Hocalı Katliamında ölenler 19. yılında anıldı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-24-2011 (18:57)   Son Mesaj: 02-24-2011 (18:57)    Cevap: 0    Gösterim: 686  

    02-24-2011

    Hocalı Katliamında ölenler 19. yılında anıldı

    Hocalı Katliamında ölenler 19. yılında anıldı


    Hocalı soykırımının 19. yıl dönümünde, hayatını kaybedenler Gazi Üniversitesi (GÜ)ve Azerbaycan Devlet Tıp Üniversitesi'nin ortak düzenlediği etkinlikle anıldı. Isparta'da da anıt yapılacak.

    -HOCALI SOYKIRIMININ 19. YIL DÖNÜMÜ
    Hocalı soykırımının 19. yıl dönümünde, hayatını kaybedenler Gazi Üniversitesi (GÜ)ve Azerbaycan Devlet Tıp Üniversitesi'nin ortak düzenlediği etkinlikle anıldı.

    Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği'nin desteğiyle gerçekleştirilen etkinlik, TRT Avaz ve Azerbaycan İçtimai Televizyonu'nun ortak canlı yayınıyla iki ülke halklarına ulaştı.

    Etkinlik öncesinde Hocalı'da ölenler ile iki ülkenin şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Azerbaycan ve Türkiye milli marşları okundu.

    Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu'nundaki etkinlikte konuşan üniversite Rektör Danışmanı ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Hocalı'da yaşananların tamamen devlet eliyle yapılmış, eli silah tutmayan insanların yok edilmesi olduğunu söyledi.

    Halaçoğlu, bunun uluslararası hukukta soykırım anlamına geldiğini vurgulayarak, Doğu Anadolu da soykırım yapıldığı yayanını uyduranların kameralarla da görüntülenen Hocalı katliamını görmezden geldiğini belirtti.

    Batılıların gerçekten ''tek dişi kalmış canavar'' olduğunu dile getiren Halaçoğlu, Hocalı'da bir milyon insanın tehcir edildiğini ancak burada yaşananların soykırım olarak kabul edilmediğini kaydetti.

    Azerbaycan Tıp Üniversitesi Röktörü Ord. Prof. Ahliman Tapdigoğlu Amiraslanov da üniversitesinin konferans salonunda yaptığı ve Türkiye'den de canlı izlenebilen konuşmasında, Hocalı'da yaşanan katliamda çocukların, kadınların ve yaşlıların öldürüldüğünü belirterek, Türk oldukları için böyle bir soykırımla karşılaştıklarını anlattı.

    Dünyada ikili standartlar olduğunu ifade eden Amiraslanov, 100 yıl önce olmamış bir olayı soykırım olarak kabul edenlerin Hocalı'da yaşananları soykırım görmediğini vurguladı.

    Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov da Hocalı katliamının 20. asrın en vahşice işlenmiş olayı olduğunu dile getirdi.

    ''Hocalı'da misali görülmemiş bir gaddarlık yapılmıştır'' diyen Bagirov, bu cinayetleri işleyenlerin cezasız kalmaması gerektiğini ifade etti.

    Azerbaycan'da konuşan ve canlı yayınla izlenen Türkiye'nin Azerbaycan Büyükelçisi Hulusi Kılıç da Türk milletinin kimseye karşı kini olmadığını, barış ve huzur beklentisinde bulunduğunu söyledi.

    Hocalı'daki soykırımı da kınayan Kılıç, Türkiye ile Azerbaycan'ın bir olduğunu, Türkiye'nin bugüne kadar Azerbaycan'ın yanında yer aldığını, bundan sonra da yanında yeralmaya devam edeceğini kaydetti.

    Türkiye'de bulunan Karabağ Valisi ve Azerbaycan Milletvekili Elman Memmedov da yaptığı konuşmada soykırım yapıldığı dönemde Hocalı Valisi olduğunu belirterek, şehrin müdafasında bulunduğunu anlattı.

    Memmedov, sivillerin Hocalı'yı savunduğunu ifade ederek, 613 kişinin şehit olduğunu söyledi.

    Hocalı'yı koruyan 200 kişiye karşı 4 bin askerin geldiğini belirten Memmedov, buna rağmen Hocalılıların kaçmadığını, şehit olmayı seçtiğini kaydetti.

    Ermenilerin kadınlarla, yaşlılarla ve çocuklarla dövüştüğünü belirten Memmedov, onların Türklerden nefret ettiklerini belirtti.

    Etnik temizlik yapıldığını söyleyen Memmemdov, buna karşın Ermenilerin cezasız kaldığını kaydetti.

    Memmedov, Azerbaycan'ın bugün çok daha güçlü olduğunu ve Ermenilerle muharebe edebileceğini belirterek, ancak Avrupalı devletlerin sorunun barış yoluyla çözülmesi gerektiğini söylediğini, buna rağmen Ermenistan'ın topraklarını vermediğini belirtti.

    ''20 yıldır ben doğduğum yere gidemiyorum. Ailemin kabrini ziyaret edemiyorum. Ne zaman gideceğiz. Barış yoluyla yapın diyorlar, Ermenistan yapmıyor. Biz ne yapalım'' diyen Memmedov, Azerbaycan topraklarının işgal altında kalmaması gerektiğini bildirdi.

    Dünyanın, haklının tarafında olması gerektiğini vurgulayan Memmedov, sabrı tükenen Azerbaycan'ın hangi yolla olursa olsun topraklarını istediğini kaydetti.

    Memmedov, düşmana el uzatılmaması, muharebe edilmesi gerektiğini belirtip salondakilere seslenerek, bir gün Karabağ'da, Hocalı'da görüşeceklerini söyledi.

    Üniversitelerin öğrenci temsilcileri de yaptıkları konuşmada soykırımı kınayarak, bunu unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını belirtti.

    ''Şehitler, Şahitlikler'' belgeselinin de gösterildiği programın sonunda, davetliler daha sonra katliam fotoğraflarının bulunduğu sergiyi gezdi.

    ISPARTA'DA HOCALI KATLİAMI ANISINA ANIT YAPILACAK


    Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Dağlık Karabağ ve Hocalı'da yapılan katliamı unutturmamak için Isparta'da anıt yapılacağını belirtti.

    Isparta Belediyesi Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen ''Türk Dünyasının Türkiye'ye Bakışı'' konferansına katılmak üzere kente gelen Azerbaycan milletvekilleri Elman Memmedov ve Ganire Paşayeva, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ı makamında ziyaret etti.

    Ziyarette, 1992 yılında Azerbaycan'da yaşanan olaylar hakkında bilgi veren milletvekilleri, ''Ermenilerin bu katliamı Azerbaycan halkına değil Türk toplumuna karşı işlediklerini'' ifade ettiler.

    Milletvekilleri, katliamın unutulmaması ve kalplerde bir iz bırakması için Isparta'da anıt dikilmesini rica ettiler.

    Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da Hocalı'da yapılan katliamın, Türklere yapıldığını belirterek, Isparta'da bir anıt yapma sözü verdi.




    Hocalı Katliamında ölenler 19. yılında anıldı Yorumları