Boynundaki rahatsızlık nedeniyle OMÜ'de ameliyat olan 51 yaşındaki bir kadın operasyon sonrası felç geçirdi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde bir profesör tarafından ameliyat edilen üç çocuk annesi kadının ameliyat sonrası boyundan aşağısının felç olduğu iddia edildi.
Ordu'nun Perşembe ilçesine bağlı Çaytepe köyünde ikamet eden 51 yaşındaki Gürnaz Dede, boynundaki rahatsızlık nedeniyle OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A.Ş. tarafından muayene ve tetkikleri yapılan hastaya boyunda omurilik daralması olduğu platin takılması gerektiği bildirildi.
Ailenin iddiasına göre, doktor ameliyat için kendilerinden ısrarla çok yüksek bir para talep etti. Araya aracılar da konulmasına rağmen doktor parada ısrarcı oldu ve hiçbir şekilde indirim yapmadı. Mecbur kalan hasta yakınları parayı ödemek zorunda kaldı ve hasta ameliyata alındı. 5.5 ay önce gerçekleştirilen kendilerine 8 ila 16 saat süreceği söylenen ve yaklaşık 3 saatte bitirilen ameliyat sonrası Gürnaz Dede, felç oldu. Boyundan aşağısı tutmayan Dede, önce servise alındı fenalaşması üzerine 1 hafta yoğun bakımda tedavi gördü.
Daha sonra yeniden bölüm servisine yatırıldı. Günlük ihtiyaçlarını yerine getiremeyen kadın, 20 gün sonra taburcu edildi. Daha sonra bir süre Ordu Devlet Hastanesi'nde tedavi gördükten sonra OMÜ'de ailenin isteği üzerine ileri tetkik için kısa süre fizik tedavisi uygulandı. Kadın daha sonra Samsun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'ne yatırıldı. Hastanede doktorların yoğun uğraşları sonucu, kadında bir miktar iyileşme sağlandı. Ameliyatta doktor hatası olduğunu öne süren aile hukuk mücadelesi başlatırken hastasının felç olmasından sonra doktorun kendilerini hiç arayıp sormaması ve ilgilenmemesine de tepkili oldu. Aile, YÖK, Tabipler Odası ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne şikayette bulundu.
Felç olan Gürnaz Dede, rahatsızlığı nedeniyle başvurduğu doktorun yönlendirmesiyle ameliyat olduğunu ve felç kaldığını söyledi. Boynundan aşağısı tutmayan Dede, yaşadığı olayı şöyle anlattı: "Tıp fakültesine gittim, doktor ameliyat olmamın şart olduğunu, boyun bölgesinde omurilikte erime olduğunu, platin takacaklarını söyledi. Ameliyattan sonra kendimi yoğun bakımda buldum, felç olmuştum. Ameliyat 8 ila 16 saatte sürer dediler, ben ise yaklaşık 3 saatte çıktım. Ayıldığımda boynumdan aşağısının tutmadığını gördüm, doktorlar geldi 'sen felç oldun, kendinde değilsin, bir ağzın konuşuyor' dediler."
DOKTOR HATASI OLDUĞUNA İNANIYORUZ
Bir hafta sonra servise çıktığını anlatan Gürnaz Dede, sözlerine şöyle devam etti: "20 gün serviste yattım, taburcu ettiler. Fizik tedavi görmeye başladım. Bunun doktor hatası olduğuna inanıyoruz. Olaydan sonra doktor bana bakmaya dahi gelmedi. Ameliyat öncesi bizden yüksek bir bıçak parası aldı. Ameliyat sonrası tatile gittiğini öğrendik. Ramazan Bayramı'ndan sonra bana bakmaya geldi. 'İyisin iyisin' dedi, alnımdan okşadı. Ben de 'hocam, kollarım ayaklarım boyundan aşağım tutmuyor, nasıl iyiyim' dedim."
Felç olan Gürnaz Dede'nin eşi Mustafa Dede ise hastanelerde 5.5 aydan beri perişan olduklarını söyledi. Yaşanan olaydan büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Mustafa Dede, şöyle konuştu: "Aylardır minibüste yatıp eşime bakıyorum.
Perişan olduk. Böyle bir şey oldu, hiç olmazsa doktor ilgilense idi bu kadar üzülmezdik. Eşim yürüyerek ameliyata girdi, felçli olarak ameliyattan çıktı. Bunun profesörün ameliyattaki hatası sonucu olduğunu iddia ediyoruz. Bizden de ayrıca ameliyat için yüksek bir bıçak parası istedi. Aracılar koymamıza rağmen parayı almadan ameliyatı yapmadı. Parada indirim yapılmasını, rakamın çok yüksek olduğunu söylememize rağmen 'Ben iki tane çocuk okutuyorum' diyerek parada asla indirim yapmayacağını söyledi ve parayı ödemek zorunda kaldık. Şahitlerimiz var."
Doktorun, ameliyatı kendisinden başkasının yapmasının zor olduğunu, başkasının yapması halinde riskin daha da büyüyeceğini söylediğini anlatan Mustafa Dede, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz de panikledik. Ayrıca öğrendik ki, bize Avrupa platin takılacağı söylenmesine rağmen yerli platin takmışlar. Bu da bizi çok üzdü. Başkalarının da canının yanmaması için biz de hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Gerekli yerlere başvurularımızı yaptık."
AMELİYATTA BİR HATA OLMADI
Hasta yakınlarının iddialarının hedefindeki doktor OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A.Ş., konuyla ilgili şunları söyledi: "Hastaya omurilikte daralma teşhisi konuldu. Ameliyatta yanlış bir şey yok. Hasta daha önce bir ameliyat zaten geçirmiş. Bu komplikasyonlar ağır vakalar. Normalde 1.5 santimetre olan omurilik, 2 milimetreye kadar düşmüştü. Yani koptu kopacak seviyesinde idi. Ailenin dediği gibi ayakta duran değil ayakta durmakta zorlanan düşen bir hastaydı. Bana hiç dokunulmamış, komplikasyon oluşmamış bir hasta gelse, böyle bir durum olsa iddialar anlaşılabilir. Zaten boyun hasarlı geldi."
Aileyi boyunda omurilik daralması bulunduğu, kritik bir ameliyat olduğu ve ameliyatın riskli olabileceği konusunda uyardığını anlatan A.Ş., şöyle konuştu: "Onlar da kabul etti ve ameliyat oldular. Ben 25 yıllık cerrahım, böyle bir şey hiç duydunuz mu? Benim hastayla ilgilenmediğim iddialarıyla ilgili olarak ise dilekçe verip başvuruda bulunduktan sonra benim hastayı aramam doğru olur mu? Ücretle ilgili iddialar asılsız. Ücret filan yok ortada. Zaten özel değil fakülte bünyesinde yapılmış bir ameliyat."