Ankara'nın Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından örnek gösterilen ve 35 bin kadının eğitim aldığı ''Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri'' projesini ''BM Kadının Statüsü Komisyonu 55. Oturumu''nda dünyaya anlatacak.
22 Şubat-4 Mart tarihlerindeki toplantı kapsamında 28 Şubatta bir sunum yapacak Tiryaki, New York'taki Türk gazetecilerle İstanbul Cafe'de bir araya gelerek, 5 yıldır okuma-yazma, İngilizce, bilgisayar, el sanatları ve meslek edindirme kurslarıyla 35 bin kadının hayatını değiştiren ''Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri'' hakkında bilgi verdi.
Tiryaki, ''Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri''nin BM tarafından tüm dünyaya örnek gösterilmesinin gururu ve onurunu yaşadıklarını söyledi.
Projenin bugüne kadar yaşları 25 ile 80 arasında olan 35 bin kadının hayatını değiştirdiğini ifade eden Tiryaki, ücretsiz kurslar sayesinde kadınların kent yaşamıyla buluştuğunu ve sosyal yaşama adım attığını, meslek edindirme kursları sayesinde binlerce kadının meslek sahibi olduğunu ve birçoğunun kendi iş yerini açtığını bildirdi.
Tiryaki, Ankara'nın en eski yerleşim birimlerinden biri olan Altındağ'ın gecekondularla kaplı bir ilçe olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
''Altındağ, eğitim, sağlık, altyapı anlamında ciddi sıkıntıları olan bir ilçe. Ankara'nın Cumhuriyet tarihi öncesindeki yerleşim yeri. Projemiz, 20-30 yıldır şehirde oturan, ancak onun nimetleriyle buluşamayan örgün eğitimden geçememiş, kentte oturduğu halde kentli olamamış kadınların eğitimleriyle ilgili. Bundan 5 yıl önce bir mahallemizde açtığımız merkezle bu projeye başladık. Kadınlarımızın hem meslek sahibi olmaları hem de kentli olabilmeleri için çalışmalar yaptık. 20-30 yıldır gecekonduya hapsedilen kadınlarımızı eğittik, sosyalleştirdik, meslek sahibi yaptık. Bu proje uzun soluklu ve sürdürülmesi gereken bir proje, birkaç aylık değil. Başladığımızda çok talep gelmedi. O zaman 35 kadını bile merkezlerimize getiremezken, şu anda 35 bin kadın 22 merkezimize devam ediyor. Yüzlerce kursumuz ve seminerlerimiz var. Merkezlerimizin yönetimi de kadınlarımızın elinde. Kadınlarımız hayatlarında ilk kez sinemaya tiyatroya gidiyorlar. Bu projedeki amacımız Altındağ'da yaşayan herkesi başkentin nimetleriyle buluşturmak.''
BM'deki ''Kadının Statüsü Komisyonu 55. Oturumu''da Türkiye'yi temsil edecek olmanın gururunu yaşadıklarını anlatan Tiryaki, 28 Şubattaki toplantıda fotoğraflar ve görüntüler eşliğinde 35 bin Altındağlı kadının hayatını nasıl değiştirdiklerini anlatacaklarını vurguladı.