Hoca'nın ölümüyle akla gelen manşetler   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-28-2011 (19:36)   Son Mesaj: 02-28-2011 (19:36)    Cevap: 0    Gösterim: 1569  

    02-28-2011

    Hoca'nın ölümüyle akla gelen manşetler

    Hoca'nın ölümüyle akla gelen manşetler


    Erbakan için, 'son nefesine kadar siyaset yaptı' başlıkları atan dönemin gazeteleri 28 Şubat'ta için ağır manşetler atmıştı oysa. Hoca'nın ölümü ve darbenin yıl dönümü sebebiyle unutulmayacak manşetleri irdeledik

    28 Şubat postmodern askeri darbesin 14. Yıl dönümü büyük bir tesadüfe sahne oldu ve TSK, medya ve iş dünyasının baskısıyla iktidardan indirilen 54. Hükümet"in Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan 27 Şubat"ta hayatını kaybetti.
    Necmettin Erbakan'ın başbakanlığında 28 Haziran 1996'da RP-DYP koalisyonu şeklinde kurulan 54. Hükümet, "Bir Kısım Medya"nın askeri ve halkı muhafazakâr kesme karşı kışkırtan manşetleriyle Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel"in desteğiyle TSK"nın yoğun baskıları sonucunda iktidardan çektirildi.

    Bugün hayatını kaybeden Erbakan için, "son nefesine kadar siyaset yaptı" başlıklarını kullanan o dönemin "Silahlı Kuvvetler Medyası", Başbakan Erbakan ve Tansu Çiller için çok ağır manşetler atmış, demokrasiyi adım adım darbeye kurban ettirmişti.
    Haber 7 olarak o dönemin en etkin üç gazetesi olan Hürriyet, Sabah ve Milliyet"in 54. Hükümet"in iş başına gelmesinden sonra nasıl bir tutum sergilediğini mercek altına aldık.

    ÇİLLER"E LİNÇ; ERBAKAN"A AMOKACHİ İLE DİN DERSİ

    Askerin dudağında çıkan, laiklik, şeriat, rejim ve cumhuriyet içeren sözler için manşetlerini hazır vaziyette bekleten üç gazetenin o dönem sanki iş bölümü yaptığı izlenimi de ortaya çıkıyor. Dinç Bilgin"in sahibi olduğu Sabah, Erbakan"ın ortağı Tansu Çiller"i hedef alıp, "Tarih Seni Affetmeyecek" suçlamasını yaparken, Hürriyet ise Erbakan"ı Beşiktaş"ın Nijeryalı yıldız golcüsü Amokachi"nin sözleriyle vurup, "Din simsarlarına ders verdi" manşetini atacak kadar ileriye gidiyordu. Milliyet ise TSK"yı baz alarak askerin tepkileri üzerine yoğunlaşarak yıpratıcı manşetler atıyordu.

    "ADI SANI OLMAYAN ÜST DÜZEY KOMUTANLAR"

    O dönemin meşhur haberciliklerinden birisi de , "üst düzey bir komutana" dayandırılan haberler. Bu tarz haberleri sık sık manşetine veya ilk sayfasına alan bir kısım medyanın, Mesut Yılmaz"ın Başbakanlığı ya da en kötü ihtimalle solda Ecevit-Baykal ittifakı için türlü çabalar içine girdiği de görülüyor.

    DEMİREL, ERBAKAN"A KÜFRÜ ALKIŞLIYOR

    Medyanın yıpratma kampanyasının en önemli figürlerinden birisi de,askerin postmodern darbe yapması için her türlü girişim ve Başbakan Erbakan"a yapılan küfürlere göz yuman Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olarak görülüyor. Demirel"in Hükümeti hedef alan her sözü manşetlerdeki yerini hemen alırken, Demire, Tuğgeneral Osman Özbek"in Erbakan"a ettiği galiz küfrü "Paşa"nın öfkesi bir boşalmadır" değerlendiriyor ve Sabah bunu 9 sütuna manşet yapıyor.

    DENK BÜTÇEYE RAĞMEN İŞ DÜNYASI TEPKİLİ

    Memura yapılan yüzde 50 zam, yükselen ekonomi ve denk bütçeye iş dünyasının da darbe sürecine ciddi anlamda katkıda bulunduğu o günün manşetlerinden belli oluyor. Sabah'ın 2 Nisan 1997 tarihli "Avrupa'yı Şaşırtıyoruz" başlıklı manşetine şaşırmamak ise elde değil. Manşetin spotu şaşkınlık yaşamanıza yetecek kadar ironik:"Siyasi istikrarsızlığa rağmen, Türk ekonomisinin hızla büyümeye devam etmesi Batılıları hayrete düşürüyor." (2 Nisan 1977 - Sabah)

    İRANLI KADINLAR KARŞI, "TEŞEKKÜRLER ATATÜRK"

    Avrupa ülkelerinin şeriat tedirginliği içinde olduğunu savunan medya diğer taraftan yıpratma politikasını İran üzerinden devam ettirirken, İran"dan gelen çarşaflı kadınların resminin üzerine "Teşekkürler Atatürk" manşeti atılıyordu.

    REFAH"I İLK GÜN KAPATTILAR

    Bugün, hukukun üstünlüğüne ve yargıya saygıdan dem vuran medya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş"ın Refah Partisi için açtığı kapatma davasını, manşetten, "Refah Kapatılıyor" diye duyuruyordu.

    ÇİLLER"İ ERBAKAN"DAN KOPARMA HAMLESİ

    28 Şubat MGK kararlarının alındığı günlerde halka devlet krizi ve gergin bekleyiş manşetleriyle ulaşan bu üç gazete, o süreçte Erbakan"ı yalnızlaştırmak için Çiller"i hedef alıyor. Kritik MGK öncesi askerden çekindiğini açıkça belli eden Çiller"in Erbakan"ı eleştiren sözleri de manşetlere çıkıyordu.

    MESUT YILMAZ GÖREVE HAZIR

    1997"nin Mayıs ayında ise üç gazete aynı anda Erbakan iktidarının sonun geldiğini ve Mesut Yılmaz"ın yerine hazırlandığını, TBMM"deki kulis çalışmalarını, hangi vekillerin fire -;ihanet edeceği- vereceği sayfalara işleniyordu.

    "ERBAKAN GERİYOR" TAHRİKİ

    Haziran ayında ise gazeteler, Erbakan Hükümeti"nin istifasını ne zaman vereceği ve Demirel"in hükümeti kurma görevini kime vereceğini tartışmaya açarken, "Erbakan geriyor -; direniyor" manşetleri üst üste atılıyordu.

    ERBAKAN GİTTİ, MESUT YILMAZ ZAFERİ!

    Başbakan Erbakan, DYP"li vekillerin istifaları sonucunda düşmek üzere olan 54. Hükümet Tansu Çiller"e devretme hamlesi Süleyman Demirel"e takılırken medya zafer kutlama gafletine (!) düşmeden Mesut Yılmaz hükümetine hazırlık yaptığını manşetlerinden ilan ediyordu.

    Hoca'nın ölümüyle akla gelen manşetler

    Hoca'nın ölümüyle akla gelen manşetler

    Hoca'nın ölümüyle akla gelen manşetler

    Hoca'nın ölümüyle akla gelen manşetler

    Hoca'nın ölümüyle akla gelen manşetler

    Hoca'nın ölümüyle akla gelen manşetler

    Hoca'nın ölümüyle akla gelen manşetler

    Hoca'nın ölümüyle akla gelen manşetler





    Hoca'nın ölümüyle akla gelen manşetler Yorumları