'İlk dindar cumhurbaşkanı' diye takdim etti   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-26-2011 (20:34)   Son Mesaj: 01-26-2011 (20:34)    Cevap: 0    Gösterim: 565  

    01-26-2011

    'İlk dindar cumhurbaşkanı' diye takdim etti

    'İlk dindar cumhurbaşkanı' diye takdim etti


    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Strazburg temasları sırasında Fransa’nın haber kanalı France 24’e de bir mülakat verdi. Fransız Kanal, Cumhurbaşkanı Gül’ü "Türkiye Cumhuriyetinin ilk dindar cumhurbaşkanı" diye takdim etti.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Strazburg temasları sırasında Fransa"nın haber kanalı France 24"e de bir mülakat verdi. Fransız Kanalı sunucusu, Cumhurbaşkanı Gül"ü "Entretien"e hoşgeldiniz. Bugünkü konuğum, Türk ordusunun ve laik kesimin muhalefetine rağmen birkaç sene önce Türkiye Cumhurbaşkanlığına seçilen ve tarihe ilk dindar cumhurbaşkanı olarak geçen Abdullah Gül" diye takdim etti.
    Sunucu ayrıca, "Abdullah Gül, daha önce düşünülemeyecek olan yeni bir model oluşturmakta. Bu model, kökü İslami inanca dayanan ancak laik ve demokratik değerleri koruyan bir yönetim. Bu hâlâ devam eden bir oluşum" dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül AB"den vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Bizim İran ile ilişkimiz, daha net konuşalım bizim İran ile olan ihracatımız Fransa'nın veya Almanya'nın İran ile ihracat oranından daha mı fazla? Hayır. Ama bu ülkeler yapınca sorun olmuyor. Ne zaman ki biz ihraç ediyoruz o zaman sorun oluyor. Yani bu tamamen psikolojik" dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül sözlerini: "Bizim İran ile ilişkimiz, daha net konuşalım bizim İran ile olan ihracatımız Fransa'nın veya Almanya'nın İran ile ihracat oranından daha mı fazla? Hayır. Ama bu ülkeler yapınca sorun olmuyor. Ne zaman ki biz ihraç ediyoruz o zaman sorun oluyor. Yani bu tamamen psikolojik... . İran"la nükleerde tabii ki ara buluculuk yapmayacağız, sorunları çözmeyeceğiz, sadece yardım edeceğiz. Ben bunun iki tarafın lehine olduğunu düşünüyorum... 21"inci yüzyıl sadece Türkiye'nin yüzyılı olmayacak ama Türkiye'nin geleceğini izlemek gerek..." diyerek sürdürdü.

    "Sanırım katılmak istediğiniz kulüp Avrupa Birliği. Müzakereler yıllardır devam ediyor. Ancak çıkmaza girmiş görünüyorlar. Sabrınız azalıyor mu?" sorusuna, "Şimdiye kadar teknik konularda ilerleme kaydedildi ancak siyasi konulara gelince bu siyasi konular masaya konunca müzakere süreci yavaşlıyor. Siyasi konular derken Kopenhag Kriterlerinden veya demokratik standartlardan bahsetmiyorum. Bunlar zaten olması gerekenler. Bunları karşılamadan Avrupa Birliği"ne girilmez. Ama Türkiye evet. Türkiye, Kopenhag kriterlerinin şartlarına ve ön şartlarına cevap veriyor ancak burada Kıbrıs'tan bahsediyorum" yanıtını verdi. Gül, şöyle devam etti:

    "Evet bu, bir zehir, bu süreci zehirliyor ve maalesef bazı üye devletler var ki konu hakkında hiçbir çıkarları hatta hiçbir fikirleri olmamasına rağmen ama başka nedenlerle yani iç işleri ile alâkalı veya konjonktürel veya başka başka nedenlerle bu Kıbrıs sorunun arkasına saklanıyorlar."

    -VAZGEÇMEYECEĞİZ-

    Fransa ve Almanya"nın Türkiye"nin AB üyeliğine karşı çıkmaya devam etmeleri durumunda Türklerin AB"ye arkalarını dönüp dönmeyeceklerini soran Fransız sunucuya Gül, "Vazgeçmeyeceğiz" dedi. "Vazgeçmediniz mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

    "Ve vazgeçmeyeceğiz, çünkü çok yakın zaman önce bütün üye devletler, Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasını imzaladılar. Müzakeler başlatıldı, ve AB"nin temel prensiplerinden biri, sadece AB"nin değil bizim de temel değerlerimizden biri imzasını onurlandırmaktır (taahhüdünü yerine getirmektir). Bu elli yıl önce değildi, beş altı yıl önceydi. Bir zirve yapıldı ve bu zirve sırasında, Türkiye"nin bütün kriterlere uyması hâlinde AB"ye üye olmasına karar verildi. "Pacta Sum Servanta". Ne demek olduğunu biliyorsunuz,Bu temel prensiplerden biri. Bunu unutmayacağız ve buna riayet edeceğiz."

    Altı sene içinde 10 ülkenin AB"ye üye olduğunu hatırlatan, "Başkalarının sizi solladığını gördünüz. Her seferinde eve döndüğünüzde ve halka "üzgünüm hâlâ elim boş" demek zorunda kaldığınızda, Türklerin yüzde 38"i AB"ye üye olmak istiyor ama ya geri kalanı. Sayı çok yüksek" diyen sunucuya Cumhurbaşkanı Gül, "Size şunu hatırlatmak isterim ki Türkiye yalnızca bu müzakere süreci ile ilgilenmiyor. Aynı anda Türkiye dünyadaki diğer yerlere de açık" yanıtı verdi.

    Cumhurbaşkanı Gül"e yöneltilen diğer sorular ve yanıtları şöyle:

    FRANCE 24: Ya evet ve işte burada da büyük bir soru işareti oluşuyor.

    CUMHURBAŞKANI GÜL: Türkiye dünyadaki diğer yerlere de açık, dünyadaki diğer yerlerle olan ilişkilerini sıkılaştırıyor. Birçok başka ülke ile olan ekonomik bağlarını sıkılaştırdı. Pasifikteki ülkelerden Latin Amerika"ya Afrika"dan Yakın Doğu"ya, Orta Asya"dan ...

    FRANCE 24: Bütün Dünyaya?

    CUMHURBAŞKANI GÜL: Evet bütün dünyaya. Ama bizim için stratejik bir hedef olduğundan bundan kolayca vazgeçmeyeceğiz.

    -İRAN"LA İLİŞKİLERİMİZE BAKIŞ PSİKOLOJİK-

    FRANCE 24: Bundan vazgeçmeyeceğinizi anlıyorum. Özellikle Suriye, İran gibi bazı ülkelerle kurduğunuz dostluk ilişkisinin Batılı ülkelerin gözünde endişe kaynağı olduğunu görebiliyor musunuz. Ne yapmak istediğinizi soran Batılılara cevabınız ne olurdu. Doğuya mı yöneliyorsunuz?

    CUMHURBAŞKANI GÜL: Bu aslında psikolojik bir mesele. Bakın bizim İran ile ilişkimiz, daha net konuşalım bizim İran ile olan ihracatımız Fransa'nın veya Almanya'nın İran ile ihracat oranından daha mı fazla? Hayır. Ama bu ülkeler yapınca sorun olmuyor. Ne zaman ki biz ihraç ediyoruz o zaman sorun oluyor. Yani bu tamamen psikolojik.

    FRANCE 24: Türkiye nükleer konusundaki görüşmelere de dâhil oldu. İran ile müzakerelerde bulunmayı denediniz. Bu durum ABD tarafından iyi karşılanmadı.

    CUMHURBAŞKANI GÜL: Bunlar zor konular. Bir çırpıda çözümlenemez. Türkiye'nin yapmaya çalıştığı şey şu: Türkiye, sorunların çözümüne katkıda bulunmaya çalışıyor. Türkiye bu kapasiteye sahip. İran bizim komşumuz, onu tanıyoruz. Bir şeyler oluyor ve bunlar bizim yakın çevremizde yaşanacak. Bu sorunun takipçisi olmak, bu meselelerle ilgilenmek bizim hakkımız. Tabii ki ara buluculuk yapmayacağız, sorunları çözmeyeceğiz, sadece yardım edeceğiz. Ben bunun iki tarafın lehine olduğunu düşünüyorum.

    FRANCE 24: Yoğunlaşmanın mı?

    CUMHURBAŞKANI GÜL: Geçenlerde 5+1 ülkeleri ve İran, İstanbul'da ilk defa aynı masanın etrafında bir araya geldi.

    FRANCE 24: Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye ve İsrail ilişkileriyle ilgili bir sorum olacak. İlişkileriniz yakın bir tarihte gerginleşti. İsrail, dokuz Türk"ün ölümüne yol açan filo saldırısının hukuka aykırı olmadığını açıkladı. Türkiye, buna tamamen karşı çıkıyor. Resmî olarak özür dilemelerini istemeye devam edecek misiniz?

    CUMHURBAŞKANI GÜL: Dinleyin bunun hiç anlamı yok. Uluslararası alanda hiçbir geçerliliği yok.

    FRANCE 24: İsrail komisyonunun mu geçerliliği yok?

    CUMHURBAŞKANI GÜL: Hayır öyle demiyorum. Öncelikle bu saldırıya uğrayan bir insani yardım konvoyu idi. Nerede saldırıya uğradı. Uluslararası sularda. Denizde, açık denizde. Dokuz kişiyi öldürdüler. Dolayısıyla bu tutum için hiçbir yasal temelleri yok.

    -İSRAİL ÖZÜR DİLEMELİ-

    FRANCE 24: O hâlde resmen özür dilenmesini kaçınılmaz buluyorsunuz ve bunu istemeye devam edeceksiniz?.

    CUMHURBAŞKANI GÜL: Tabii ki.

    FRANCE 24: Eğer özür dilemezlerse Türkiye bir dost ulus ve müttefik olarak İsrail'i kaybetmeye hazır mı?

    CUMHURBAŞKANI GÜL: Biliyorsunuz ki bütün delilleri elinde bulunduran bir soruşturma heyeti var, herkes bunun hiçbir yasal temeli olmayan bir saldırı olduğunu biliyor. Her hâlükârda bu yayımlanan tek taraflı ve uluslararası alanda bağlayıcılığı olmayan bir rapor. Eğer iki ülke arasında bir sorun varsa bunu çözmenin yolları da vardır. En iyisi bunu iki tarafı da kapsayan uluslararası hukukla çözmektir. Bu durumda şimdi merkez BM'dir.

    FRANCE 24: Gerçekten de BM ama bu sorun ortadan kalkmayacak. Sayın Cumhurbaşkanı Türkiye yeni bir döneme giriyor. Yeni bir dış politika modeli oluşturuyorsunuz ve muhtemelen önümüzdeki yıllarda derin değişimler gözlemleyeceğiz 21. yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı mı olacak.

    CUMHURBAŞKANI GÜL: Sadece Türkiye'nin yüzyılı olmayacak ama Türkiye'nin geleceğini izlemek gerek.

    FRANCE 24: Burada bitirmemiz gerekiyor. France 24 kanalında bizimle birlikte olduğunuz için teşekkür ederiz.




    'İlk dindar cumhurbaşkanı' diye takdim etti Yorumları