Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, konut ihtiyacı olan Venezuela'ya götüreceği muteahhit sayısı hakkında bilgi verdi. Bayraktar Venezuella'nın davetinin heycanlandırdığını söyledi
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, konut ihtiyacı olan Venezuela'ya en az 10, en fazla 100 Türk müteahhidi götürebileceklerini ve ilk etapta ülkede 100 bin konut yapabileceklerini bildirdi.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2 milyon konuta ihtiyacı bulunan Venezuela'dan ''TOKİ'yi buraya bekliyoruz'' teklifinden heyecan duyduklarını ve heveslendiklerini söyledi.
Kanuna göre TOKİ'nin yurt içinde ve yurt dışında doğrudan ve iştirakleri aracılığıyla proje geliştirmek, konut, altyapı ve sosyal donatı uygulamalarını yapmak veya yaptırmak yetkilerine haiz olduğunu kaydeden Bayraktar, ''Fakat bu teklif için hükümetimiz karar vermesi gerekiyor. Eğer biz talimatlandırırsak Venezuela'ya gidebiliriz, yasa bakımından herhangi bir engel yok'' dedi.
Bunun da Türk müteahhitleriyle eliyle yapılacağını ifade eden Bayraktar, şunları söyledi:
''Türkiye'den oraya (Venezuela'ya) en az 10, en çok 100 müteahhit götürürüz. Taşeronlarımızı, teknolojimizi götürürüz ve ciddi manada malzeme transferi yaparız.
Bu da Türk müteahhitlik sektörü için çok ciddi bir açılım olur. Biz ilk etapta hemen pat diye bir 100 bin konutu organize ederiz, arkası da dalga dalga gelir.
Devletlerimiz anlaşma yaparsa, biz kaynağı oluştururuz. Müteahhitleri organize ederiz, onların paralarını biz öderiz. Venezuela'dan da devlet nezdinde para alırız. Bu şekilde bir organizasyon yapmayı düşünüyoruz.''
Bayraktar, Venezuela'daki inşaat maliyetlerini bilmediğini, fakat ilk etapta ülkede 6-7 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşabileceğini vurguladı.
TOKİ'NİN YURT DIŞINA AÇILMA VAKTİ GELDİ
Bugüne kadar TOKİ olarak yurt dışında 10 ülkeyle protokol yaptıklarını, 21 tane de karşılıklı temaslarda bulundukları ülke bulunduğunu anlatan Bayraktar, ''(Hemen gel ülkemizde konut yap) diyen ülke var.
Fakat bu dönemde Türkiye'de çok ciddi şekilde hem konut yaptık, hem kentsel dönüşüm yaptık, hem afet konutu, hem de kamuya konut yaptık. Bu yüzden bugüne kadar imkan bulup da yurt dışına açılamadık. Tabii devlet de bize çok ciddi manada bir talimat vermedi. Ama artık bunun sırası geldi'' dedi.
TOKİ müteahhitlerinin çok ciddi şekilde yetiştiğini ve bu müteahhitlerin ellerinde tünel kalıptan, kule linçlere kadar çok ciddi malzeme ve teknik eleman bulunduğunu kaydeden TOKİ Başkanı, bu eleman ve malzemelerin atıl kalmaması için bunları değerlendirmek gerektiğini vurguladı.
Bayraktar, ''TOKİ'nin organizatörlüğünde bunları değerlendirmek lazım. Bu tür projeler Türk müteahhitlik sektörünün çok işine yarayabilir'' dedi.