Emine Erdoğan, BM Kadının Statüsü Komisyonu'nun çalışmalarında Türkiye'nin ilk kez Başbakan eşi düzeyinde temsil edildiğini belirterek "ülkem, milletim ve Türk kadınları adına gurur duyuyorum" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, BM Kadının Statüsü Komisyonu'nun çalışmalarında Türkiye'nin ilk kez Başbakan eşi düzeyinde temsil edildiğini belirterek, ''Üye ülkelere ve katılımcılara hitap ederek, bir ilke şahitlik ettiğim için, ülkem, milletim, özellikle de Türk kadınları adına, büyük gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum'' dedi.
Emine Erdoğan, Tanıtma Fonu tarafından desteklenen İstanbul Kadın Araştırmaları Merkezi'nin (İKAM), Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği ile işbirliği yaparak BM'de düzenlediği ''Türkiye'den Kadın Çalışmaları'' konulu toplantıda konuştu.
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de kadın haklarına ve kız çocuklarının eğitim haklarından erkeklerle eşit şekilde yararlanmasına önemli katkılarda bulunan Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın toplantıya katılmasından onur duyduklarını belirtti.
Büyükelçi Apakan, toplantıya konuşmacı olarak katılan Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, AK Parti milletvekilleri Alev Dedegil ve Fatma Şahin ile Kadının Statüsü Genel Müdürü Leyla Coşkun, Milli Eğitim Bakanlığından Meral Hacıpaşaoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Burcu Eyisoy'a da teşekkür etti.
Programda konuşmaların öncesinde 5-6 Kasım 2010 tarihlerinde İstanbul'da uluslararası katılımla düzenlenen ''KADINist/WOMANist'' İstanbul Uluslararası Kadın Buluşması ile ilgili sinevizyon gösterisi yapıldı.
İKAM'ın Kurucu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Alev Dedegil, konuşmasında İKAM ile ilgili bilgi verdi ve İKAM'ın, Türkiye'de yürüttüğü kadın çalışmalarını, uluslararası platformlarda paylaşmak amacında olduğunu belirtti.
İKAM'ın BM'ye akredite bir sivil toplum örgütü niteliğini de kazandığını bildiren Alev Dedegil, bu toplantının BM'de düzenlenmesinde kendilerine destek veren Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya, Devlet Bakanı Kavaf'a ve BM Daimi Temsilciliğine ayrıca teşekkür etti.
-EMİNE ERDOĞAN'IN KONUŞMASI-
Emine Erdoğan, konuşmasının başında, toplantıya onur konuşmacısı olarak katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti ve İKAM'a toplantıyı düzenledikleri için teşekkür etti.
BM'de Türkiye tarafından düzenlenen bu tür toplantılar ve etkinliklerle ''Türkiye'nin tecrübesinin, Türk kadınlarının hak mücadelesinin, yeryüzünün her köşesine ulaşacağını ve kadın hareketleri için ilham kaynağı olacağını'' söyleyen Emine Erdoğan, ''Bugün, Kadının Statüsü Komisyonu'nun çalışmalarında Türkiye ilk kez Başbakan eşi düzeyinde temsil edildi. Üye ülkelere ve katılımcılara hitap ederek, bir ilke şahitlik ettiğim için, ülkem, milletim, özellikle de Türk kadınları adına, büyük gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum'' dedi.
Türkiye'nin, son dönemde gerçekleştirdiği reformlar, ulaştığı ileri demokratik standartlarla bölgesinde çok farklı bir konumda bulunduğunu belirten Erdoğan, ''Nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman bir ülke olarak, evrensel insan hakları ve demokratikleşme alanında, başarılı reformlar yapıyor, bu boyutuyla da bölgemiz için, dünya için örnek teşkil ediyoruz'' diye konuştu.
Dünya genelinde kadın hakları konusunda ciddi bir sıkını yaşandığını ve bu sıkıntının özellikle az gelişmiş ülkelerde, yoksul ülkelerde, insan haklarının gelişmediği ülkelerde, katlanarak kadınları hedef aldığını belirten Erdoğan, Kuzey'de ayrımcılık, şiddet ve istismar öne çıkarken, Güney'de bunlara ek olarak, dışlanmışlık, eğitimsizlik, töre ve gelenek adı altında şiddet, yoksulluk, savaş ve terörün ortaya çıktığını ve kadınların tehdit altında kaldığını vurguladı.
-''EN GÜZEL CEVABI TÜRKİYE VERİYOR''-
Türkiye'nin ve Türk kadınlarının bu kapsamda ''alternatiflerin mümkün olduğunu, bir çıkış yolunun elbette varolduğunu, farklı modellerle, farklı bir geleceğin inşa edilebileceğini, ispat mücadelesi verdiklerini'' söyleyen Emine Erdoğan, şöyle konuştu:
''Açık söylüyorum... Din, kültür, coğrafya ayrımı yaparak bazı ülkelerin, bazı halkların demokrasiyi hak etmediğini düşünenlere, bazı ülkeler için demokrasinin erken olduğunu iddia edenlere en güzel cevabı Türkiye veriyor. Kendi iç dünyalarına kapananlara, dünyanın geri kalanını, yeryüzündeki dramları görmeyenlere, Türkiye'nin sesi, Türkiye'nin haykırışı, en güzel karşılığı oluşturuyor.
Afganistan'daki, Pakistan'daki, Irak'taki, Filistin'deki kadınların da kadın olduğunu, onların da insan olduğunu, onların da herkes kadar, en gelişmiş haklara ve imkanlara sahip olmaları gerektiğini, en güçlü şekilde Türkiye söylüyor. Özellikle Türkiye'nin kadınları, İslam ile demokrasinin, gelenek ile modernliğin bir arada varolabileceğini, güzel bir sentez oluşturabileceğini, bugün tüm dünyaya somut şekilde gösteriyor.''
Türkiye'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak bölgesel etkinliğini artırırken, Türk kadınlarının hayatın her alanında sergiledikleri üstün performansla üstlendikleri rolleri bütün dünyaya gösterdiklerini belirten Erdoğan, kendisinin de bizzat içinde yer aldığı ve öncülük ettiği pek çok kampanya ile Türkiye'de kadınların eğitimi, sosyal, siyasal ve ekonomik aktivitelere katılımı konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı.
-EĞİTİMDE KAYDEDİLEN BAŞARILAR-
Sadece ''Haydi Kızlar Okula Kampanyası'' ile 350 bin kadın ve kız çocuğunun, okuma yazma öğrenip okulla buluştuğunu anlatan Erdoğan, ilköğretimde okullaşma oranının yüzde 100'e yaklaştığını, şimdi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan ''Haydi Kızlar Liseye'' kampanyasıyla da ortaöğretimde okullaşma oranını yüzde 100'e ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
Erdoğan, bir insanı okur yazar yapmanın, okulla buluşturmanın önemli olduğunu, ancak bir anne adayını okur yazar yapmanın, eğitimli hale getirmenin 3-4 kat daha önemli olduğunu belirtti.
Türkiye'de son 8 yılda 80 yeni üniversite kurulduğunu hatırlatan Erdoğan, kırsal kesimdeki ailelerin, yanıbaşlarında üniversite olduğu için hiç çekinmeden, hiç korkmadan, tereddüt etmeden çocuklarını üniversiteye gönderdiklerini söyleyen Erdoğan, yeni açılan üniversitelerde kız öğrenci sayısının oldukça yüksek olduğunu, kız öğrencilerin son derece başarılı olduklarını, modern yurt imkanları, aileye ve anneye verilen maddi destekler, kız çocuklarına daha çok verilen burslar sayesinde kız öğrencilerin tarihte hiç olmadığı kadar okula kavuştuklarını anlattı.
Emine Erdoğan, ''Devlet ile millet arasındaki kaynaşmanın sağlanması, eğitim için gereken tüm imkanların oluşturulması halinde o zaman ailelerin çocuklarını okutmamak için hiçbir mazeretleri kalmıyor, devlet topluma doğru bir adım attığında toplum devlete doğru 10 adım atıyor'' dedi.
Erdoğan, sözlerinin sonunda ''Çocuklarının üniversite kapılarından, dış görünüşleri nedeniyle geri çevrilmediğini gören aileler, gönül huzuruyla evlatlarını okula uğurluyor. İşte bu büyük değişim ve dönüşüm, Türkiye'de gelecek adına umut verici olduğu kadar, bölgesel ve küresel kadın hareketi adına da ilham verici bir gelişmedir. İnanıyorum ki Türkiye, okumuş anneleri, okumuş kadınları, eğitimli kız çocuklarıyla yakın gelecekte, bugünden çok daha aydınlık bir ülke olacaktır'' diye konuştu.
-EMİNE ERDOĞAN'A SALONDA BÜYÜK İLGİ-
Emine Erdoğan, ''BM Kadın''ın Başkanı Michelle Bachelet ile BM'de görüşecek olması nedeniyle toplantıdan biraz erken ayrıldı.
Erdoğan salondan ayrılırken yerli ve yabancı katılımcılar kendisine büyük ilgi gösterdi. Emine Erdoğan, kendisiyle konuşmak isteyen yabancı katılımcılarla da tek tek ilgilendi, onlarla ayakta sohbet etti. Katılımcıların da da sık sık ellerindeki fotoğraf makinalarıyla Emine Erdoğan'ın resimlerini çekmeleri dikkat çekti.
-BACHELET İLE GÖRÜŞTÜ-
Emine Erdoğan daha sonra BM'de, ''BM Kadın''ın Başkanı, eski Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet ile bir araya geldi.
Başında sadece görüntü alınmasına izin verilen görüşmeye, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit de katıldı.