Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Kayseri'de kurulan 2 devlet ve 2 vakıf üniversitesinin, bilimsel araştırmada, yeni bölüm açmada ve beyin gücü oluşturmada ortak hareket edeceğini bildirerek, ''Kayseri'nin Üniversiteler Şehri olması için güç birliği yapacağız'' dedi.
ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Güney, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı'yı ziyaret etti.
Ziyarette konuşan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Keleştemur, Erciyes Üniversitesinin 30 yılı aşkın bir süredir hizmet verdiğini, vakıf üniversitesi olarak kurulan Melikşah Üniversitesi'nin eğitim ve öğretime başladığını, yeni kurulan vakıf üniversitesi Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nin de önümüzdeki yıl öğrenci alımına başlayacağını ifade ederek, ''Kayseri'de kurulan ikinci devlet üniversitesi olan Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi de kısa zamanda kuruluşunu tamamlayıp öğrenci kabulüne başlayacak. 2020 yılında Kayseri'nin üniversiteli öğrenci nüfusunun 100 bini bulacağını tahmin ediyoruz. Bir şehirde üniversite kurulabilmesi için sosyal ve kültürel altyapının oluşması lazım. Kayseri, her yönüyle Üniversiteler Şehri olmaya layık bir şehir'' diye konuştu.
Kayseri'de kurulan 2 devlet ve 2 vakıf üniversitesinin, bilimsel araştırmada, yeni bölüm açmada ve beyin gücü oluşturmada ortak hareket edeceğini bildiren Prof. Dr. Keleştemur, şöyle devam etti:
''Kayseri'de kurulu bir üniversitede ders veren hoca, şehirdeki diğer bir üniversiteye giderek orada da derse girebilir. Ortak araştırmalar yapılabilir. Şehirdeki tüm üniversitelerde aynı bölümleri açmak yerine, farklı bölümler açılabilir. Bütün bunların yanı sıra, ortak bilimsel çalışmalar yapılabilir. Hatta yapılmalıdır da. Çünkü Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), üniversitelerin ortak yaptığı çalışmaları daha olumlu değerlendiriyor. Kayseri'nin tarih, kültür ve sosyal altyapısı yeterli olduğu için, ileride birkaç vakıf üniversitesi daha kurulabilir. Birlikte olmamızın bize sağlayacağı avantajlar var. Kayseri'nin 'Üniversiteler Şehri' olması için güç birliği yapacağız. Kayseri, Üniversiteler Şehri olmaya müsait.''
Prof. Dr. Keleştemur, üniversiteler açıldıktan sonra yöneticiler olarak kendilerine düşen görevin, üniversite imkanlarını geliştirmek, bilimsel araştırmalara ağırlık vermek ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak beyin gücünü sağlamak olduğunu bildirdi.
-NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ-
Ziyarette konuşan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Güney de, dünyada bilgi çağının yaşandığını ve her yerde bilginin egemen olduğunu ifade ederek, ''Ülkelerin gelişmişliklerine en büyük katkıyı eğitilmiş insan gücü sağlar. Bu nedenle üniversiteler, insanı eğiten, yetiştiren kurumlardır. Üniversiteler, yeni bilgiler üretmeye, bilimsel araştırmalar yapmaya yönelmeli. Kayseri, 1200-1300'lü yıllarda Alimler Şehri olarak bilinirdi. Bu yüzden Kayseri'nin Üniversiteler Şehri olması çok yerinde olur'' diye konuştu.
Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı ise, kendilerinden daha tecrübeli üniversitelerden önemli destek aldıklarını belirterek, Kayseri'nin çok köklü bir tarihi bulunduğunu, bu nedenle Üniversiteler Şehri olmaya layık olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin eğitimde İstanbul'a, batıya kayan bir yapısı olduğunu belirten Prof. Dr. Asyalı, bu noktada yeni eğitim merkezlerinin oluşturulması gerektiğini, bunlardan birinin de Kayseri olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Asyalı, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi'nin kuruluşu ve yapısıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve şehrin ileri gelenleriyle sürekli görüşmeler yaptıklarını da anlatarak, ''Üniversitede yer alacak binaların mimarisi bile çok özel olacak. Dünyaca ünlü mimarlık şirketleriyle görüşüyoruz. Onların Kayseri'ye gelmeleri bile şehre büyük katkı sağlayacak'' dedi.