Gölcük'te ele geçirilen belgeler, Balyoz cuntasının Ege'de yeni bir 'Kardak krizi' çıkarmayı planladığını ortaya koydu. 'Suga Eylem Planı'na göre İleryoz Adası'na çıkarma yapılarak Yunanistan kışkırtılmak istenmiş!
Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen belgeler, Balyoz'u hazırlayan cuntanın, Yunanistan'la kriz çıkararak darbeye zemin hazırlamayı öngördüğü Suga Eylem Planı'yla ilgili kapsamlı bir çalışma yaptığını ortaya koydu. Yunanistan'ın harekete geçirilmesi için Kardak krizine benzer bir senaryonun hazırlıkları yapıldı. Suga için oluşturulan çalışma gruplarının önerileri, Deniz Kuvvetleri'nde yapılan toplantılarda ele alındı. Buna göre Türkiye'ye ait Koyun Adaları'na asker çıkarılarak Yunanistan'ın harekete geçirilmesi sağlanacak, Atina'ya ait İleryoz Adası'na da büyük çaplı bir harekat düzenlenerek kriz tırmandırılacaktı.
31 SUBAY KRİZ İÇİN ÇALIŞTI
Dönemin Donanma Komutanı Özden Örnek'in hazırladığı Suga kapsamında, Egemenliği Anlaşmalarla Yunanistan'a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalıklar (EGAYDAAK) üzerinden kriz çıkarmak için çalışma yapılmasına yönelik emir yazısında dönemin Harekat Başkanı Tümamiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün adı yer aldı. Belgede, komutanlık bünyesinde alt çalışma grupları kurulması ve hazırlıkların Balyoz Planı'nın tartışılacağı 3 Mart 2003 tarihinden önce 18 Ocak'a kadar bitirilmesi istendi. Tümamiral A. Feyyaz Öğütçü, Tuğamiraller Kadir Sağdıç, A. Can Erenoğlu ve Deniz Cora'nın başkanlık ettiği çalışma gruplarında, aralarında albayların da bulunduğu 31 subay görev aldı. Harekatta görev alacak timler ve kullanılacak malzemeler bile hazırlandı.
HAVA-KARA DESTEKLİ ÇIKARMA
'Konu teklif EKA' adlı belgeye göre, Deniz Kuvvetleri'nde Suga ile ilgili Aralık 2002'de yapılan toplantıda, Zürafa adacığı civarında Türk ve Yunan balıkçı tekneleri arasında zaman zaman çıkan sürtüşmelerin kriz için kullanılması teklif edildi. Yunanistan'a ait İleryoz adasına yönelik büyük çaplı bir harekat hazırlığı yapılması, bu harekata hava ve kara kuvvetleri unsurlarının da katılması öngörüldü. Böylece Yunanistan'ın kontrolsüz bir reaksiyon göstermesi sağlanarak kriz çıkarılması hedeflendi. Toplantıda İleryoz adasının ayrıntılı haritaları üzerinde de çalışıldı.
ADA KRİZİ SUGA'NIN EN HASSAS SAFHASI
Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Hüseyin Hoşgit'in imzasına açılan bir belgede ise Suga için 12 subayın yer aldığı çalışma grubu oluşturulduğu belirtildi. Belgede EGAYDAAK'lara istinaden yürütülecek faaliyetlerin Suga Harekat Planı'nın en hassas safhası olduğu vurgulandı. Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda çalışmalar kapsamında yapılan toplantının belgesinde ise Suga'da görev alacak personelin eğitimi için alternatif yerler tespit edildiği, Yunan hükümetine nota verilmesi amacıyla girişimde bulunacağı gibi kararlara yer verildi.
İLERYOZ'A HAREKAT SONUÇ VERİR
Suga kapsamında kurulan çalışma gruplarından birine başkanlık yapan Tuğamiral Deniz Cora'nın Aralık 2002'de yaptığı toplantının sonuç raporunda ise Zürafa adacığına balıkçı gemileri ile koordineli, hücumbot tipi gemilerle harekât planlanmasının Suga kapsamında hedeflenen etkiyi oluşturabileceği belirtildi. Raporda "İleryoz Adası'na yönelik büyük çaplı bir harekât hazırlığının da Yunanistan'ın teyakkuz durumunda değişikliğe sebep olabileceği değerlendirilmiştir" denildi.
Öncelik Koyun adaları
Suga için oluşturulan 3 çalışma grubundan birinin coğrafi koşullar göz önüne alarak hazırladığı raporda, Yunanistan'ın reaksiyon göstermesi için çıkarma yapılacak adalara yer verildi. Raporda çıkarma yapılacak ilk yerin öncelikle Koyun adaları olmasının uygun olacağı belirtilerek "İkinci öncelikle Hurşit adaları ve Datça batısında bulunan EGAYDAAK'lara istinaden (harekatın) icra edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir" denildi. Raporda Koyun adalarının öncelikli olarak tercih edilmesinin nedenine de yer verildi. Buna göre, Koyun adalarına yapılacak çıkarmanın avantajı raporda şöyle anlatıldı: "Çeşme Kanalı'nda yer alan Koyun adalarının, hem bu kanalı kuzeyden ve Sakız adasını doğudan kontrol etmesi bakımından Yunanistan'a (karşı) önemli bir üstünlük sağlayacağı tespit edilmiştir."
45 gün önceden bildirin
Deniz Yarbay Erdin İnal'ın imzasına açılan 'bilgi notu' başlıklı 'gizli' ibareli belge ise Suga Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmaların geldiği aşamayı gösterdi. Ocak 2003 tarihli 2 maddelik belgede, EGAYDAAK'lara istinaden yapılacak bir harekat için oluşturulacak birlikte, 1 amfibi özel görev timinin de görevlendirilmesinin planlandığı belirtildi. Ayrıca coğrafi durum farklılıkları ve düşman ülkenin hazırlıklarının ada, adacık ve kayalıklara göre büyük değişkenlik gösterdiği belirtilerek "Çıkarma yapılacak yerlerin en az 45 gün önceden belirlenmesi" istendi.
MEDYAYA SERVİSLE KONTROLLÜ KRİZ
Tümamiral A. Feyyaz Öğütçü'nün imzasına açılan, 'Ocak ayı toplantı sonuç raporu' Ege'de Kardak benzeri bir kriz çıkarılması sonrasında gelişmeler medyaya servis edilerek Yunanistan'la olan gerilimin tırmandırılmak istendiğini ortaya koyuyor.
ADALAR SİLAHTAN ARINDIRILDI
Yunanistan'a bırakılan ada gruplarından birisi olan 'Koyun Adaları' Lozan Antlaşması'yla silahlardan arındırıldı. Ada, Yunanistan'a ait Sakız Adası'nın hemen yanında bulunuyor.
HÜKÜMET İÇ TEHDİT (!)
Suga Harekat Planı'na ilişkin olarak Donanma'dan çıkan ve sanık Tuğamiral Fatih Ilgar'ın imzasına açılan 2002 tarihli belgede, 'hükümet' iç tehdit (!) olarak gösteriliyor. Belgede iç tehditle (!) mücadeleyi kolaylaştırmak amacıyla Yunanistan'la silahlı çatışmaya varmayacak ölçüde gerginlik çıkarmanın amaçlandığı belirtiliyor.
YENİ ŞAFAK