyetleri yoluyla gençliği ele geçirmeye çalıştığının savunulduğu iki genelgede, "Vakıflar, özel kuruluşlar, belediyeler ve şahıslar tarafından kurulan özel eğitim kuruluşları ile özel yurt, pansiyon ve kurslar üzerindeki devletin gözetim ve denetimi etkin bir şekilde gerçekleştirilecektir." ifadesine yer veriliyor. Genelgelerde vatandaşlardan topladıkları paraları irticai faaliyetlerin finansmanında kullanan dernek, vakıf ve şirketlerin üzerindeki denetimin genişletilmesi gerektiği de vurgulanıyor.

    ZAMAN

    28 Şubatı'ın silinen genelgeleri

    28 Şubatı'ın silinen genelgeleri

    28 Şubatı'ın silinen genelgeleri

    28 Şubatı'ın silinen genelgeleri

    28 Şubatı'ın silinen genelgeleri

    28 Şubatı'ın silinen genelgeleri





    28 Şubatı'ın silinen genelgeleri Yorumları