TBMM Anayasa Komisyonunda, Anayasa Mahkemesinin yeniden yapılandıran tasarının 11 maddesi kabul edildi. Komisyonda, Tasarının, ''Üyeliğin boşalması ve sona ermesi''ni düzenleyen 11. maddesi, uzun süre tartışıldı.
Maddede, ''12 yıllık görev süresini tamamlayan ancak emekliliğe hak kazanmayan Başkan ve Üyelere, emekliliğe hak kazanıncaya kadar, son aylıklarının üçte ikisi tutarında tazminat verilmesi''ni öngören düzenleme, CHP ve bazı AK Parti milletvekillerince eleştirildi.
CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyelerine, ''Kimseye tanınmayan bir yetkinin tanındığını'' belirterek, düzenlemenin metinden çıkarılmasını istedi. Mengü, ''Bu çok ayıp. Hangi kurumda var böyle bir düzenleme?'' diyerek tepki gösterdi.
CHP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti döneminde Anayasa'da milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili bir düzenleme yapıldığını hatırlatarak, ''Biz bir heyet halinde o zaman Cumhurbaşkanı olan Sayın Sezer'in makamına çıktık. Bu düzenlemenin çıkmaması halinde veto edeceğini söyledi. Biz bu istek doğrultusunda yeniden düzenleme yaptık. Anayasa Mahkemesinin içtihatları dikkate alınmadan böyle bir düzenleme yapılır mı?'' dedi.
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de düzenlemeye karşı çıkarak, ''Devlette böyle bir tazminat alan kurum var mı? Bunun adına rüşvet denir'' görüşünü savundu.
Tasarıyı Anayasa Mahkemesine götüreceklerini, Yüksek Mahkemenin kendisiyle ilgili konuyu görüşmek durumunda kalacağını anlatan Gök, ''Bunu yasama organı olarak biz yapmayalım. Diyelim ki üyeliğe seçilen kişi daha önce üniversitede öğretim üyesiyse, mesleğine döndüğünde 4-5 bin lira alacak, ama bu düzenlemeye göre çalışmazsa 6 bin lira tazminat alacak. O zaman niye çalışsın?'' diye konuştu.
-''ÖNCEKİ GÖREVLERİNE İADE EDİLİM''-
AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür, hiçbir kamu görevine nasip olmayan bir ayrıcalığın Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyelerine tanındığını belirterek, ''Zaten Anayasa Mahkemesi üyeliği bir ayrıcalıktır. 12 yıl görev yaptıktan sonra bir de bu şekilde tazminat ödenmesini anlamış değilim'' dedi.
AK Parti Giresun Milletvekili Hacı Hasan Sönmez de üyelerin görev süresini bitirdikten sonra seçilmeden önceki görevlerine iade edilmesi yönünde düzenleme yapılmasını önererek, ''Aksi takdirde, düzenleme vicdani yönden rahatsız edici olur'' diye konuştu.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu ise ''Düzenlemeyi eleştiren milletvekillerinin hassasiyetine katıldığını'' ifade etti.
-''YARINA BIRAKALIM''-
Madde üzerinde uzun süren tartışmaların ardından CHP milletvekilleri ''Düzenlemenin tasarıdan çıkarılmasını'', AK Parti'li Sönmez ise ''Görev süresini tamamlayan ancak emekli olamayan başkan ve üyelerin istekleri halinde önceki görevlerine dönebilmelerini'' içeren birer önerge verdi.
Önergeler oylanmadan önce Hükümet adına söz alan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Maddenin yarına bırakılmasını'' isteyerek, ''Aceleye getirmeyelim, ortak bir çözüm bulalım'' dedi. CHP'li milletvekillerinin ''Çözüm bulundu, önergeleri oylayalım'' demesi üzerine Çiçek, ''Önerge tam karşılamayabilir. Oylanırsa, ben tasarıdan yana görüş bildiririm'' diye konuştu.
Çiçek, ''Yarına kalırsa baskı görürsünüz'' diyen CHP'li İçli'ye, ''Şahsımı kastediyorsanız baskı söz konusu olmaz'' karşılığını verdi. Bunun üzerine önergeler oylanmadan, bir sonraki maddeye geçildi. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, ''Yarınki ilk işimiz bu madde olsun'' dedi.
11 maddesi kabul edilen tasarının görüşmeleri sürüyor.