Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin'deki Çöllolar açık kömür üretim sahasında meydana gelen göçükte arama ve kurtarma çalışmalarının, heyelan riski bulunmayan alanda süreceğini söyledi.
Yıldız, Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürlüğü Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, yetkililerle yaptığı görüşmeler ve göçük alanındaki incelemelerin ardından bir kısım kararlar aldıklarını ve bu kararları kamuoyuyla paylaşmak istediğini belirtti.
Çöllolar açık kömür üretim sahasında kömür çıkarma faaliyetlerinin resmi olarak durdurulduğunu kaydeden Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin çalışmaları sonucunda, arama kurtarma çalışmalarının riskli olmayan bölgelerde sürdürülmesine karar verildiğini bildirdi.
Yıldız, şevlere 100 metre yaklaşma mesafesindeki alanların riskli olduğunu ifade ederek, arama ve kurtarma çalışmalarının, göçük alanının riskten uzak bölümlerinde, kimsenin sağlığı riske edilmeden yapılacağını kaydetti. Sahada yaptıkları çalışmaların bölgede yeni heyelanlar olabileceğini ortaya koyduğunu vurgulayan Yıldız, ''Heyelan riski olan bölgeler var. Bu yüzden o bölgelerde bir çalışma yapılması söz konusu olmayacak'' dedi.
Taner Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Tabii ki toprak altında kalanların, özellikle canlı olma ihtimaline karşılık olarak arama kurtarma ekiplerimizin yanındaki köpeklerin yanında, hayatını kaybetmiş olma ihtimallerinin büyük olmasına karşılık da bu sefer bu tarz arama yapabilecek köpekleri aynı şekilde burada bulunduracağız. Bununla alakalı hem Ankara'dan hem İzmir'den yeni bir ekip buraya gelecek.''
-''YETKİMİZ DE YOK İMKANIMIZ DA YOK''-
Şu andaki birinci amaçlarının toprak altındaki 9 kişinin durumuyla ilgili olduğunu, kayıpların bulunması için çalışmaların sonuna kadar sürdürüleceğini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:
''Bu şu demek değil değerli arkadaşlar, soruşturmalar, bununla ilgili hukuki süreç, denetim, müfettişler bunlar çalışmayacak anlamında değil. Bunlar çalışmaya başladılar. Başından beri biliyorsunuz bu çalışmalar başladı ve aynı şekilde yürütülüyor. Bu işin sorumlusu kimse, ister özel ister kamu, bununla ilgili çalışmalarımız, tespitlerimiz devam edecek. Kimsenin kimseye yaptığına, yanlış yaptıklarına kayıtsız kalma imkanımız yoktur. Böyle bir yetkimiz de yoktur, imkanımız da yoktur. Ama olayı doğru tespit edip doğru şekilde davranabilmemiz lazım.''
-''SIRA DIŞI BİR TOPRAK KAYMASI''-
Yıldız, sıra dışı bir toprak kaymasıyla karşı karşıya olduklarına dikkati çekti. Literatürde, dünyada ve Türkiye'de 50-60 milyon metrüplük heyelana ilişkin bir çalışma olmadığını, dünyada bu büyüklükte bir heyelanın olduğunun de pek bilinmediğini ifade etti.
Bakan Yıldız, ''Sıra dışı bir toprak kaymasıyla karşı karşıyayız. Heyelanın yeni heyelanlar oluşturabileceğini de burada tekrar söylüyorum'' diye konuştu.
Heyelanın neden kaynaklandığına ilişkin henüz net bilgilere ulaşılamadığına, söylenebilecek bir nedenin doğruluğunun sondaj ve laboratuvar sonuçlarıyla teyit edilmesi gerektiğine dikkati çeken Yıldız, bunun için zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.
Yıldız, en öncelikli amaçlarının toprak altında kalanlara ulaşmak olduğunu, sahanın işletilmesiyle ilgili bir kaygılarının, endişelerinin bulunmadığını kaydetti.
Yürütülen çalışmaya ilişkin kamuoyunun düzenli olarak bilgilendirileceğini anlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Dün akşam, toprak altında kalanların aileleriyle buluştuk. Bir kısım bilgileri onlarla paylaştım. Bizden bir tarih verip veremeyeceğimizi sordular. 'Hangi gün çıkartılabilirler' diye sordular. Biz kendilerine kamuoyuyla paylaştığımız bilgileri paylaştık, bir tarih vermedik. Dediğim gibi sıra dışı bir toprak kayması. Toprak kayması sırasında alanda kömür çıkarma faaliyeti de yürütülmüyordu.
Şu ana kadar, 2008 yılından bu yana buradan 138 milyon ton bir hafriyat yapılmış, 25 milyon metreküp civarında bir su boşaltılmış, 26 milyon ton dolayında bir kömür çıkarılmış. Ama şu anki heyelanda 50 milyon tonun üzerinde bir hafriyat olmuş. Şu anki heyelanın miktarı çok yüksektir. O yüzden zaten heyelanı alışılmışın dışında, sıra dışı diye kastediyorum.''