TBMM Genel Kurulunda, ÖSYM'yi ''Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'' olarak yeniden yapılandıran yasa teklifinin görüşülmesine başlandı.
Genel Kurulda, enerji KİT'lerinin borç ve alacaklarının mahsuplaşmasını düzenleyen yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından, AK Parti Grup başkanvekillerinin Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile bazı KHK'larda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifine geçildi.
Teklif üzerindeki ilk sözü, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter aldı.
ÖSYM'Yİ ''ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ''
TBMM Genel Kurulunda, ÖSYM'yi ''Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'' adıyla yeniden yapılandıran yasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.
Yasa teklifi üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter, teklifin hem komisyon hem de Genel Kuruldaki görüşmelerinde muhalefetin sesinin kısılmak istendiğini öne sürdü. Serter, komisyondaki görüşmelerde vakıf üniversitelerine ilişkin soru yönelten milletvekillerinin, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun ağır eleştirilerine maruz kaldığını ifade etti. Çubukçu'nun, kendilerine ''Bilgi Edinme Yasası'na başvurun'' dediğini belirten Serter, ''Çoğunluğa sahip olmak, çoğunlukla ülkeyi yönetmek, demokrasinin var olduğu anlamına gelmez. Bu, otoriter anlayıştır. Bu davranışları kınıyoruz'' diye konuştu.
Teklifte, ÖSYM'nin 318 personelinin YÖK'e naklinin ve bunların yerine yeni personel alımının öngörüldüğünü kaydeden Serter, bunun anlamının ''kadrolaşma'' olduğunu ileri sürdü.
MHP Mersin Milletvekili Akif Akkuş, ÖSYM'nin 2010'a kadar en güvenilir kurumlar arasında olduğunu ve sınavları titizlikle hazırladığını, ancak 2010 yılındaki KPSS'de yaşanan skandalın ardından bir şaibenin ortaya çıktığını ifade etti. Akkuş, olayın tam olarak açığa kavuşturulamaması nedeniyle, kurumda çalışan herkesin şaibe altında kaldığını dile getirdi.
Akif Akkuş, ÖSYM'de çalışan personelin tamamının YÖK'e devredilmesi ve yerlerine yenilerinin alınmasının da kadrolaşma şüphesi doğurduğunu iddia etti.
Teklif ile 8 yeni vakıf üniversite daha kurulacağını belirten Akkuş, vakıf üniversitesi kurulmasına karşı olmadıklarını, ancak bu üniversitelerin eğitim altyapılarının denetiminin iyi yapılması gerektiğini kaydetti.
AK Parti Mersin Milletvekili Ömer İnan da teklifin yasalaşması halinde kurumun bir teşkilat kanununa kavuşacağını belirtti. İnan, teklifle ayrıca bütün genel ve meslek lisesi mezunlarının polis olma hakkına kavuşacağını, sınav güvenliğine ilişkin yeni düzenlemelerin getirileceğini, bazı üniversitelere yeni kadrolar ihdas edileceğini ifade etti.
ÖSYM'nin, öğrencileri üniversitelere yerleştirmenin dışında bazı kurum ve kuruluşların personel alım sınavlarını da düzenlediğini anlatan İnan, kurumun görevinin artmasına rağmen altyapısının değişmediğini, kurulduğu ilk gün gibi kaldığını ifade etti. İnan, bu nedenle kurumun yapısına ilişkin yeni düzenlemenin artık ihtiyaç haline geldiğini vurguladı.