Bakan Günay: Muhalefet çatlak peşinde   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-23-2011 (15:37)   Son Mesaj: 01-23-2011 (15:37)    Cevap: 0    Gösterim: 518  

    01-23-2011

    Bakan Günay: Muhalefet çatlak peşinde

    Bakan Günay: Muhalefet çatlak peşinde


    Son günlerin en tartışılan ismi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay eleştirilere yanıt verdi. Günay, muhalefetin hayal ettiklerini AK Parti çatısı altında kendisi tarafından yapılmasının çekilemediğini söyledi.

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Başkent Kulisi'nde konuşuyor.

    Günay'ın açıklamalarından satır başları:

    Kars'taki heykel tartışmaları çok büyütüldü. Muhalefet bu tartışmalarla hükümette çatlak oluşturmak istedi.

    Türkiye'nin kültür ve turizimin gelişmesi için bu makamdayım. Kültür sadece güzel sanatlarla ilgili değil nasıl yaşadığımızı da gösterir.

    Geçmişte tartışmalar yaşanan sanatçılar oldu. Bunlara arasında diyalog sürecini başlattım.

    Sol ve sosyal değerlere ihanet etti mi?

    Türkiye 1993'te yurttaşlarımız katledildi. 15 yıl orda kebap pişirildi. 15 yıllık ayıp ortadan kaldırıldı. Nazım Hikmet'in vatandaşlık meselesi vardı. Onu düzenledik. Türkiye'de etnisite ayrımcılığı var ancak biz bunları aştık. Devlet Titaroları Ahmed-i Haniye'ye açıldı. Sadece göstermelik olan devlet tiyatroları açtık. Bunları yaptığımız için sadece kıskananlar var. AK Parti'de bunları yapmış olmam kıskanıldı.

    Muhalefetin hayal ettiklerini AK Parti çatısı altında yaptık, tepkinin sebebi budur.

    Siyasette küfür yoktur. Küfredeni hemen dava edeceğim.

    Liberaller desteğini çekiyor mu?

    Belki haksız tartışmalara vesile olacak bazı konular konuşuldu. Geçen seçimlerde de cumhuriyet mitingleri vardı. Şimdi yine aynı oyun sergileniyor. Günlük tartışmalar muhalefetin terimleri üzerinden medya tarafından işleniyor.

    Türkiye'ye yeni anayasa vadettik. 12 Eylül'ün kısıtlamalarını ortadan kaldırmak istedik. 334 milletvekili olan bir partiyiz.

    AK Parti seçimde nasıl bir söylem kullanacak?

    Bu konuda karar organı MKYK'dur. Ben burada şifreyi Başbakan'ın referandum sonrası yaptığı konuşmada buluyorum. 'Yüzde 42'yi dikkate alacağız' demişti. Yüzde 42'nin içinde bir blok var. Seçim projeksiyonu yaparken geçmişe bakmak lazım. Hayat ileriye doğru yaşanır. AK Parti'nin iki büyük başarısı var. Biri yüzde 47, diğeri ise referandumda alınan yüzde 58'lik oy oranıdır.

    Her iki durumda da yaratılan korku ortamı vardı. Ancak bunlar işe yaramadı. Türkiye'de daha dinle ve milliyetçilik üzerinden giden bir siyasal dil var. Ancak toplumun temel arayışı çok daha farklıdır.

    Şu anda mağdur bir parti değiliz. Ancak demokrasiyi taşımak istediğimiz yer itibariyle bize karşı yapılanlar bir mağdurluğu yine doğurmaktadır. Biz mağdur değiliz. Siyasette haklı olmak bazen çok şey ifade etmez. Yansıdığı şekil önemlidir.

    Askeri vesayettinin neresindeyiz?

    Biz ne askeri vesayetin nede sivil vesayeti istiyoruz. Ne askerle nede yargı ile tartışma içinde olmak istemiyoruz. Bu kurumlar kapalı kurumlardır. Bunların değişmesi zordur. Siyasetçi halkla daha çok dokunur.

    Bu kurumları yıpratmadan bazı ilerlemelerde bulunmamız şart. Yargıda konsensüs yok. Ancak asker bu durumu artık araştırmaya başladı.

    Tartışmalı tahliyeler

    Muhalefet, Hizbullahla bizim seçim ittifakı içinde olğumuzu iddia ettikleri ciddiyetsiz bir iddiadır. Zaman aşımı yargının içinde devam edip gidiyor. Kemal Türkler davasının zaman aşımına gitmiş olması üzüntü verici. Kimbilir ne kadar bu tarz dava vardır. Dosya öne alınabilir. İvedilikle çözülebilir.

    Hükümet ve yargı arasındaki tartışmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Yargı eleştiri kabul etmiyor. Hrant Dink davası var. Sadece tetikçiler biliniyor ya diğerleri...

    Önümüzdeki süreçte bu gerginlik devam etmemeli. Yargı organları siyasal parti gibi davranıyor.İlk kez bunu görüyorum ve hayırda getirmez.

    Yandaş yargı, yargıyı ele geçirme neler söylersiniz?

    Bir organın kendi üstünü seçme yetkisi veriyorsanız bunun adı ele geçirme değildir.










    Bakan Günay: Muhalefet çatlak peşinde Yorumları