AK Parti grup başkanvekillerinin, milletvekili seçiminin 12 Haziran 2011 tarihinde yapılmasına ilişkin teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Seçim kararının Meclis Genel Kurulu'nda alınmasının ardından süreç de şekilleniyor.
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, 12 Mart'ta genel seçimlerin yapılmasına ilişkin kararın, 3 Mart Perşembe günü TBMM Genel Kurulu'nda alınmasını planladıklarını açıkladı.
AK Parti Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş, 6 milletvekilinin imzasını taşıyan, 12 Haziran'da milletvekilliği genel seçimlerinin yapılmasına ilişkin teklifi Meclis Başkanlığı'na sundu. 12 Haziran'da seçim kararı alınmasına ilişkin teklifi sunduktan sonra bir açıklama yapan Bozdağ, AK Parti Grup Başkanvekilleri olarak Türk milletinin seçimlere daha fazla katılımını sağlamak, herkesin demokratik oy kullanma hakkını kullanması için sağlıklı zaman ve zeminde seçimin gerçekleşmesini temin etmek amacıyla, Haziran ayında yapılacak SBS ve ÖSS sınavlarını da dikkate alarak milletvekili seçimlerinin yenilenerek 24. dönem milletvekili genel seçimlerinin 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılması konusunda TBMM'nin karar almasını öngören önergeyi Meclis Başkanlığı'na sunduklarını açıkladı.
Bozdağ, "Buna göre Anayasa Komisyonu, gündemine alıp, talebimizi değerlendirip rapora dönüştürdüğü ve TBMM Genel Kurulu da karara bağladığı takdirde 24. dönem Milletvekili Genel Seçimleri 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılacaktır. Şimdiden bu seçimlerin demokrasimiz için, milletimiz için hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz" diye konuştu.
Bozdağ, Anayasa Komisyonu'nda teklifin ne zaman gündeme alınacağının sorulması üzerine, "Anayasa Komisyonu'nun kendi takdiridir. Ne zaman gündem yapacağını bilemeyiz. Eğer Anayasa Komisyonu bu hafta gündemine alır, bunu rapora dönüştürebilirse önümüzdeki hafta Perşembe günü TBMM Genel Kurulu'nda seçim kararı müzakerelerinin yapılmasını biz planlıyoruz" şeklinde konuştu.
AK Parti'nin Meclis Başkanlığı'na sunduğu önergede AK Parti Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Suat Kılıç, Ayşenur Bahçekapılı ve Ankara Milletvekili Haluk İpek'in imzaları bulunuyor.
ÜÇ BAKAN İSTİFA EDECEK
Seçim kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından beş gün sonra Anayasa'nın 114'ncü maddesine göre, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın görevlerinden istifa etmesi gerekiyor.
Seçim kararının Meclis Genel Kurulu'nda alınmasının ardından, karar Resmi Gazete'de yayımlanacak ve siyasi partilerde aday listesi telaşı yaşanmaya başlanacak. Siyasi parti liderleri ise seçim kararının alınmasının ardından daha çok meydanlarda olacak.
Üç bakanın yerine ise Başbakan yine Anayasa'ya göre ya Meclis'ten ya dışarıdan atama yapacak. Başbakan'ın 2007 seçimlerinde olduğu gibi üç bakanlığa dışarıdan atama yapacağı iddia ediliyor.
ATALAY: BEN 2 HAFTA SONRA BAKANLIK'TAN AYRILACAĞIM
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, haziran içerisinde genel seçim yapılacağını anımsatarak, "Biliyorsunuz İçişleri bakanları, seçimlerden üç ay önce görevlerinden ayrılırlar. Ben de iki hafta sonra Bakanlık'tan ayrılacağım" dedi.
KAMU GÖREVLİLERİ DE İSTİFA EDECEK
Seçim kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından 1 hafta sonra aday olacak memurların da görevlerinden ayrılmaları gerekiyor. Aday olmak isteyen hakimler, savcılar, yüksek yargı mensupları, öğretim elemanları, memurlar, belediye başkanları, subaylar, astsubaylar, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, seçim kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden istifa edecekler.
Milletvekili olmak isteyen TOBB, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Eczacılar Birliği, TESK, Türk-İş, Hak-İş, TİSK, Mimar ve Mühendis Odaları, Kamu-Sen, Memur-Sen gibi oda, birlik ve sendika başkanları ile yönetim kurulu üyeleri de yine 1 hafta içinde görevlerinden ayrılmak zorunda kalacak. İstifa eden memurlar eski görevlerine geri dönebilirken, oda ve sendika yöneticileri ayrıldıktan göreve dönemeyecek.