Merkez Bankası'nın sıcak para ve cari açığa karşı aldığı önlemler tüketici kredilerinden sonra ithalat yapan sektörlere de yansıyor.
Pınar Çelik'in haberi
Merkez Bankası'nın cari açık ve sıcak paraya savaş açan önlemleri sonrası ocak ayı içinde faizin düşmesiyle birlikte 1.60 TL sınırına dayanan dolar, ithalat ağırlıklı çalışan sektörleri de endişelendirdi.
Fiyatlarda ortaya çıkan yüzde 10'luk artışla satışlarında düşüş yaşayan firmaları 'Dolar 1.60'ın üzerine çıkarsa' tedirginliği sardı.
Tekstil, kozmetik, gıda, otomobil, makine ve inşaatta ithal hammadde girdilerinde yaşanan fiyat artışları perakende fiyatlara da zam olarak yansıdı.
Kurdaki yükselişten ilk etkilenen Tahtakale piyasasında ise şu anda bir tedirginlik hakim. Tahtakale'de elektronik ticareti yapan Has Elektronik'in sahibi Ahmet Uçurum, yüzde 10 artan fiyatlarla birlikte satışlarda bir düşme olduğunu söyledi.
"Dolar 1.60'a dayanırsa işte o zaman ortalık karışır" diyen Uçurum, esnafta tedirginlik başladığını söyledi.
ARTÇI SARSINTI OLDU
Bilgisayar malzemeleri ve CD ticareti yapan Akyel mağazasının sahibi Bekir Korkmaz ise artan fiyatlarla birlikte satışlarda zorluk yaşadıklarını dile getirdi.
Korkmaz, "Piyasada zaten sıkı bir rekabet var. Tahtakale esnafı ithalatla çalışır. Kurdaki hafif bir oynama bile bizde artçı sarsıntıya neden oluyor. Ama kur böyle devam ederse biz yıkıcı depremden korkuyoruz" dedi.
OTOMOTİV
Kur farkı önce kampanyaları vuracak
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD)'nin verilerine göre geçen yıl Türkiye'ye ithal edilen araç sayısı 455 bin 569. Bunun 354 bin 150'sini binek sınıfındaki araçlar oluşturuyor.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre kurdaki kalıcılığın ithal araç üretimini etkilediği düşünülürse şu anda fiyatlara yansıyacak bir değişme söz konusu değil. Ancak kurdaki yükseklik sürerse bu önce kampanyaları vuracak.
Zaten yeni yıl ile birlikte bir fiyat düzenlenmesi yapıldı. Ancak tırmanışın devamlılığı söz konusu olursa satışlar bundan etkilenecek. İlk etkilenen orta sınıf araçlar olacak.
İNŞAAT
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Orhan Turan:
Plastik, metal ve pencere fiyatları artar
"Kurda yaşanan artışın tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat malzemesinde de ithalatta fiyat artışına neden olur. İnşaat malzemesi sanayinin ithalat girdi oranı düşük olmasına rağmen, plastik, kimyasal ürünler, yalıtım ürünleri, kapı pencere sistemleri, metal gibi ithal hammadde girdisi yüksek ürünleri var.
Bu ürünlerde kaçınılmaz olarak kurdaki artışa paralel fiyat artışları olacak. İnşaat demirinde de fiyat artışı yaşanabilir. Sektör açısından kurun yüksek olmasından çok oynak olması bir risk yaratır. Sanayici açısından maliyet hesaplarının sağlıklı yapılabilmesi için önemli olan kurun stabil olması."
TEKSTİL MAK.
Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran:
Makineyi ithal eden farkı da hissetti
"Sektörler ithalat fiyatlarını direkt hissetti. Bütün ithal ürünlerin fiyatlarının döviz cinsinden olduğunu düşünürsek ithalat üzerinden alışveriş yapan sektör firmaları bu değişimi anında hissetti. Yüksek rakamlarda alımlar yapıldığı için fark da büyük oluyor. Bu durumun devam etmesi söz konusu olursa işler daha da sarpa sarar."
GIDA
Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği (TÜGİDER) Genel Sekreteri Melehat Özkan:
Türkiye lüks gıdada çok pahalılaştı
"Döviz kurlarındaki oynama nedeniyle fiyatlarda bir miktar yükseliş yaşandı. Özellikle alkollü içecekler ve lüks gıda ürünlerinde bu artışın daha fazla yaşandı.
Üyelerimiz genellikle turizme ithalat yapıyor ve bu artış turizm sektörüne direkt yansıyacak. Yabancı turist lüks bir şarabı Türkiye'de ne kadara, Yunanistan'da ne kadara içeceğini takip ediyor. Türkiye bu noktada pahalı. Ancak genel gıda ürünlerinde çok büyük bir yükseliş oluşmadı."