Devlet Planlama Teşkilatı’ndan 6 milyon liralık bütçe sağlayan Ankara Üniversitesi, doku bankası kurmak amacıyla kök hücre verecek 7 bin 500 gönüllü arıyor. Gönüllüler için aranan kriterler ise şöyle:
Meltem Özgenç'in haberi
Pek çok hastaya umut ışığı olacak gönüllülerin 18-50 yaş arasında olması, ciddi sağlık sorunlarının bulunmaması gerekiyor.
ANKARA Üniversitesi (AÜ) Akraba Dışı Doku ve Kordon Kanı Bankası, 7 bin 500 gönüllü verici bekliyor. Hematoloji Bilimdalı Doku Tiplendirilmesi Laboratuvarları yöneticisi Prof. Dr. Meral Beksaç, kadınların verici olma konusunda daha gönüllü olduklarını, ancak erkeklerden daha iyi kök hücre toplandığını söyledi. Devlet Planlama Teşkilatı"ndan sağlanan 6 milyon liralık bütçe ile 7 bin 500 gönüllü için gerekli malzemelerin temin edildiğini belirten Bektaş, şunları anlattı:
Türkiye çok gerilerde
"Dünyada en fazla vericiye sahip doku bankaları Amerika ve Almanya"da bulunuyor. Maalesef Türkiye bu konuda çok gerilerde. Dünyada 15 milyon kayıtlı verici var. Bu sayı İstanbul"da sadece 20 bin, Ankara"da ise 5 binle sınırlı. Kurduğumuz banka ile vericiler, başta kan kanseri hastaları olmak üzere pek çok hastaya umut ışığı olacaklar. Gönüllü olacak kişilerin 18-50 yaş arasında olması, ciddi sağlık sorunlarının olmaması gerekiyor. Geçen yıl aracılığımızla verici saptanan 41 hastaya, başta ABD ve Almanya olmak üzere yabancı ülkelerden gelen kemik iliği veya kandan toplanan kök hücreler ile nakil yapıldı. Bu sayının artırılması şart."
Kadın gönüllü çok ama erkek verimli
AÜ Hematoloji Bilimdalı Doku Tiplendirilmesi Laboratuvarları yöneticisi Prof. Dr. Meral Beksaç, kök hücrelerin toplanma şekliyle ilgili de şu bilgileri verdi: "Hücre toplama işlemi sağlığı olumsuz etkileyecek, korkulacak bir yöntemle yapılmıyor, damar yoluyla toplanıyor. Özellikle erkeklerin bağışçı olmaları çok daha verimli. Onların vücut metrekareleri kadınlardan daha büyük ve çok daha fazla kök hücre toplanabiliyor. Türkiye"de kadın kök hücre verici sayısı erkeklerden fazla.
Hürriyet