Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 2010 Aralık ayı sonunda yayımladığı “Havacılık İşletmeleri Güvenlik Yönetimi ve Organizasyonu Talimatı” çerçevesinde havacılık sektöründeki tüm kuruluşlardan güvenlik yapılanmasına gitmelerini istedi.
SHGM"den yapılan yazılı açıklamada, Sivil havacılık faaliyetlerinde güvenlik standartlarının en üst düzeyde uygulanması amacıyla Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yeni bir düzenleme hayata geçirdiği belirtildi. Yeni düzenlemeye göre, havayolu işletmeleri, havaalanı ve terminal işleticileri, hava taksi işletmeleri, yer hizmetleri ile ikram kuruluşları, yetkili hava kargo acenteleri ve genel havacılık işletmeleri de dahil olmak üzere sivil havacılık alanında faaliyet gösteren tüm işletmeler kendi bünyelerinde güvenlik birimleri oluşturulacağı kaydedilen açıklamada, "Havacılık faaliyetlerinin havacılık güvenliği kurallarına uygun olarak yürütülmesi ve geliştirilmesinde birinci derecede işletme sorumlu olacak. İşletmelerin güvenlik birimlerinde güvenlikten sorumlu yetkili yönetici, idari birim, eğitim birimi, plan, program ve denetleme birimi ile harekat birimi bulunacak. İşletmelerin ilgili düzenlemede belirtilen kurallar çerçevesinde belirlediği Güvenlikten Sorumlu Yetkili Yöneticisi SHGM tarafından onaylanacak" denildi.
Açıklamada, işletme içi denetimlerden ve değerlendirmelerden, işletme yönetiminin, güvenlik yönetiminin ve kalite yönetiminin birlikte sorumlu olacağı belirtilen açıklamada, yetkili otorite tarafından yapılan inceleme ve denetlemelerde, güvenlik yönetiminde gerekli faydayı belirli bir süreçte sağlayamayan veya uygulamalarda olumsuzluk ya da havacılık güvenliğini direk etkileyen bir kusur tespit edildiğinde, işletmelerin güvenlikten sorumlu yetkili yöneticisinin değiştirilmesi veya güvenlik yapılanmasının gözden geçirilmesinin, SHGM tarafından istenebileceği kaydedildi.
Açıklamada, "Talimatta ayrıca güvenlikten sorumlu yetkili yöneticilerin taşıyacağı özellikler de yer alıyor. Buna göre havayolu işletmelerindeki güvenlikten sorumlu yöneticilerin havacılık güvenliği, güvenlik yönetimi, havaalanı güvenlik operasyonu, kokpit ve kabin güvenliği, havacılık güvenliği kalite kontrol sistemi, kargo güvenliği, kriz yönetimi gibi konularda eğitim almış olması gerekiyor. İlgili düzenleme, sivil hava taşımacılığı ve sivil havacılık alanında faaliyet gösteren havacılık işletmelerinin yanı sıra hava meydanlarında faaliyet gösteren yetkilendirilmiş özel güvenlik kuruluşlarını da kapsıyor" ifadeleri kullanıldı.
ANKA