Beyoğlu'nun gözde semtlerinden Cihangir'deki Firuz Ağa Camii, son dönemde kafeleriyle gündemde. Sanat camiasının uğrak yeri olan cami avlusundaki kafelere musalla taşını masası gibi kullandıkları için ceza yağdı.
Abdullah Yıldırım'ın haberi
1491'de Sultan 2. Beyazıt'ın Hazinedarbaşısı, bugünkü adıyla Maliye Bakanı Firuz Ağa tarafından yaptırılan Firuz Ağa Camii'nin avlusunda yer alan çay bahçesi ve lokantalar, müşteri sayısının artmasıyla musalla taşının yanına da masalar koyuyordu. Hatta bazı işletmeler, musalla taşını masa gibi kullanmaya bile başladı. Cenaze namazı kılanacağı sırada ise masalar toplanıyor cemaate yer veriliyordu. Tartışmalar medyaya yansıyınca cami avlusundaki 'ilginç tablo' yöneticilerin de dikkatini çekti. Kafe ve lokantalar, zabıta ekiplerinin müdehalesiyle karşılaştı. Musalla taşının etrafını masalarla donatan kafe işletmecileri için zabıta ilk etapta uyarıda bulundu. Ancak uyarıları dikkate almayan işletmeler hakkında işlem yapan zabıta, çareyi ceza kesmekte buldu. İşletmeler de uygulanan para cezasının ardından, geri adım atıp, işgal ettikleri alanı boşalttılar. İstanbul Kültür Tarihi Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Süleyman Faruk Göncüoğlu, cami avlusundaki işletmelerin dinen doğru olmadığını söyledi. Göncüoğlu, "Dünyanın neresinde bir kilisenin veya bir sinagogun bahçesinde böyle bir manzara görülebilir? Cenaze namazı kılınan 'musalla taşı'nın olduğu yerde 'cafe' mi olur? Bu Bulgaristan'da müzeye çevrilmiş bir cami değil ki. İstanbul'da ibadete açık bir cami."
CEZA İŞE YARADI
Zabıta ekipleri, musalla taşının yanına kadar masalarını getiren işletmeleri önce uyardı. Uyarıya kulak asmayan işletmeler para cezasıyla karşı karşıya kaldı. Ceza ödemek istemeyen işletmeler, bu alışkanlıklarından vazgeçmek zorunda kaldılar.
YENİ ŞAFAK