AP: Çözün şu başörtüsü sorununu!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-12-2011 (09:54)   Son Mesaj: 02-12-2011 (09:54)    Cevap: 0    Gösterim: 573  

02-12-2011

AP: Çözün şu başörtüsü sorununu!

AP: Çözün şu başörtüsü sorununu!

Avrupa Parlamentosu (AP), Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen raporda, üniversitelerdeki başörtüsü sorununun kadınların özgür tercihine saygılı şekilde çözülmesi çağrısında bulunuldu.

AP Dış İlişkiler Komitesi, Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye karar taslağını, 5 hayır ve 3 çekimsere karşı 51 oyla kabul etti.
    Bu konu AB"nin değil Türkiye"nin işi. Kararı Türkiye vermeli" dedi.

AP Türkiye Raportörü Oomen-Ruijten ve diğer Hristiyan Demokratların karşı çıkmasına rağmen, Hollandalı Sosyalist Emine Bozkurt tarafından verilen değişiklik önergesiyle Türkiye"ye, "üniversitelerdeki başörtüsü sorununun kadınların özgür tercihine saygılı şekilde çözülmesi" çağrısı yapıldı. Oomen-Ruijten, oylamanın ardından basına yaptığı açıklamada, kendisinin de başörtüsü özgürlüğünden yana olduğunu belirterek, "Ama bu konu AB"nin değil Türkiye"nin işi. Kararı Türkiye vermeli" dedi.

Türkiye geri adım atmasın

Raportör Oomen-Ruijten, Türkiye karar taslağının gelecek ay AP Genel Kurulunda oylanması öncesinde, başörtüsü konusundaki önergeyi destekleyen Sosyalistlerle, bu konuda geri adım atmaları için pazarlık yapacağını belirtti.

Artık bir çözüm bulunsun

Aynı zamanda AP"nin Türkiye"de kadın hakları raportörlüğünü yürüten Emine Bozkurt ise Hıristiyan Demokratlar dışında hemen bütün siyasî grupların desteğiyle kabul edilen önergesinin, AP çoğunluğunun iradesini yansıttığını belirterek, bu konuda geri adım atmasının mümkün olmadığını vurguladı.

8 Mart'ta Genel Kurula gelmesi beklenen ilerleme raporunda verdiği önerge ile başörtüsü sorununa dikkat çeken Emine Bozkurt, oylama sonrasında Cihan'a şu açıklamalarda bulundu: ''Biraz sürpriz oldu ama geçmesi de gerekirdi çünkü çok dengeli bir önergeydi. Çoğunluğun desteği alarak geçti.

Ben verdiğim önergede vurgulamak istediğim şey şuydu; Türkiye'de başörtüsü sorunu çok tartışılıyor. Artık bir çözüm bulunsun. Bu konuda ciddi bir kutuplaşma var. Başörtüsü sorunu çözülürse bunun Türkiye için çok olumlu olacağını dile getirdim.'' Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye kadın hakları raportörlüğü vazifesini de yapan Emine Bozkurt, yazacağı raporda başörtüsü sorununa yer verip vermeyeceğinin sorulması üzerine, '' Rapor çalışmam henüz çok yeni. Raporum şunun hakkında; Türkiye'deki kadınların önderlik rolü üzerinde olacak. Çünkü kadınların değişimin taşıyıcıları olduklarına inanıyorum." dedi.

8 Mart 2011'de AP Genel Kurulu'nda oylanacak ve büyük ihtimalle kabul edilecek olan Türkiye'nin 2011 İlerleme Raporu'nda başörtüsü konusunda değişiklik yapılmasını beklemediğini kaydeden Bozkurt, ''Siyasette her şey olabilir ama Komisyon'daki oylamada çoğunluğun desteğini aldık. Genel Kuruldan da sorunsuz geçmesini bekliyorum.'' şeklinde konuştu. AP Komisyonu'nda ele alınan ilerleme rapor taslağında verilen 315 değişiklik önergesinden Emine Bozkurt'un verdiği başörtüsü önergesine AP'deki sosyalist parlamenterlerden destek gelirken, AP'deki Hıristiyan Demokrat asıllı milletvekilleri başörtüsü önergesinin aleyhinde oy kullandı.

Türkiye kesinlikle havlu atmamalı

Türk asıllı Alman Sosyalist İsmail Ertuğ da "başörtüsü sorununa özgürlükler çerçevesinden baktıklarını" belirterek, kabul edilen değişiklik önergesiyle AP"nin Türkiye"ye, "üniversitelerde başörtüsünün artık sorun olmaması konusunda net bir mesaj gönderdiğini" açıkladı.

Ertuğ: "Hıristiyan Demokratların kendi içinde çelişkisi var. Bir bütün olarak hareket etmiyorlar. Hıristiyan Demokratların başındaki grup Türkiye'ye karşı bir tutum içinde. Kendilerine gelince farklı davranabiliyorlar. Bu da onların samimi olmadıklarını, Hıristiyan Demokratların Türkiye'ye hiçbir zaman eşit şans tanımadıklarını gösteriyor. Türkiye kesinlikle havlu atmaması gerekir. Bunun inişli ve çıkışlı bir süreç olduğu baştan biliniyordu" dedi.

Ertuğ, AP Türkiye karar taslağını, mevcut haliyle geçen yılkinden daha olumlu bulduğunu ifade etti.

(Ajanslar)

AP: Çözün şu başörtüsü sorununu! Yorumları