Hükümet, krizde zora giren işletmelere borç veren tefecilere savaş açtı. Piyasadaki büyük şirketlerden alacaklarını zamanında tahsil edemediği için tefecilerin eline düşen küçük işletmelere koruma geliyor.
Hazal Ateş'in haberi
Bakan Ergün, küçükleri zor duruma düşüren büyük firmalara ceza vereceklerini söyledi
Türk Ticaret Kanunu'na son dakikada eklenen bir önergeyle, tefecilerin eline düşen küçük işletmeler korumaya alındı.
Buna göre, sözleşmelere küçük işletmeleri mağdur edecek hiçbir hüküm konulamayacak, konulsa bile geçersiz sayılacak.
Küçük işletmeden aldığı mal ve hizmetin bedelini vadesinde ödemeyen her bir taksit için temerrüt faizi ödenirken bu işletmelerin alacakları öncelikli olacak.
AĞIR YAPTIRIMLAR GELİYOR
Sanayi Bakanı Nihat Ergün, yasaya küçük işletmelerin alacaklarının önce ve zamanında ödenmesine ilişkin bir hüküm eklediklerini belirterek, "Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre küçük işletmelerin yüzde 25'i alacaklarını zamanında tahsil edemediği için batıyor.
Bizde de paralarını aylarca alamıyorlar, yüksek faizle borçlanmak zorunda kalıyorlar, tefecilerin eline düşüyorlar. Bunun için ağır yaptırımlar getiriyoruz.
Önce 'küçük olanı düşün' ilkesi getirdik. Artık büyük şirketler küçük işletmeleri kendilerine finansman aracı olarak görmesin" dedi.
VADESİNDE ÖDEMEYEN YANDI
Yeni düzenlemeye göre, sözleşmelere özellikle küçük üretici ve tedarikçileri sıkıntıya sokacak haksız şartlar konulamayacak, konulsa bile geçersiz sayılacak.
Sözleşmede faiz şartı olmasa bile küçük işletmeden mal ve hizmet aldığı tarihten sonraki 30 gün içinde ödenmeyen borçlar için ihtara gerek kalmadan temerrüt faizi ödenecek.
Faiz oranının belirtilmediği durumlarda, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra uygulanacak faiz, gecikme faizinden en az 8 puan daha fazla olacak.
Taksitle ödenecek mal ve hizmet bedellerinin vadesinde ödenmeyen her bir taksiti için temerrüt faizi ödenecek.
Böylece küçük işletmeler alacaklarını temin edemediği için ağır şartlarda banka kredisi ya da tefecilerden yüksek faizle para almak zorunda kalmayacak.
MALİYE İZLEMEDE
Maliye Bakanlığı da, kriz döneminde nakde sıkışan esnafa yüksek faizle para satan binin üzerinde tefeciyi yakın takibe aldı.
Altın satar gibi kredi kartından çekim yaparak faizle para satan kuyumcuların yanı sıra kredi kartı üzerinden tefecilik işlemleri, POS cihazlarındaki anormal yükselişler inceleniyor.
Tefecilerin para verdikleri kişilerin ev, arsa gibi gayrimenkullerine ipotek koyduklarını tespit eden Maliye, Tapu Kadastro'dan aldığı bilgilerden yola çıkarak ipotek koyanların tefeci olup olmadığına ulaşılıyor.
Emniyet de alarma geçti
Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri de tefecilikle mücadele kapsamında eş zamanlı operasyonlar gerçekleştiriyor.
Geçtiğimiz günlerde Bursa, Ankara, Yalova'da yapılan operasyonda tefecilik yaptıkları öne sürülen çok sayıda kişi tutuklandı.
Yüzde 25 faizle borç veren tefecilerin, bu parayı ödeyemeyen kişileri zorla tehdit ettikleri, ödeyenlerin senetlerini ise iade etmeyerek tehditle tekrar para tahsil etmeye çalıştıkları belirtiliyor.
Türk Ceza Kanunu'nun 241. maddesinde tefecilik suçu işleyenlere 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 500 bin liraya kadar para cezası öngörüyor.
KORUMA KALKANI NELERİ İÇERİYOR?
Küçük işletmelerin alacaklarına öncelik verilerek tefecilerin eline düşmesi engellenecek
Küçük esnafı sıkıntıya sokan sözleşmeler geçersiz olacak
POS kullanan mükellef, aylık satışlarındaki sıçramaların hesabını verecek
Tefecilerin gayrimenkullere koydurdukları ipotekten iz sürülecek
Altın satmış gibi kredi kartından çekim yapıp para satan kuyumcular anında enselenecek
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ndeki ipotek kayıtları tek tek incelenecek