Sorunlarının çözülmesi ve dikkat çekmek için yarın Anıtkabir’e yürüyecek olan muhtarlar siyasi partilerin iktidar karşıtı provokasyonundan çekiniyor. Haber 7'yi ziyaret eden bir grup muhtar sıkıntılarını dile getirdi.
Türkiye"deki 53 bin mahalle ve köy muhtarı sorunlarının çözülmesi ve dikkat çekmek için yarın Anıtkabir"e yürüyecek.
Facebook"dan organize olan 600 üyeli "Türkiye Mahalle ve Köy Muhtarları Platformu"nun organize ettiği eylemin öncesinde ise siyasete alet olma tartışması çıktı.
Bazı siyasi partilerin iktidara karşı muhtarları organize edip desteklemeye çalıştığını belirten muhtarların bir bölümü yarın yapılacak eylemde siyasi bir provokasyonun çıkmasından endişeli.
ŞAHİN'E DE GİTTİLER
"Türkiye Mahalle ve Köy Muhtarları Platformu"na üye olan Fatih"teki dört mahallenin muhtarları Haber 7"yi ziyaret ederek sıkıntılarını ve taleplerini dile getirdiler. Geçtiğimiz günlerde de TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahşin"i ziyaret eden 4 muhtar, sorunlarını ilettikleri Şahin"den sosyal güvence konusundaki belirsizliklerin giderilmesi, özlük haklarının düzeltilmesi gibi konularda destek sözü almıştı. Hırka-i Şerif Mahallesi Muhtarı Hikmet Gündüz, Sümbülefendi Mahallesi Muhtarı Halil Şen ve Şehsuvar Bey Mahallesi Muhtarı Murat Hakverdi, editürümüz Ersin Çelik"in sorularını yanıtladı.
EYLEM HÜKÜMET KARŞITI PROVOKE EDİLEBİLİR
Yarın Anitkabir"e yapılacak yürüyüşün bir kısım medya ve siyasi parti tarafından hükümet karşıtı bir gösteriye dönüştürülmek istendiğine dikkat çeken muhtarlar, amaçlarının yıllardan beri tüm iktidarlar tarafından görmezden gelinmelerinin artık sonlanmasını sağlamak olduğunu kaydettiler.
Demokrasinin en yalın temsilcileri olmalarına rağmen devlet tarafından bir kenarda unutulduklarını ve halkın sorunlarıyla baş başa bırakıldıklarını belirten Hırka-i Şerif Mahallesi Muhtarı Hikmet Gündüz, "Ben 12 bin oy alarak seçildim ve 32 bin kişilik bir mahalleyi yönetiyorum. Buna rağmen hem maddi hem de idari olarak ciddi problemlerimiz var" diyerek sıkıntılarını şöyle sıraladı:
12 BİN ALDIM 340 TL MAAŞIM VAR
"Muhtarlar olarak 340 TL maaş alıyoruz. Aylık giderimiz bunun iki üç katı. Belge başına 4 TL alıyoruz ama E-Devlet sistemine geçildikten sonra belgeden gelin gelirimiz yüzde 90 oranında azaldı. Bunun yanı sıra özellikle büyükşehirlerdeki kalabalık mahalle muhtarları 1 ya da 2 personel çalıştırmak zorunda. Fakat elektrik, su, telefon ve emniyet müdürlükleriyle ortak kullanılan otomasyon sisteminin çalışması için gerekli olan internetin faturasını bizler ödüyoruz. Bize 340 TL maaş alan muhtarların emekli olması için bir aylık en düşük oranla 285 TL Ba-Kur ödemesi var. Sosyal güvence kapsamında işveren (Bağ-Kur"lu), idari olarak ise 657"ye tabiyiz. Yani devlet memur statüsündeyiz. Muhtarlar kamu görevlisi midir yoksa 340 TL maaş alan bir işveren midir? Bu tezatlığın ortadan kaldırılması lazım"
KURUMSAL KİMLİĞİMİZ YOK
Sümbülefendi Mahallesi Muhtarı Halil Şen ise, muhtarların kurumsal bir kimliğe sahip olmakla birlikte kurumsal bir saygınlıklarının olmadığını ve her gün ortalama 200 evrak imzaladıklarını belirterek, "Kaymakamlık, belediye, adliye, askerlik şubesi, emniyet müdürlüğü, PTT, Maliye, zabıta ve icra müdürlükleri gibi devletin kurumlarına karşı bir çok görevimiz olmasına rağmen, kanunla belirlenmiş hiçbir yetkisi olmayan bir kurumdur muhtarlık. Bu nedenle de devlet ve vatan nezdinde hiçbir saygınlığımız olmadığı anlaşılmaktadır" diye konuştu.
KİRA KONTRATLARINI BİZ İMZALAYALIM
Gelirlerinin artırılması için mahallelerdeki kira kontratlarının noter değil de muhtarlar tarafından imzalanması gerektiğini belirten Şehsuvar Bey Mahallesi Muhtarı Murat Hakverdi: "Mahalle içindeki ev ve iş yeri sahipleri ile kiracılar arasında düzenlenen kira kontratına muhtarlık onayı zorunluluğu getirilerek hem muhtarlarımıza ekonomik yönden katkı sağlanmış olur hem de kira gelirlerinin Maliye tarafından kontrol edilmesi sağlanarak, vergi kaçırılmasının önüne geçilmiş olur" diyerek önerisini dile getirdi.
Muhtarlar, "Türkiye Mahalle ve Köy Muhtarları Platformu"nda beklentileri şöyle sıralıyor:
* Köy ve Mahalle muhtarlarımızın mevcut yasaları ve yönetmelikleri derhal günün şartlarına ve koşullarına göre yeniden düzenlenmelidir.
* Muhtarlarımızın Bakanlar kurulunca artırılması yetkilendirilmiş gösterge rakamlarının yaşanılabilir rakamlara denk gelecek şekilde artırılması
* Bağ-Kur prim borcu olan muhtarlarımızın borçlarında affa gidillmeli, bundan sonrada Muhtarın Sosyal kurum primleri devletçe karşılanmalıdır.
* Muhtarlarımıza sorumluluk ve görev yüklendiği kadar, yetkide yüklenmelidir.
* Binlerce kişinin oyunu almış ve onlar için kurumlarda iş yapan Muhtarlarımızın işlemlerinde kapılarda bekletilmemesinin sağlanması
* Muhtarlarımıza seçimleri akabinde İç İşleri Bakanlığınca bir kimlik verilmesinin sağlanmasını
* Muhtarın Gerek gördüğünde mahalle sınırlarında kimlik sorma yetkisinin bulunması ve kolluk güçlerine mahallesindeki olumsuzluklar ile ilgili işlem başlatabilmeli
* Muhtarın görevi başında vefat etmesi durumunda eşi ve ailesine devletçe sahip çıkılmasının yasalarca düzenlenmesi
* Muhtarların bölgesinde yapılacak büyük ölçekli çalışmalarda muhtarında görüş ve onayının alınması.