Fenerbahçe'nin ve Milli takımın eski futbolcusu Semih Yuvakuran hafta sonunda oynanacak olan Beşiktaş-Fenerbahçe derbisini haber7'ye değerlendirdi...
Fenerbahçe'nin ve Milli takımın eski futbolcusu Zaman gazetesi spor yazarı Semih Yuvakuran hafta sonunda oynanacak olan Beşiktaxş Fenerbahçe derbisini haber7'ye değerlendirdi. Semih Yuvakuran sorduğumuz sorulara samimi cevaplar verdi.
Röportaj: Nusret Odabaş
Derbinin favorisi olmaz ama, Semih Yuvakuran'ın favorisi kim?
Derbilerin favorisi her zaman kaybeder Nusret. O yüzden derbi öncesinde favoi görünenler çoğunlukla kaybetmiş o takımın taraftarları üzülmüştür. En azından derbilerde favori olan takımların çok zorandığı görülmüştür. Bu maç öncesinde her iki takımın artıları eksileri var. Beşiktaş Kiev'e yenildi ve büyük protestolara maruz kaldı. İki takımın da skora tesir edecek yıldızları var...
Yine de Semih Yuvakuran bu derbide kimi favori görüyor?
Benim favorim Fenerbahçe: Neden Fenerbahçe, Sarı Lacivertli takım takım olarak oynamayı mücadele etmeyi öğrendi. İlk yarıda bir Fenerbahçe vardı evlere şenlik. 60'da biter rakipler onu ezberlemiş, şimdi ise öyle değil. Takım olarak cok mücadele ediyorlar. Mehmet Topuz'da inanılmaz bir enerji var, ha keza bireysel baktığında savunmada Lugano resmen toparlıyor. Fenerbahçe takım olarak iyi oynamaya başladı ve zorluk derecesi yüksek maçlarda nasıl oynayacağını da iyi biliyor. Bunlara bir de Fenerbahçe'nin zirveye olan yakınlığını eklersek Fenerbahçe Trabzonspor'un Manisa'da takılacağını da varsayarak belki de liderlik şansını geri tepmez...
Peki ya Beşiktaş? Ev sahibi takım, taraftarlarının önünde oynayacaklar...
Evet, Her ne kadar Beşiktaş bu sezon öyle çok puan kaybetti gözükse de bana göre takım olarak kaliteli bir kadroları var. Sonuca direk tesir edecek yıldızları var. Kiev'e de yenildiler ve taraftarmarın gözlerinden düştüler, 2-3 gün sonra da Fenerbahçe mağlubiyetini hem de kendi evlerinde iyi olmaz. Tüm bunları eklersek, bir de Beşiktaş'ın Fenebahçe maçına yine de yorgun çıkacağını düşünmek lazım. Onlar adına zor maç. Artık ellerinde sadece Türkiye Kupaları da kaldı. Çünkü UEFA'da bu ağır skorun altından kalkmaları zor. Onlar için çok zor maç...
Derbiler bazen çok kısır geçebiliyor, geçmişte bir Galatasaray-Fenerbahçe derbisini hatırlarsak sinir harbi şeklinde geçmişti. Bu derbi böyle bir maç olur mu?
Olmaması temennim. Çünkü Fenerbahçe'nin puan kaybetmemesi gerekiyor. Beşiktaş zaten gerilerde ve taraftarıyşla barışması gerekiyor. İki takımın da önemli yıldızları var. Bu yıldızların sahada ne zaman ne yapacakları belli değil. Benim temennim bol gollü bir maç olsun, seyir zevki iyi olan bir maç olsun...
Bol gollü olur mu?
Olabilir de. Maçın nasıl bir tempoyla başlandığı iki takımın da karşılaşmaya ne derece iyi girmesiyle alakalı. Maçın başında gol olursa, kim atarsa atsın zevkli maç olur. Gergin bir maç olmasını istemem...
Peki hakem Cüneyt Çakır, sizce Beşiktaş'ın hakem serzenişinden çakır etkilenir mi?
Etkilenmez, ektilenmemesi gerekir. Ben hakemlerin art niyetli olduğuna inanmıyorum. Ancak onlarda gerektiği kadar koşmalı ve pozisyonları iyi takip etmeli mesleği için...
Fenerbahçe derbi öncesinde savunmasıyla, Beşiktaş ise ofansıyla ön planda olan bir takım. Sizce derbide de bu özellikleriyle mi oynayacaklar?
Söylediğin yüzde yüz doğru Nusret: Fenerbahçe'nun savunması oturdu. Özellikle Lugano Sarı Lacivertli takımda toparlıyor, harmanlıyor ve ateşliyor. Zira Santos ve Gökhan'da kanatlar da düzeldi. Mehmet Topuz ise bitmek bilmeyen bir enerjisiyle ileriye, geriye 90 dakika boyunca gidiyor geliyor. Bir de Fenerbahçe'nin Emre Belözoğlu faktörü var. Beşiktaş ise Portekizli yıldızlarının ve Guti'nin taşıdığı bir takım hüviyetinde. Siyah Beyazlı takımın Portekizlileri yabana atılacak isim değiller. Guti'nin oyuna ağırlığını koyduğu dakikalarda dikkat edersen Beşiktaş başarılı. Ya da Guti var ise Beşiktaş daha iyi var. Gününde olan bir Quaresma, Simao, Almeida da olursa durum farklı olur...
Peki Beşiktaş'ta bir karar alındı ve bu kar tartışılıyor, sözleşmesi feshedilen İbrahim Üzülmez olayı. Sence bu karar doğru mu?
Bu karar yanlış Nusret. Bir problem varsı iki issmin birden ipi çekilir veya çekilmez. Bir problem varsa o problem basına hiç yansıtılmadan içerde abiler tarafından halledilir. Biz hiç mi kavga etmedik, bi kamplarda birbirimizi uzun süre gördüğümüz için bıkar kavga ederdik, hangsi basına yansıdı. Bence Beşiktaş yönetimi tarihi bir hataya imza attı. Bu tarihi hatanın baş faktörü de Schuster'dir. Schuster bu krizin altından kalkmalıydı ya da böyle bir ekibe sahip olmalıydı...
Siz Aykut Kocaman'la aynı takımda oynadınız. Sizce Kocaman derbide nasıl bir kurguyla takımı oynatacak veya oynatmalı?
Şimdi Nusret Fenerbahçe kazanmaya alıştı. Bu kazanmaya alışmışlık içinde futbolcuların kendilerine özgüvenleri arttı ve pozisyon itibariyle Fenerbahçe şampiyonluk yolunda bir bir rakiplerini devirmek zorunda. Çünkü zirvede konumları bunu gerektiriyor. Fenerbahçe bu maçta benim favorim ve eğer Fenerbahçe Beşiktaş'ı yenerse şampiyonluğun en büyük favoisi olur...Hee takım kurgusuna gelince, Aykut Kocaman'ın Fenerbahçe'ye kazandırdığı artı mücadele. Macadele etmezsen olmuyor arkadaş. Fenerbahçe bunu öğrendi ve takım halinde mücadele etmeyi öğrendi...
Derbiden farklı bir soru, Arsenal-Barcelona maçını izlediniz mi?
Evet izledim..
Sizce Barcelona 1-0'a yatmanın cezasını maçta çekti mi? Ya da maçı nasıl yorumlarsınız...
Eveeet. Bence Barcelona Arsenal'i İspanya'da çok rahat geçer. Çünük istediği an istediği kadar oynayabiliyor. Rakibe top göstermiyorlar. Maç 1-0 iken Barcelona 2 veya 3 pozisyon daha yakaladı onları atsa farka giderlerdi. Bu maçı Arsenal 2-1 yenmiş bir küçük avantaj yakaladı gibi görünsede Barcelona Arsenal'i çok kolay geçer...
Teşekkür ederim. Ben teşekkür ederim Nusret kolay gelsin...
DERBİYİ KİM KAZANIR, ANKETE OY VERMEK İÇİN TIKLAYIN