MHP Ankara Milletvekili Zekai Özcan, OSB’lerde işçi ve işverenlerin ücretsiz olarak iş güvenliği konusunda eğitilmesi gerektiğini söyleyerek, “Dünyanın hiçbir yerinde 100 kişiden 25’inin çalıştığı bir ülke yoktur'' dedi.
Özcan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 3 Şubat"ta Ostim ve İvedik"te yaşanan patlamalarla ilgili değerlendirmede bulundu. 20 kişinin ölümüne 73 kişinin yaralanmasına yol açan patlamaların ardından olayın şekli kesinleşmeden Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek"in yaptığı açıklamaları hatırlatan Özcan patlamaların LPG tüplerinden sızan gaz nedeniyle meydana geldiğini ortaya koyan İtfaiye raporuna dikkat çekti. Dinçer ve Gökçek"in OSB yönetimlerini suçlayarak olaydan sıyrılmaya çalıştığını kaydeden Özcan, ölenlerin yakınlarına maaş bağlanmasının ise 1950 yılından bu yana yapılan bir uygulama olduğunu söyledi.
Türkiye"de iş kazalarının eğitim yetersizliği, iş güvenliği tedbirlerinin maliyeti ve Çalışma Bakanlığı"nın duyarsızlığından kaynaklandığını da savunan Özcan, Ostim ve İvedik"in özel yasayla kurulmuş, birbirinden farklı işyerlerinin olduğu "suni" organize sanayi bölgeleri olduğunu kaydetti. Kazaların ardından yapılması gerekenin olayı soğutmak değil tedbir almak olduğunu dile getiren Özcan, OSB"lerde işçi ve işverenlere ücretsiz eğitim verilmesi gerektiğini de kaydetti. İşsizlik sigortası ve iş kazaları Sigorta Fonu"nun devreye sokulması gerektiğini belirten Özcan, halen Türkiye"de her 100 kişiden 30"unun çalıştığını ifade etti. Özcan "Bunlardan 4"ü ücretsiz aile işçisi, 5"i ise gizli işsizdir. Ortalama 25 dersek, dünyanın hiçbir yerinde yüz kişiden 25"inin çalıştığı bir ülke yoktur. Olsa ne olur? O ülkede hükümetin demokratik yoldan ayakta durması mümkün değildir" diye konuştu.