CHP'de Halk TV üzerinden yapılan kavga, partiyi hukukî açıdan zor durumda bıraktı. Çünkü siyasî partilerin televizyon sahibi olması yasak. Aynı zamanda kapatma sebebi. Bu nedenle ilişki, el altından yürütülüyordu.
Habib Güler'in haberi
Fakat son gelişmeler, bir nevi suçüstü hali yaşatırken, "Organik bağımız yok." savunmasını da çürüttü. AK Parti, savcıları göreve çağırıyor.
CHP, genel seçimler öncesinde 'Halk TV' krizi yaşıyor. Önceki gün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile eski lider Deniz Baykal, yaklaşık 2 saat boyunca parti televizyonunun yayınına son vermesi ve sonrasındaki gelişmeleri konuştu. Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'na (SPK) göre partilerin televizyon kurması veya herhangi bir ticarî faaliyette bulunması yasak. CHP, partiye yakın bazı şahısları 'televizyon sahibi' göstererek bu yasağı deliyor. AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, birçok medya kurumunu 'iktidar yandaşı' diye suçlayan CHP'nin yıllardır 'bağlı medya' ile çalışarak Anayasa'ya aykırı hareket ettiğini savundu. Elitaş, "CHP suç işliyor, savcıların harekete geçmesi gerekir." çağrısında bulundu.
Kamuoyunda 'CHP televizyonu' olarak bilinen Halk TV, geçtiğimiz günlerde su borçlarının bile ödenmemesi nedeniyle kapanmıştı. Uzun süre maaş alamadıktan sonra işsiz kalan 45 personel, yazdıkları veda mektubunda CHP'den aylardır para aktarılmadığına işaret etmiş, bunda da parti içerisindeki çatışmaların etkili olduğunu kaydetmişti. Önceki gün Kılıçdaroğlu ve Baykal, bir araya gelerek konuyu ayrıntılı bir şekilde konuştu. Kılıçdaroğlu'nun televizyona kaynak aktarılmamasıyla ilgili, "Çok maliyetli olduğu için televizyon yönetimi profesyonel bir ekibe verilmeli." dediği, Baykal'ın ise Halk TV'nin parti kontrolünde yayınını sürdürmesini istediği belirtiliyor. Son görüşme, CHP'nin uzun süredir Halk TV ile ilgili dillendirdiği, "Hiçbir organik bağımız yok." tezini çürüttü. Baykal'la televizyonun kaderini konuşan Kılıçdaroğlu, geçen hafta Halk TV'nin kapatılması ve 45 kişinin işsiz kalmasıyla ilgili sorulara, "Bizim kanalımız değil ki. Patronlara sormak lazım." demişti.
CHP'nin birçok organizasyonunu canlı olarak ekranlarına taşıyan Halk TV, geçen yılkı, referandum sürecinde de partinin sesi oldu. Televizyon programlarının büyük bölümünü CHP'de aktif görev alan isimler yapıyordu. CHP odaklı yayınları nedeniyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 'tarafsızlığı ihlal' suçlamasıyla çeşitli müeyyidelere maruz kalan Halk TV'ye, bu yayınlar karşılığında CHP'den 690 bin lira aktarıldığı ortaya çıkmıştı.
ANAYASA'YA GÖRE PARTİ KAPATMA SEBEBİ
Siyasi partilerin televizyon kurması, Anayasa ve SPK'ya göre suç. Anayasa'nın 68. maddesinde "Siyasi partiler, ticari faaliyetlere girişemezler" hükmü yer alıyor ve bunun bir parti kapatma suçu olduğuna işaret ediliyor. SPK'nın 67. maddesi de, "Siyasi partiler ticari faaliyette bulunamazlar, kredi veya borç alamazlar." diyor. AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, "CHP, hem Anayasa'yı hem de SPK'yı ihlal ediyor. Parti ile televizyon arasındaki organik bağ da kanıtlandı. Savcıların harekete geçmesi gerekir." diye konuştu. CHP'nin, 'ticari faaliyet yasağı'nı, İş Bankası ortaklığında da ihlal ettiğine işaret eden Elitaş, şöyle konuştu: "CHP, İş Bankası'nın en büyük ortaklarından biri. Parti kontenjanından yönetime atamalar yapılıyor. Dünyada böyle bir parti yok. Türkiye'nin en büyük ekonomik kuruluşlarından birinden partiye kaynak transferi olabilir. Savcıların bunları araştırması lazım."
ZAMAN