İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 162 sanıkla ilgili ''tutuklama ve yakalama emri kararının kaldırılması'' yönündeki talepleri, Gölcük Donanma Komutanlığı'ndaki deliller gerekçesiyle reddetti.
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 162 sanıkla ilgili ''tutuklama ve yakalama emri kararının kaldırılması'' yönündeki talepleri, ''Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirilen belgelerin yeni deliller olduğu'' ve ''delillerin tam olarak toplanmış olduğu savının kabul edilemeyeceği'' gerekçesiyle reddetti.
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, taleplerle ilgili kararında, davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince tahliye taleplerinin reddi yönünde karar verilmesinin ardından, itirazların incelenmek üzere üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine yönlendirildiğini ve dosyanın incelendiğini hatırlattı.
Sanık avukatlarınca, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine çeşitli zamanlarda verilen taleplere ilişkin dilekçelerin özetine de değinilen kararda, görüşü sorulan Cumhuriyet savcılarının sanık ve avukatlarının taleplerinin reddi yönünde mütalaa verdiği anlatıldı.
Davada, sanıklar hakkında ''tutuklama ve yakalama emri'' verilmesi süreci de anlatılarak, sanık avukatlarınca bu kararlara karşı yapılan itirazlar üzerinde yapılan değerlendirmede öncelikle yasal mevzuatın irdelenmesi gerektiği belirtilen kararda, sanıkların tutuklanmasına gerekçe gösterilen Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) 100/1, 2 ve 3, 247. maddeler ile eski Türk Ceza Kanununun (TCK) 147 ve 61, yeni TCK'nın ''Anayasal düzene karşı'' suçları düzenleyen 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315 ve 320. maddelerine değinildi.
-ÖLÇÜLÜ MAHKEME KARARI-
Kararda, sanıkların kaçak olmadıkları yönündeki itirazlara karşın İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince verilen 11 Şubat tarihli tutuklama ve yakalama kararlarının, CMK gereğince ölçülü olduğu ve itiraz nedenlerinin yasal dayanaktan yoksun bulunduğunu belirtilerek, sanıkların duruşmaya katıldıkları için kaçma şüphelerinin bulunmadığı yönündeki itirazlar içinde, ''mahkemenin verdiği kararda bu hususun tutuklama nedeni olarak yer almadığı'' ve ''itirazın gerekçesiz olduğu'' vurgulandı.
Sanık avukatlarından bazılarının müvekkillerinin ''sağlık durumu'' gerekçesiyle yaptıkları itirazlarının, hasta olmanın tutuklamaya engel hal olarak düzenlenmediği ve tutukluların cezaevinde tedavilerinin yapılabileceği öngörülerek yasaya aykırı bir uygulama bulunmadığı dile getirilen kararda, ''delillerin toplandığı.'' ve ''delil karartma şüphesinin bulunmadığı'' yönündeki itirazlara karşılık da, ''yargılama devam ederken Gölcük Donanma Komutanlığında gizlenmiş halde çok sayıda yeni delil elde edildiği'' ve ''delillerin tam olarak toplanmış olması savının kabul edilemeyeceği'' anlatıldı.
Kararda, sanıklardan bir kısmının halen görev yaptığı, bir kısmının da emekli olmalarına rağmen emeklilikten önce görev mahalleri, konumları ve sosyal mecradaki iletişimleriyle görevde olan personel ile yargılamanın aşamasına, yeni delillerin elde edilmesine ve delillerin karartılmasına etki etme tehlikesinin devam ettiği savunularak, Gölcük Donanma Komutanlığından elde edilen yeni delillerin bu savı kuvvetlendirdiği belirtildi.
-SUÇ ŞÜPHESİ VAR-
Mahkeme heyeti kararında, söz konusu nedenlerle birlikte, sanıkların üzerine atılı suçun önemi, suç için öngörülen ceza süresi, atılı suçun vahamet arz eden niteliği, dosyadaki plan semineri ile ''Balyoz, Suga, Oraj, Sakal, Çarşaf, Döküm, Tırpan, Yumruk, Kürek, Testere, Urgan ve Orak'' planlarına ait yazılı ve ses kayıtları, sanık Süha Tanyeri'den ele geçirilen el yazısı notları, soruşturma dosyaları, dosyalardaki delil durumu, bilirkişi raporları, dijital materyaller ve diğer ses kayıtlarının göz önüne alındığında, haklarında tutuklama ve yakalama emri çıkarılan sanıkların tümü hakkında kuvvetli suç şüphesinin var olduğu kaydedildi.
Ayrıca kararda, sanıkların delilleri karartma ve yeni delil elde edilmesine engel olma tehlikesinin bulunduğu, sanıklar hakkında bu aşamada adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı da dile getirdi.
-162 SANIK-
Mahkeme heyetinin kararında, ''tutuklama ve yakalama emrinin kaldırılması'' talepleri, Mahkeme Başkanı Şeref Akçay'ın ''muhalefet şerhi'' koyarak oy çokluğuyla reddedilen 162 sanık şunlar:
''Ahmet Necdet Doluer, Ahmet Yavuz, Ala Deniz Kutluk, Aytekin Can, Ali Aydın, Ahmet Küçükşahin, Abdullah Gavremoğlu, Ahmet Feyyaz Öğütçü, Abdurahman Başbuğ, Ahmet Türkmen, Ali Türkşen, Abdullah Dalay, Ayhan Gedik, Ahmet Topdağ, Ayhan Taş, Ahmet Şentürk, Ahmet Tuncer, Ali Rıza Sözen, Ali Demir, Ali Semih Çetin, Bülent Tunçay, Bahtiyar Ersay, Barbaros Kasar, Bekir Memiş, Behçet Alper Güney, Bulut Ömer Mimiroğlu, Behzat Balta, Burhan Gökçe, Bora Serdar, Cem Aziz Çakmak, Cemalettin Bozdağan, Çetin Doğan, Cemal Candan, Cemal Temizöz, Cengiz Köylü, Dursun Çiçek, Dora Sungunay, Doğan Fatih Küçük, Doğan Temel, Dursun Tolga, Ergün Balaban, Ercan İrençin, Erdinç Atik, Engin Baykal, Emin Küçükkılıç, Ergin Saygun, Erdal Akyazan, Erhan Koruner, Engin Alan, Fatih Uluçyeğin, Fuat Pakdil, Faruk Oktay Memioğlu, Fatih Musa Çınar, Faruk Doğan, Fatih Altun, Gökhan Murat Üstündağ, Gürbüz Kaya, Gökhan Çiloğlu, Gökhan Gökay, Hasan Gülkaya, Hasan Hoşgit, Hüseyin Hoşgit, Halil İbrahim Fırtına, Harun Özdemir, Hasan Basri Arslan, Hakan Akkoç, Hakan İsmail Çevikcan, Hamdi Poyraz, Hasan Fehmi Canan, Hayri Güner, Hüseyin Polatsoy, Halil Kalkanlı, Halil Yıldız, Hanifi Yıldırım, Halil Helvacıoğlu, Hakan Sargın, Hüseyin Özçoban, Hüseyin Topuz, Hasan Hakan Dereli, Hasan Nurgören, İzzet Ocak, İsmet Kışla, İbrahim Koray Özyurt, İlkay Nerat, İkrami Özturan, İhsan Balabanlı, Kadir Sağdıç, Kubilay Aktaş, Kasım Erdem, Kemal Dinçer, Kahraman Dikmen, Kıvanç Kırmacı, Levent Çehreli, Levent Erkek, Lütfü Sancar, Levent Görgeç, Mücahit Erakyol, Mustafa Kemal Tutkun, Mustafa Aydın Gürül, Mehmet Ferhat Çolpan, Mehmet Kemal Gönültaş, Meftun Hıraca, Mehmet Otuzbiroğlu, Mehmet Fatih Ilğar, Mehmet Fikri Karadağ, Muharrem Nuri Alacalı, Mehmet Alper Şengezer, Mustafa Yuvanç, Mehmet Ulutaş, Mehmet Kaya, Mehmet Yoleri, Memiş Yüksel Yalçın, Mustafa Çalış, Mustafa Koç, Mustafa Aydın, Mümtaz Can, Mustafa Önsel, Mustafa Erdal Hamzaoğlu, Metin Yavuz Yalçın, Mustafa Karasabun, Murat Özçelik, Murat Ataç, Nedim Ulusan, Nuri Ali Karababa, Nihat Altınbulak, Nejat Bek, Nurettin Işık, Namık Koç, Nihat Özkan, Orkun Gökalp, Özer Karabulut, Özden Örnek, Recep Rıfkı Durusoy, Refik Hakan Tuğan, Recai Elmas, Recep Yıldız, Ramazan Cem Gürdeniz, Suat Aytın, Süha Tanyeri, Soydan Görgülü, Salim Erkal Bektaş, Sırrı Yılmaz, Soner Polat, Şafak Duruer, Şükrü Sarıışık, Turgay Erdağ, Tayfun Duman, Taner Balkız, Taylan Çakır, Tuncay Çakan, Taner Gül, Utku Arslan, Ümit Özcan, Veli Murat Tolga, Yunus Nadi Erkut, Yusuf Ziya Toker, Yunus Nadi Erkut, Yurdaer Olcan, Yüksel Gürcan, Yusuf Kelleli, Yaşar Barbaros Büyüksağanak ve Zafer Karataş.''