Dünya liderleri, devlet adamları, iş dünyasının küresel aktörleri, akademisyenler ve bürokratlar 14-15 Mart'ta İstanbul'da yapılacak Değişim Liderleri Zirvesi'nde buluşuyor.
Değişim Liderleri Zirvesi; Al Gore, Kofi Annan, Beşir Esad, Aart De Geus, Tun Abdullah Badawi, Prof. Vito Tanzi, Prof. Paul Collier, Stephen Kinzer, Helen Clark gibi birçok ismi İstanbul'da ağırlamaya hazırlanıyor.
Yeni stratejilerin oluşturulması ve iş birlikleri imkanının değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen zirveye ilişkin bilgi veren TÜGAV (Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eyüp Özgüç; Değişim Liderleri Zirvesi'nin her yıl tekrarlanacak bir İstanbul Dünya Politik Forumu'na dönüşmesinin ve İstanbul'un, uluslararası politik karar alma merkezlerinden biri konumuna gelmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Ahmet Eyüp Özgüç, bu zirvede ele alınacak konular ve yapılacak görüşmelerin, orta ve uzun vadeli gelecek hedeflerinin şekillenmesi bakımından güncel kararlar vermek durumunda olan karar vericilerin de önünü açacağını söyledi. Özgüç, bu zirve ile; dünya liderlerinin her yıl İstanbul'da bir araya geldiği, küresel ve bölgesel işbirliğine yönelik farklı görüşlerin gündeme getirildiği, dünyanın gelecek öngörülerine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı, güç dengelerindeki değişimin sorgulanacağı, etkin ve sürekli bir platform oluşmasına imkan sağlanacağını anlattı.
Harbiye'deki İstanbul Kongre Merkezi'nde yapılacak yaklaşık 20 oturum, iş konseyleri ve birçok paralel oturum ile dünyanın gözlerini İstanbul'a çevireceği zirve kapsamında; uluslararası, sosyal ve ekonomi politiğinde yaşanan gelişmeler, katılımcıların müdahil oldukları dönüşüm ve değişim süreçlerinin arka planları değerlendirilecek; ileriye yönelik perspektif ve öngörüler ele alınacak.
Küresel ekonomiden, dünya barışına; farklı inançlardan medya bağımsızlığına; uluslararası diplomasiden enerji ve çevre politikalarına kadar birçok konu başlığının değerlendirileceği zirve, Türk ve yabancı onlarca seçkin ismi İstanbul'da ağırlayacak.
Sivil toplum ve üniversite işbirliği ile çok sayıda özel kurumun sponsorluk desteğinin yanı sıra; Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Başbakanlık Kamu Diplomasisi koordinatörlüğü tarafından da katkı sağlanmakta olan Değişim Liderleri Zirvesi'nin kayıt işlemleri, www.leadersofchangesummit.org adresinden 13 Mart 2011 tarihine kadar devam edecek.
Zirve kapsamında, İstanbul'a gelecek birçok yabancı devlet adamı, lider ve akademisyenin arasında; 1997-2006 yıllarında Birleşmiş Milletler Örgütünün 7. Genel Sekreteri olarak görev yapan Nobel Barış Ödülü sahibi Kofi Annan ile Amerika Birleşik Devletleri 45. Başkan Yardımcısı olmasının yanı sıra iklim değişikleri konusunda halkı bilinçlendirme çalışmaları sebebiyle Nobel Ödülü alan Al Gore, dikkat çeken isimler arasında yer alıyor.
Açılış konuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kapanış konuşmasını ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yapacağı zirveye, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katılıyor.
Ayrıca, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP Başkanı Helen Clark, Oxford Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Paul Collier, Columbia Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. William Eimicke, Rusya Federasyonu Meclis Başkanı Sergey Mironov, CERN Atom Fiziği Avrupa Laboratuvarlarında Kıdemli Fizikçi Rüdiger Voss, Brooking Enstütüsü Global Ekonomi ve Kalkınma Programı Direktörü Kemal Derviş, Rum-Ortodoks Kilisesi Patriği Patrik Bartholomeos zirvenin dikkat çekenleri arasında yer alıyor.
Özgüç; gelecekte siyasal, ekonomik, teknolojik ve demografik değişim öngörülerinin, iş dünyası üzerindeki muhtemel etkilerinin paylaşılması ve değişim noktaları ile yeni fırsatların belirlenmesiyle; belirlenen ana başlıklar üzerinde stratejilerin oluşturulmasının büyük büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Özgüç; küresel ticaretteki gelişim ve değişim alanlarının görüşülerek, yeni stratejiler oluşturulması ve iş birlikleri olanaklarının değerlendirilmesi amacı ile zirve süresince iş konseylerinin de düzenleneceğini belirtti.
Amerika İş Konseyi, Ortadoğu İş Konseyi, Avrasya İş Konseyi ve Afrika İş Konseyi olmak üzere düzenlenecek toplam dört iş konseyine, sınırlı sayıda katılımcı katılacak.
Türkiye'nin geleceğine ve dünyayla ilişkilerine pozitif öngörü ile bakan Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı, çalışmalarını 1987 yılından bu yana sürdürüyor. TÜGAV, ülkemizin yarınlarına yönelik düşünce, proje ve stratejiler geliştirmekte ve ülkemizin geleceğin dünyasında hak ettiği yeri bulacağından hareketle, Türkiye'nin küresel düzeyde belirleyici bir aktör olmanın sorumluluğuna hazırlanmasına katkıda bulunmayı temel görevleri arasında görüyor.