Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını değerlendirirken üç temel ilkenin kendileri için önemli olduğunu ifade etti. İşte Davutoğlu'nun açıklamaları:
Mübarek'in istifasını bu sözlerle yorumlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Mısır'da cumhuriyetle demokrasi buluştu" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını, "Ümit ederiz ki Mısır halkının taleplerini karşılayan bir sistem ortaya çıkar" şeklinde değerlendirdi.
Gürcistan'da konuya ilişkin açıklama yapan Ahmet Davutoğlu, Mısır halkı için hayırlı olmasını temenni ettiği gelişmenin, güçlü halk meşruiyetine dayalı siyasi yapılarla, beklenen istikrar, huzur ve barış ortamını sağlamasının önemli olduğunu vurguladı.
"Pozitif Domino Etkisi" Dileği
Yaşanan durumun hep korkulan negatif domino etkisi yerine "pozitif" domino etkisini beraberinde getirmesini de temenni eden Davutoğlu, şunları söyledi:
"Hepimizin kaygısı bunun sonucunda bir kaosun çıkabilme ihtimaliydi. Bütün yetkilerin geçici bir süre için askeri yetkililere devredilmiş olması, ordunun bu dönemde takındığı tavır gözönüne alındığında, doğru bir karardır. Şimdi beklenti, ordunun bu düzenli geçişi düzen içinde transformasyonu sağlayacak bir yol haritasını Mısır halkının talepleri doğrultusunda hayata geçirmesi, istediğimiz beklediğimiz bu."
"Mısır'da Cumhuriyetle Demokrasi Buluştu"
Davutoğlu, en kısa zamanda seçimlerle Mısır'da demokratik bir yapının doğmasını beklediklerini kaydederek, "Bir yandan Mısır'da cumhuriyetle demokrasi buluştu, Cumhuriyet geleneği zaten vardı, demokrasi ile bunun taçlanması bölgemize büyük bir istikrar sağlayacaktır. Mısır halkına hayırlı olsun. Arap dünyasına hayırlı olsun. Bölgemize hayırlı olsun diyoruz" şeklinde konuştu.
Üç Temel İlke
Üç temel ilkenin kendileri için önemli olduğunu ifade eden Ahmet Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birincisi devletin sürekliliği ve kamu düzeninin sürekliliği sağlanmalı, ikincisi halkın talepleri yerine getirilmeli ve bir tür dönüşüm suretiyle Mısır'da istikrarlı ve kalıcı bir demokrasi inşa edilmeli, üçüncüsü de, bu demokrasiyi inşa faaliyetinde halkın yakından takip edebileceği şeffaf ve uluslararası toplumla birlikte bir anlamda izlenebilecek bir yol haritasının ortaya konması. devlet sürmeli, siyasi yapı değişmeli, meşruiyet temelinde, ve halkın talepleri gözönüne alınmalı."
BAŞBAKANLIK'TAN DA AÇIKLAMA YAPILDI
Başbakanlıktan Mısır'daki gelişmelere ilişkin yapılan açıklamada, ''Yönetimi devralan Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi'nin, sağduyulu ve mutedil bir yaklaşımla, adil ve serbest seçimlerle oluşacak yeni yönetime görevi en kısa zamanda devretmesini ve Mısır halkının iradesiyle şekillenecek anayasal demokrasiye geçilmesini temenni ediyoruz'' denildi.