19 Şubat 2001'de MGK'da dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Başbakan Ecevit'e anayasa kitapçığını fırlattı. Özkan ise Sezer'e 'nankör kedi' dedi. Ogün yaşananlar manşetlere şöyle yansımıştı.
Manşetlerde kriz vardı
HÜRRİYET
İşte Fatura
Kavga ülkeye pahalıya patladı. Birkaç saat içinde Merkez Bankası'ndan yaklaşık 5 milyar dolar çekildi. Borsa çöktü. Faizler fırladı.
MİLLİYET
Buna hakkınız yoktu
Sezer ile Ecevit MGK'da kavga etti...Borsa çakıldı, faiz fırladı, ekonomi sarsıldı. Yani bu 'tuhaf' kriz, sürekli kemer sıkan vatandaşı ezdi.
SABAH
İpler Koptu
Cumhuriyet tarihinde eşi görülmemiş kriz. İşte zirvedeki büyük kavga: Sezer, Anayasa'yı Ecevit'e fırlattı. Özkan, 'Nankör!.." diye bağırdı.
RADİKAL
Türkiye sizinle gurur duyuyor
Sezer, Ecevit'i 'yolsuzluklara karşı pasif kalmak'la eleştirdi; Özkan, Sezer'e 'Bu ihanettir' dedi; Başbakan MGK'yı terk etti, işte sonuç: Ekonomik ve siyasi kriz.
CUMHURİYET
Ülkeyi soydurtmayız
Devlette kriz; yolsuzluklar MGK'de Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ı karşı karşıya getirdi. Eleştiriler üzerine Ecevit toplantıyı terketti. Sezer , MGK toplantısını askerlerle sürdürdü.
STAR
İşte O Tartışma
Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit'i yolsuzluk soruşturmalarını frenlemekle suçladı. Ecevit kapalı kapılar ardındaki krizi kamuoyuna taşıdı.
YENİ ŞAFAK
Hortum Patladı
Hükümetin yolsuzlukların denetimi konusunda Köşk'le çatışması MGK toplantısında 'devlet krizi' çıkardı. Toplantıya 15 dakika geç gelen Ecevit, Cumhurbaşkanı Sezer'in hükümeti yolsuzluk ve hukuka saygısızlıkla suçlaması üzerine Bakanlar'la birlikte 15 dakika sonra Çankaya Köşkü'nü terketti.
ZAMAN
Krizin iki faturası
Fatura 1: Devletin zirvesinde MGK toplantısında patlak veren kriz zaten bıçak sırtında olan ekonomiye büyük bir darbe vurdu. Para piyasalarında panik başladı.
Fatura 2: Cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki kriz nedeniyle yapılamayan Milli Güvenlik Kurulu'nun gündemi, Katılım Ortaklığı Belgesi'ne cevap niteliğindeki Ulusal Program'dı.
AKİT
Terbiyesiz Kim?
Kamuoyu MGK'daki Sezer-Ecevit kavgası ile şoka uğradı...Sezer'in 'hukuka saygılı olun' dediği Ecevit, devlet geleneğinde görülmeyen bir tavır sergileyerek toplantıyı terketti ve 3 defa TV kameraları önüne geçti.
ORTADOĞU
Beceriksizler Acizler!
MGK'da Sezer, Başbakan Ecevit'i padişahın sadrazımını azarladığı gibi azarladı. Hükümeti acizlikle suçlayan Sezer, "Sizinle çalışamam" dedi.
MİLLİ GAZETE
Ne yaptığını bilmiyor...
Başbakan Ecevit'in Milli Güvenlik Kurulu'ndaki gerginliği kamuoyuna şok bir şekilde açıklaması piyasaları göçertti. Merkez Bankası'ndan döviz talebi 5 milyar dolara ulaştı, gecelik faiz oranları yüzde 760'a fırladı. Borsa 8 bin 500'e kadar düştü.
2001 Şubat krizinde olayların kronolojisi
Yaşanan mali kriz, dalgalı kura geçiş, dış kaynak arayışları ve açıklanan ekonomik paket ve yapısal önlemler altında bir yıl geçerken, dövizde baş döndürücü bir yükseliş yaşandı. Borsada ise tarihi düşüş oranları görüldü. 2001'de sermaye piyasalarında yaşanan gelişmeler şöyle:
19 Ocak
Ocak ayında baş gösteren kriz öncesi borsa 10 bin seviyesinde seyrederken, dolar 600 bin lira seviyesinde ve faizler ise yüzde 50 civarındaydı.
19 Şubat
MGK'da Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında yaşanan gerginlik sonrası kriz işaretlerini verdi, Borsa 10 bin 169 puandan 8 bin 817 puana kadar düştü. Gecelik repo faizleri yüzde 760'a çıktı. Merkez Bankası'ndan yaklaşık 7,6 milyar dolar çıktığı iddia edildi.
21 ŞUBAT
Merkez Bankası Repo ihalesi açmadı. Repo faizleri yüzde 7 bin 500'lere kadar tırmanırken, borsa tarihinin en büyük düşüşlerinden birini yaşadı ve yüzde 18,11'lik düşüşle 7 bin 180'e indi. Bankaların Merkez Bankası'ndan 3 milyar dolar satın aldığı iddiaları basında yer aldı. Dalgalı kura geçildi.
22 ŞUBAT
Merkez Bankası doları 689 bin liradan 964 bin liraya çıkardı. Faizler yüzde 5 bin 200'e inerken, Borsa gün içinde önce yoğun satışlarla yılın en düşük seviyesi olan 6 bin 796'ya geriledi, ardından toparlanarak 7 bin 890 puana yükseldi.
23 ŞUBAT
Merkez Bankası doları 1 milyon 78 bin liraya çıkardı. Repo faizleri ortalama 1255'lere indi.
26 ŞUBAT
İMKB Repo piyasasında faizler yüzde 100'lere kadar indi. Borsa 8 bin 830'dan günü tamamladı. Dolar 950 bin liradan satıldı.
2 MART
Kemal Derviş'in kabineye girmesi sonrası dolar 900 binin altına indi. Borsa 9 bini aşarak 9 bin 513 puandan günü kapattı. Faizler 10 puan düştü. Mart ayını dolar 1 milyon 100 bin seviyesinde kapatırken, mark ise 480 bin lira seviyesinde bulunuyordu.
4 NiSAN
Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz arasındaki Telekom gerginliği nedeniyle dolar 1,2 milyon lirayı, Mark da 555 bin lirayı gördü.
16 NiSAN
Ekonomik programın açıklanmasının ardından borsa 9 bin 379'a kadar çıkarken, dolar 1 milyon 170 bin liraya, mark da 533 bin liraya kadar indi. Ancak, Standart and Poors'un Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi, dolar ve borsada düşüşe yol açtı.
27 NiSAN
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in istifası sonrası Borsa yükseldi. Endeks günü 12 bin 363 puandan kapatırken, dolar da 1 milyon 155 bin liraya kadar düştü.
3 MAYIS
Derviş'in Telekom ile ilgili açıklamasıyla Borsa 12 bin 839 puan ile yılın en yüksek düzeyine çıktı.
16 MAYIS
IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Türkiye'ye 3 yılda 19 milyar dolarlık kredi kullandıracağını açıklamasıyla, Borsa yüzde 6,28 yükselerek 12 bin 298 puana çıktı.
31 MAYIS
Dönemin Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın istifası öncesi yaptığı açıklamalar ile gün içinde dolar 1,3 milyonu gördü, borsa yüzde 5,6 oranında indi.
6 TEMMUZ
Ecevit'in rahatsız olduğu yönündeki söylentilerle Borsa yüzde 9,3 değer kaybetti ve endeks 10 bin 168'e geriledi. Dolar ilk kez 1 milyon 335 bin liraya çıktı.
10 TEMMUZ
IMF ile Türk Telekom Genel Kurulu'nun oluşturulması konusunda yaşanan gerginlik nedeniyle, Borsa tekrar 10 bin puanın altına indi.
11 TEMMUZ
Arjantin'in borçlarını ödeyemeyeceği endişesi, piyasalarda doları fırlattı, Borsayı düşürdü. Endeks 8 bin 730 seviyesine indi. Dolar 1 milyon 380 bin lirayı buldu.
15 AĞUSTOS
Bankalar arası piyasada dolar 1,5 milyon liradan dönerken, günü 1 milyon 483 bin lire seviyesinde kapattı. Borsa yeniden 9 binin üzerine çıktı.
11 EYLÜL
ABD'ye yönelik terörist saldırılar sonucu dolar 1,5 milyon barajına geldi. Saldırılar nedeniyle IMKB 1 gün kapatıldı.
8 EKiM
ABD'nin Afganistan'a yönelik harekatı nedeniyle dolar 1 milyon 660 bin liraya kadar çıktı, borsa ise 7 bin 499 puana indi.
11 EKiM
IMF ve Dünya Bankası'nın ek kaynak sağlayacağı haberleri, Borsa'da günlük yüzde 7,18 kazandırdı. Dolar da 1,6 milyon liranın altına indi.
2 KASIM
Afganistan'a asker gönderme ve ek kaynak beklentisi ile Borsa 65 gün aradan sonra 10 bini aştı.
30 KASIM
Reel sektöre destek paketi ve Standard and Poors'un Türkiye'nin görümünü negatiften durağana çevirip, notun yakında yükseleceği beklentisine paralel, Borsa yeniden 11bin 633 puana çıktı, dolar da 20 bin lira geriledi.
13 ARALIK
Dolar fiyatı 1 milyon 420 bin lira ile 11 Eylül saldırıları öncesi fiyatına göre döndü. Borsa 12 bin 655'ten kapandı.