Çetin Doğan'ın koruması geri çekilmeli!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-31-2011 (13:04)   Son Mesaj: 01-31-2011 (13:04)    Cevap: 0    Gösterim: 611  

    01-31-2011

    Çetin Doğan'ın koruması geri çekilmeli!

    Çetin Doğan'ın koruması geri çekilmeli!


    TSK'nın "Koruma hizmeti dışında görev verilemez" yönergesine rağmen çok sayıda emekli generalin mevzi uymadığı, korumaları yük taşıma ve temizlik işleri gibi hizmetlerde kullanması yeni bir tartışma başlattı.

    Balyoz davasının 1 numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın Silivri'deki duruşma öncesi ayakkabılarım asker korumalarına temizletmesi koruma hizmetlerini tartışmaya açtı.
    Komutanın can güvenliği-ni korumakla görevli askerlerden bu görev dışında hiçbir iş istenemeyeceği kaydedildi. Yönergenin uygulanması halinde amaa dışında kullanılan koruma hizmetinin komisyon tarafından kaldırılması gerektiği vurgulandı.

    Hakarete varan tepki

    Koruma Hizmetleri Yönergesinde, "Koru¬ma görevlilerine koruma hizmetleri dışında hiçbir görev ve emir verilemez, özel işler yaptı- rılamaz. Koruma görevlileri her hangi bir nedenle evlere alınamaz. Bu maksatla koruma personeline baskı yapılamaz" hükmü yer alıyor. Ancak Doğan örneğinde olduğu gibi çok sayıda generalin mevzuattaki uyarıya dikkat ietmediği belirtiliyor. Koruma görevlisi askerlerin talimatlara aykırı olarak yük taşıma, sipariş alma, temizlik işleri ile şahsi ve idari işlerde kullanıldığına dikkat çekiliyor. Üst makamlara bildirilmesi ve sıkıntılann devam etmesi halinde koruma görevinin iptal edilmesi gibi bir yaptırım bulunmasına rağmen bugüne kadar uygulanmadığı ifade ediliyor. Korumanın amacı dışında kullanımına daha çok komutan eşlerinin neden olduğu belirtilirken, uyarıda bulunan rütbeli personele hakarete varan tepkilerin gösterildiği iddialar arasında.

    Geçtiğimiz aralık ayında İstanbul'da ilginç bir uygulamanın başladığına dikkat çekiliyor. Geç kalkan paşalann erken saatlerde servise çıkan apartman hizmetlileri yerine askerleri alışverişe gönderdikleri aktarılıyor. Baskılar üzerine Merkez Komutanlığının askerlerin bir kereye mahsus alışverişe gönderilmesi yönünde sözlü emir verdiği öne sürülüyor.

    Emniyet şeridini ihlal

    Koruma araçlarında kullanılan otomatik geçiş sistemi kartları da bir başka tartışma konusu. Yönergeye göre koruma maksadı hizmet aracının OGS ücretini "korunan şahıs', koruma aracının OGS ücretini ise 'Koruma Tabur Komutanlığı' karşılıyor. Ancak OGS ücretlerinin tamamının komutanlıkça karşılandığı belirtiliyor. 2010'da 17-20 bin lira arasında usulsüz kullanım ve trafik cezası kesildiği bilgisi veriliyor. Komutan eşlerinin de emniyet şeridini kullanmayı tercih ettikleri belirtiliyor.

    'Yönetmelik uygulanıyor'

    Genelkurmay'dan iddialarla ilgili olarak Bugün'e yapılan açıklamada, Koruma Taburu'nda görevli personelin yasaların ön gördüğü çerçevede görevini yaptığı vurgulandı. Bu konuda üç ana mevzuatın olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Yönetmeliklerde 'koruma personeli koruma göreviyle bağdaşmayan iş ve hizmetlerde görevlendirilmez' hükmü yer alıyor.

    Bu konu üzerinde titizlikle duru-luyor. Bu personelin görevleri sırasında korudukları şahıslar ve onların aile fertleri tarafından görevlerinin dışında kullanılmaları söz konusu değildir. Yö-netmelikler, yasalar var. Bu husus gerek koruyan gerekse koruması sağlanan personelimiz tarafından da biliniyor. Ayrıca bu konuda da personel ne yapması gerektiği ile ilgili eğitiliyor.

    Bu husus Genelkurmay Başkanlığı'nca da hassasiyetle kontrol ediliyor ve koruma hizmetlerine ilişkin bazı aksaklıklar tespit edildiğinde bu konuyla ilgili emirler de yayımlanıyor. Yani bir konu ile ilgili direkt düzeltici emir yayınlanıyor" denildi. Koruma görevlilerinin alışverişe gönderildiği iddiasına da cevap verilen açıklamada, "Bu konuda personele sözlü veya yazılı herhangi bir emir verilmemiş. Kaldı ki korunan personelin alışveriş yapabileceği mekânlar da mevcut. OGS ve KGS masrafları da korunan şahıs ödüyor" görüşüne yer verildi.

    Paşanın işyerine de 24 saat koruma

    Emekli askerlere yönelik terör eylemlerinin 1 yılında artması üzerine ruma taburlarının kurul masına karar verildi. Bu burlar Merkez Komutanlığı'na bağlı görev yap yor. istanbul'da 4'ü Genelkurmay başkanı, 21'i kuvvet komutanı olmak üzere 64 personelin korunma sağlanıyor. Genelkurmay başkanlarına bir zırhlı a bir de koruma aracı tah ediliyor.

    1600 litre bedava benzin

    Zırhlı araca sınırsız b zin hakkı tanınırken, di" lerine yıllık bin 600 litre retsiz benzin veriliyor.

    Özel Koruma, Yakı Koruma, ikâmet Koru işyeri Koruma, Çağrı rine Koruma olmak üz 5 çeşit koruma yöntemi var. Makam aracının a kasına ayrıca koruma aracı da veriliyor. 'Yakın Koruma' sisteminde is makam arabası ile birli bir de yakın koruma g revlisi tahsis ediliyor, 'İkamet Koruma'da Paşa' evinin önünde 24 saat asker bekliyor. Eğer emekli paşa çalışıyorsa 'İşyeri Koruma' sistemi uygulanıyor, aynı evi g işyeri de 24 saat koru yor. Çağrı Üzerine Kor ma'da ise sürekli arab ve koruma yok.

    Bugün




    Çetin Doğan'ın koruması geri çekilmeli! Yorumları