"Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi" Türkiye'ye PKK'lıların iadesi, ROJ TV'nin yayınlarının durdurulması gibi konularda "söz söyleme" hakkı, Hizbullah ve El Kaide gibi örgütler için de önlem alma taahhüdü getiriyor.
Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığı'nı üstlenen Türkiye, Avrupa'daki PKK'lı teröristlerin iadesinden, ROJ TV'nin yayınlarının durdurulmasına kadar pek çok konuda kendisine "söz söyleme" hakkı tanıyan ve Hizbullah ile El Kaide gibi örgütler açısından da kendisini taahhüt altına alan Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi'ni onayladı.
Meclis Genel Kurulu'nda önceki gün kabul edilen sözleşmeye imza atan ülkeler "Terör eylemlerini işlemeye tahrik", "Terör amaçlı gruplara adam toplamak üzere bu gruplara katılmayı teşvik" ve "Terör eylemleri için eğitim vermek" suç olarak kabul edilecek. Sözleşmenin getirdiği düzenlemelerden bazıları ve olası sonuçları şöyle:
ROJ TV İÇİN ISRAR KAYNAĞI: Türkiye, ROJ TV'nin terör eylemlerinin işlenmesine tahrik ettiği savıyla bu televizyonun yayınlarının durdurulması veya üzerindeki denetimlerin arttırılmasını isteyebilecek. Sözleşmeye göre "terör eylemlerini teşvik" suçunun oluşmuş sayılması için mutlaka terör eyleminin meydana gelmesi gerekmiyor. Teşebbüs aşamasında kalması da yaptırım nedeni.
DERNEK VE VAKIFLARA DENETİM OLANAĞI: Türkiye, Avrupa'nın farklı ülkelerindeki dernek ve vakıfların PKK'ya eleman sağladığını veya buralarda eğitim verildiğini ispatlayabilirse bu dernek ve vakıfların kapatılmasını, sorumlularının Türkiye'ye iadesini isteyebilecek.
"OTOMATİK SİLAH" ŞARTINDA ESNEME: Avrupa ülkeleri bugüne kadar, Özdemir Sabancı cinayeti zanlısı Fehriye Erdal gibi, Türkiye'de bir terör eylemi gerçekleştirip yurt dışına çıkan teröristlerin iadesini "otomatik silahlarla işlenmediği" gibi gerekçelerle reddedebiliyordu. Türkiye bir kişinin terör eylemlerini işlemeye tahrik ettiği gerekçesiyle bile iade talebinde bulunabilecek.
ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYDU: Türkiye sözleşmeyi onaylamakla, terörizmle mücadele konusunda da elini taşın altına koydu. Buna göre Hizbullah gibi örgütlere yakın oluşumlar tarafından gerçekleştirilen eylemler nedeniyle de etkin yargılama yapması, gerektiğinde iade taleplerine olumlu yanıt vermesi gerekecek. Bazı ticari işletmelerle El Kaide'ye maddi destek sağlanmasının engellenmesi için de daha etkin rol oynaması gerekecek.
KIVIRMA PAYI: Sözleşme, bazı Avrupa ülkelerinin "siyasi suç" gibi gerekçelerle gerçekleşmeyen iade taleplerinin reddi uygulamasının devam etmesine de açık kapı bırakıyor. Buna göre bir Avrupa ülkesi iade taleplerini yine "siyasi suç" veya "siyasi suç ile bağlantılı suç" gerekçesiyle reddedebilecek.
ÜÇ YENİ SUÇ: Sözleşmesi hükümlerine göre, "Terör eylemlerini işlemeye tahrik", "Terör amaçlı gruplara adam toplamak üzere katılmayı teşvik" ve "Terör eylemlerini işlemek için eğitim vermek" uluslar arası suç olarak tanımlandı.
SABAH