Trabzon Tonya'nın kurtuluşunun 93. yıldönümü öncesinde düzenlenen bir anket ilçeyi karıştırdı. Belediye sokaklara sandıklar koyup ankete katılım istedi. Ancak kadınlarla ilgili bir soru büyük rahatsızlık yarattı.
Kenan Taşkın'ın haberi
İlçenin değişik mesleklerden en beğenilen kişilerini belirlemek amacıyla düzenlenen ankette "En beğenilen ev kadını" da sorulunca kıyamet koptu.
50 kişi, anketin iptali için kaymakama başvurdu
Trabzon"un 17 bin 500 nüfuslu Tonya Belediyesi, 17 Şubat"ta kutlanacak kurtuluş törenleri öncesinde ilçedeki "en"leri belirlemek amacıyla anket çalışması başlattı. Oylama sonucu en beğenilen siyasetçi, bürokrat, eğitimci, esnaf, memur ve sporcunun sorulduğu ankette "en beğenilen ev kadını"nın da yer alması erkekleri alarma geçirdi. 50 kişi, anketin iptali için kaymakama başvurdu.
"ÇOK OY ÇIKARSA HESABINI SORARIM"
"Tonya"daki ev kadınları en iyi ev kadınıdır. Seçim yapmak büyük gaftır" diyen ilçe esnafından Bekir Uzunoğlu ankete karşı çıktı: "Ankete katılan herkes doğal olarak kendi eşine, annesine, yakınına oy verir. Birisinin eşine beklediğinden fazla oy verilirse huzursuzluk çıkar. Sonra al başına belayı. Eşime 20-25 oy verseler, ben bunun hesabını eşime sorarım." İnan Kalyoncu da "Böyle soru mantığa uymaz. Kriteri ne? Maksadını aşmış" diye isyan etti. Kazım Aktaş ise "Her açıdan yanlış. Sonunda küskünlüğe yol açar" dedi.
KAYMAKAM: İYİ NİYETLE BAŞLADI AMA
Tonya Kaymakamı Şenol Turan, "İyi niyetle başlanılan bir hareket ama ortada durumdan rahatsız olanlar var. İnceletiyorum. "Ev kadını" şıkkı konusunu da değerlendirerek karar vereceğiz" diye konuştu.
TONYA BELEDİYE BAŞKANI AHMET KURT: EN BEĞENİLEN KADINI DEĞERLENDİRİRKEN ONU SADECE FİZİKSEL GÖRÜNTÜSÜYLE YADA BEDENİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ VE KADINLARA BÖYLE BAKILMASI, MANİDAR VE BİRAZCIKTA ÖZÜRLÜLÜK BELİRTİSİDİR, SAPIKLIK BELİRTİSİDİR
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, 17 Şubat'ın Tonya'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü olduğunu hatırlatarak "Her kurtuluş töreninde farklı etkinliklerle o bayramın askeri dönemden gelen soğuk havasını ortadan kaldırarak halkında katılımını sağlayarak, gerekli mesajı da vererek bayramı kutlamaya çalışacağız. Şöyle bir mantıktan yola çıktık; çok iyi vatandaşsınız, yaşınızda kemale erdi yani Türkiye'deki ölüm yaşının da üstüne çıktınız, hiç karakolluk olmadınız, hiç savcı karşısına çıkmadınız, hiç icralık olmadınız, hiç hakkınızda şikayet dilekçesi verilmedi. Eğer böyle bir vatandaşsanız, birisi gelip size 'iyi vatandaş ödülü' vermiyor ama suç işlediyseniz muhakkak bunun cezasını ödüyorsunuz. Bizde dedik ki, beğenir olmak, beğenilen vatandaş olmak, toplumun kalitesini artırır. Bunu da teşvik etmek lazım. Her Tonya'nın kurtuluşunda, her yıl Tonya'ya katkısı olanlara ödül veriyoruz. Toplum önünde onları onure ediyoruz ve katkılarının, yardımlarının devam etmesi amaçlıyoruz. Dedik ki; eğitim alanında en beğenilen kişiyi belirleyerek, din adamlığı alanında en beğenilenleri belirleyerek, esnafın en beğenilenini, ev kadınının en beğenilenini, sanatçının en beğenilenini, siyasetçinin en beğenilenini, memurun en beğenilenini, sporcunun en beğenilenini belirleyelim ve toplum önünde bunları ödüllendirerek onurlandıralım. Dolayısıyla, toplum içerisindeki beğenilenlerin sayısını artırarak toplumun kalitesini yükseltelim. Bunu da nasıl yapalım? Bunu da kaymakamlıktaki, belediyedeki bürokratlar belirlemesinler. Demokratik yöntemlerle yapalım dedik, halk belirlesin bunu. Çünkü, herkesin kafasında farklı beğenilen ve beğenilme kriteri var. Bunun için Tonya meydanına sandık koyduk. 15 gün süreyle sandık burada kaldı. İnsanlar gittiler, beğendikleri kişilerin isimlerini oraya yazdılar ve oyu sandığa attılar" dedi.
"2010 yılının beğenilenlerini özellikle burada belli bir kesim, isimlerini de vermek istiyorum, Özgürlük ve Dayanışma Partisi en beğenilen kadına itiraz etti" diyen Kurt "Adı 'Aşkın partisi' olan bir partinin, en beğenilen kadını değerlendirirken, onu sadece fiziksel görüntüsüyle ya da bedeniyle değerlendirmesi ve kadınlara böyle bakması, manidar ve birazcıkta özürlülük belirtisidir, sapıklık belirtisidir. Niye böyle? Çünkü oradaki beğenilmek, bireyin bedeniyle ilgili beğenilme değil. Oradaki beğenilmek, yaptığı işle ilgili beğenilmek. En beğenilen eğitimciyi fiziğine göre değil, eğitim alanında yaptığı işe göre beğeniyoruz. En beğenilen esnafı, esnaflığını düzgün yapıyor mu? Dükkanının önünü temiz tutuyor mu, raflarını temizliyor mu, müşteriye iyi davranıyor mu, alışveriş yapanda fişini veriyor mu, son kullanma tarihi geçmiş ürün veriyor mu ? Bu esnafı halk bilir ve bunu bildiği içinde beğenir, ondan alışveriş yapar. Benim hanımımı siz nasıl en beğenilen hanım seçersiniz, ben buna itiraz ederim. Önceden böyle faaliyetleri solcular yapar, sağcılar itiraz ederdi. Şimdi çok enteresan, çok ilginç bir değişim geçirdi Türkiye'de. Statükoya da sol itiraz ediyor. Ne yazık ki bu tür sosyal faaliyetlere de onlar itiraz ediyor. Buradaki en beğenilen kadın, cefakardır bizim kadınımız; tarlada çalışır, çocuğa bakar, yemeği yapar, evi temizler, alışverişe gider, bunun haricinde eşi gurbette olduğu için, eşi öldüğü için baktığı ineğin sütünden çocuklarına pay ayırıp onları üniversitede okutan kadın. Bu takdir edilecek beğenilen bir durumdur. Evinin etrafını düzenli tutmuştur, hayvan gübresini insanlara zarar vermesin diye örtmüştür, lavabo suyunu insanlara ve çevreye zarar vermesin diye akıtmamıştır, evi de temizdir, çocukları da temizdir, işinin başındadır. Yani bu beğenilen kadındır. Ben güzellik yarışması yapmıyorum ki, fiziğe göre yarışma yapayım. Beğenilme işe göredir. Ben desem ki Tonya'da, tereyağ güzeli, süt güzeli seçiyorum o zaman kalkar böyle yapardık. Kaldı ki kadına böyle bakan erkeğe de böyle bakmalı. Yani en beğenilen esnaf erkeği de kas gücüne aldığı üç eşe, dört eşe göre mi belirleniyor? Hayır, yaptığı esnaflığa göre belirleniyor. Zeynep Başkan en beğenilen sanatçı seçilirse yani kadınlığına helal mi getiriyoruz? Bu nasıl bir mantıktır?" ifadelerini kullandı.
Gazete HABERTÜRK - İHA