BM'de 35 bin kadının değişen hayatını anlattı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-28-2011 (23:58)   Son Mesaj: 02-28-2011 (23:58)    Cevap: 0    Gösterim: 475  

    02-28-2011

    BM'de 35 bin kadının değişen hayatını anlattı

    BM'de 35 bin kadının değişen hayatını anlattı


    Ankara'nın Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, BM tarafından örnek gösterilen, 35 bin kadının eğitim aldığı ''Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri'' projesini BM ''Kadının Statüsü Komisyonu 55. Oturumu''nda anlattı.

    22 Şubat-4 Mart tarihlerinde BM ''Kadının Statüsü Komisyonu 55. Oturumu'' kapsamında, Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği ve Altındağ Belediyesi tarafından düzenlenen ''Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri'' projesinin anlatıldığı toplantının açılışını BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan yaptı.
    Altındağ Belediye Başkanı Tiryaki, AK Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan'ın moderatörlüğündeki toplantıda, yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı Altındağ ile ilgili bilgi verdi.

    Altındağ'ın büyük bir kısmının gecekondularla kaplı olduğunu ifade eden Tiryaki, bölgedeki kadınların çoğunun eğitimsiz olduğunu belirterek, ''Altındağ'da oturan kadınların yüzde 20'si okuma yazma bilmiyor. Şehirde yaşamalarına rağmen şehirli olamamışlar. Şehrin hiçbir nimetinden faydalanamamışlar. Ne yazık ki çocukları da yeterli eğitim alamamışlar'' dedi.

    Tiryaki, 20-30-40 yıldır Altındağ'da yaşayan bu insanların evlerinden dışarı çıkmadıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

    ''Çalışmıyorlar. Başka bir deyişle kentte yaşıyorlar, ama kentli değiller. Sadece ev işleri ve eşleriyle çocuklarının bakımlarıyla uğraşıyorlar. Çoğu dar gelirli aileler ve ömürlerinde hiç sinema, tiyatro, spor aktivitesi, konser, sanatsal aktivite, müze görmemişler. Ben Ankara'ya ilk geldiğimde 2003'te, Altındağ'a yerleştim ve tüm bu problemlerle yüz yüze geldim. Ankara'ya henüz geleli bir yıl olmuşken, belediye başkanı olarak seçildim. Bu pozisyona geldiğimde bir kez daha kadın eğitiminin önemini anladım. Bu yüzden belediye olarak kadınların ve çocukların eğitim için çalışmalar yürütmeye karar verdik. Aslında belediyelerin görevi olmamasına rağmen, Kadınlar Eğitim ve Kültür Merkezleri açmaya başladık. Çünkü kadınlar bizim için çok değerli.''

    İlk kültür merkezini 2005'te açtıklarını, ilk dönemlerde kimsenin merkeze gelmediğini anlatan Tiryaki, ama bundan yılmadıklarını ve sabırla çalıştıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

    ''Vazgeçmedik. Altındağlı kadınları evlerinde uzman kişilerle birlikte ziyaret ettik. Psikologlar, sosyologlar, doktorlar, öğretmenler ve belediye görevlileri ile bıkmadan usanmadan amacımızın ne olduğunu, bu kültür merkezlerinin neden önemli olduğunu anlattık. Bugün, aradan 5 yıl geçti ve biz 22. Kadınlar Eğitim ve Kültür Merkezimizi açtık. 35 bin kadın bugün bu merkezlere devam ediyor. 5 yılda çok büyük mesafe aldık. Bu kadınlar bize güveniyor, amacımızın siyasi olmadığını, gerçekten tüm samimiyetimizle kadınlarımızın daha eğitimli ve toplumda hak ettikleri konuma ulaşabilmeleri için çalıştığımızı biliyor ve görüyorlar.''

    Veysel Tiryaki, 35 bin kadının bu merkezlerde okuma yazma, bilgisayar, İngilizce, diksiyon, anne ve çocuk eğitimi, hamilelik eğitimi, cilt bakımı, manikür pedikür, kuaförlük, trikotaj, resim, dikiş nakış, örgü, takı tasarımı, ahşap boyama, sabun, taş bebek, ev aksesuarları, nikah aksesuarları, tiyatro, Türk sanat müziği, Türk halk müziği, halk oyunları, modern dans gibi 200'den fazla kursa katıldıklarını vurguladı.

    5 yılda 17 bin kadına 500 farklı konuda eğitim semineri verdiklerini anlatan Tiryaki, bunun dışında Altındağlı kadınlar için geziler organize ettikleri, bugüne kadar 20 bin 248 kadının Ankara içi gezilere, 21 bin 103 kadının da şehir dışı gezilere katılma imkanı bulduklarına dikkati çekerek, ''Altındağ Belediyesi, her haftasonu tiyatro ve sinemaya da götürüyor. 5 yılda 10 bin 305 kadın tiyatroya götürülürken, 15 bin 451 kadının ise sinemada film izlenmesi sağlandı. Tüm bu aktiviteler ücretsiz. İlk günlerde merkezlere hiçbir kadın gelmezken, bugün 35 bin kadın aktif olarak haftanın 5 günü bu merkezlere devam ediyor'' diye konuştu.

    Tiryaki 5 bin 500 kadının belediyenin kursları sayesinde okuma yazma öğrendiğini, bin 300 kadının diksiyon kurslarına katıldığını, 2 bin 400 kadının da bilgisayar sertifikası aldığına işaret ederek, ''Tüm bu kursları tamamlayan kadınlara Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sertifika veriliyor ve bu sertifikalarla kadınlar çok daha kolay iş bulabiliyor. Bu demek oluyor ki, Altındağlı kadınlar artık çalışıp kendi paralarını kazanabiliyorlar. Altındağlı kadınlar artık daha sosyal. Kendilerine olan güvenleri arttı. Yani kısacası Altındağlı kadınların hayatları bu beş yılda çok değişti'' diye konuştu.

    Konuşmanın ardından Altındağ Belediyesi Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri'ne ilişkin hazırlanan kısa filmin gösterimi yapıldı.

    Eğitim merkezlerine devam eden kadınların neler yaptıklarını ve hayatlarının nasıl değiştiğini anlattıkları film, toplantıya katılanlardan alkış aldı.




    BM'de 35 bin kadının değişen hayatını anlattı Yorumları