İthal edilen hayvanlar ve deli dana hastalığı konusunda da uyaran CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin,, Türkiye'de çok ciddi olarak deli dana riski bulunduğuna dikkat çekti.
CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, TBMM"de düzenlediği basın toplantısında, "Zeytinciliğin Islahı Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelik"te yapılan değişiklik taslağını eleştirerek, şöyle dedi:
"Zeytinlik sahalarda zeytincilik dışında her şey yapılabilecektir. Bizim Egemizdeki zeytinlik alanları, Edremit Körfezi zeytinlik alanları baştan aşağıya yağma anlamına gelmektedir. Oraları zeytinlik alan olmaktan çıkarmak anlamına gelmektedir."
-"ZEYTİNLİK ALANLARI ZEYTİNCİLİK DIŞINDA HER FAALİYETE AÇILACAK"-
Yönetmelikte yapılacak değişikliğin Zeytincilik Yasası"na aykırı olduğunu savunan Ergin, "Hiçbir yönetmelik dayanak aldığı yasaya aykırı olamaz" dedi. Taslakta, "Zeytinlik saha" tanımının değiştirildiğine dikkat çeken Ergin, zeytinlik alanların zeytincilik dışında her faaliyete açıldığını da belirterek, şöyle dedi:
"Yönetmelik değişikliği taslağının 3. maddesi ile zeytinlik anlarda, kanunda asla izin verilmeyen, jeotermal kaynaklı sera yatırımları; yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri, madencilik, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar ve bakanlıklarca kamu yararı alınmış plan ve yatırımlar, yapılabilir hale getirilmek istenmektedir. Bu şu demektir, zeytinlik alanlar zeytincilik dışında her faaliyete açıktır."
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker"i uyaran Gürol Ergin, "Yasanın üzerinde bir yönetmelik oluşturma hevesini bırak, zeytin üreticilerimizin ve doğanın kalbine saplamaya çalıştığın bir hançer olan bu yönetmelik değişikliğinden derhal vazgeç" dedi.
-DELİ DANA UYARISI-
İthal edilen hayvanlar ve deli dana hastalığı konusunda da uyaran Ergin, Türkiye'de çok ciddi olarak deli dana riski bulunduğuna dikkat çekti. Deli dana riskinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün, il müdürlüklerine gönderdiği 13 Aralık 2010 tarihli yazı ile de sabit olduğuna işaret eden Ergin, şöyle dedi:
"Türkiye'de bugün ithal edilen hayvanlardan ötürü çok ciddi bir deli dana hastalığı riski olduğunu, sonradan Bakanlık yalanlasa bile, elimizdeki Bakanlığın resmi yazısı ortaya koymaktadır. Deli dana hastalığı hayvanların genellikle sakatatından geçtiği için, yani iç organlarından, beyninden geçtiği için, Bakanlık bunların kesinlikle toprağa gömülmesini ya da yakılmasını emreden bir yazıyı bütün il müdürlüklerine göndermiştir. Bakanlık riski bilmektedir ama bu eti yine de Türk milletine yedirmektedir."
Söz konusu yazıyı basın mensuplarına gösteren Ergin, bu yazının "acele" ibaresiyle gönderildiğini vurguladı.
Bir basın mensubunun, "Deli dana hastalığının yerli hayvanlara geçme riski nedir?" sorusuna Ergin, "Yerli hayvanlara geçme olayı değil bu, size geçme olayı. Yediğiniz anda size geçecek, siz deli hastalığına tutulacaksınız. Risk bu. Hiç yayılmadığını varsayın, ama bu hayvanların sakatatlarının herhangi birinin yenmesi durumunda insanımızın deli dana hastalanma riskinin olduğunu, Bakanlığın bu yazısı ortaya koyuyor."