Merkez faiz indirince lobi U dönüşü yaptı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-22-2011 (14:21)   Son Mesaj: 01-22-2011 (14:21)    Cevap: 0    Gösterim: 531  

    01-22-2011

    Merkez faiz indirince lobi U dönüşü yaptı

    Merkez faiz indirince lobi U dönüşü yaptı


    Merkez'in yüksek faiz politikasını savunanlar son indirimin ardından çark etti. Başkan Yılmaz'ı bağımsızlık sembolü gösterenler şimdi "Siyasetin baskısı altında itibarını kaybetti" diyor.

    Merkez Bankası'nın önceki gün sürpriz bir şekilde faizde çeyrek puanlık indirime gitmesi, yüksek faizi savunan piyasa ekonomistleri ve bankacıları şoke etti.
    Daha önce Durmuş Yılmaz'ı Merkez Bankası'nın bağımsızlık garantisi olarak gösteren isimler 'U' dönüşü yaptı. Yapılan yorumlar Merkez Bankası'nın itibarını kaybetmesinden, Başkan Yılmaz'ın siyasetin etkisinde kalmasına kadar uzanıyor.

    Faiz düşüşünü eleştirenler aynı zamanda Başkan Yılmaz'ı şeffaf olmamak hatta piyasayı kandırmakla itham ediyor. Yılmaz'ın "Diğer ülkelerin faiz artırım sürecine gireceğini düşünüyorum" ve "Faiz indirimi cari açığı yükseltir" açıklamalarıyla piyasayı yanlış yönlendirdiğini ileri süren ekonomist ve bankacılar, faiz kararını siyasi olarak nitelendirip, bankanın riskli bir deney yaptığını söylüyor.

    Daha da ileri gidip "Kumar oynuyor. Başkan Yılmaz itibarsızlığa uğradı" diyor. Finans kesiminden yükselen eleştirilere rağmen reel sektörü temsil eden ihracatçı ve sanayicilerden ise Merkez'in faiz indirimine destek yağıyor.

    2 MİLYAR $ SATILDI

    Faiz indirimi dün de dolar kurunda etkisini hissettirdi. Dolar/TL 1.57 TL seviyesinde seyretti. Kurdaki artışı değerlendirmek isteyen ihracatçı şirketler ve yerli yatırımcının son 48 saatte 2 milyar dolara yakın döviz bozdurduğu belirtildi

    Neden indi anlayamıyoruz?

    Wall Street Journal'da yayımlanan "Türkiye, faiz indirimyle şaşırttı" başlıklı haberde, indirim haberinin liranın ve borsanın düşmesine neden olduğuna dikkat çekildi.

    "Ekonomistler, politika yapıcılarının, düşük enflasyon ortamından yararlandıklarını söylediler ancak piyasada bazılarının giderek daha komplike hale gelen bir politika karışımını hazmetmede zorlandıkları uyarısını yaptılar" diye yazıldı.

    Bu çerçevede Royal Bank of Scotland Grubu'nun yükselen piyasalar ekonomisti Tim Ash de "Türkiye Merkez Bankası, 'güvenli' yaklaşım faizleri değiştirmeyip yeni veriler gelinceye dek sabretmek iken neden faizleri indirmeye mecbur hissettiğini anlamakta zorlanıyorum" şeklinde konuştu.

    Merkez'i öngörülmez buldu

    İngiliz Financial Times (FT) gazetesi de faiz indirimini "Türkiye sürpriz bir adım attı" yorumuyla değerlendirdi. Gazete, bankanın spekülatif sermaye girişini engellemek amacıyla faiz oranlarını kesmeye yönelik öngörülmedik bir politika izlediğini belirtti.

    Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu:
    Şeytan bunun neresinde?

    "Reel sektör için iyi bir haber oldu. ABD'de, Avrupa'da faizler düşüyor. Bugüne kadar çoktan yapılması lazımdı. 4-5 senedir söylüyorduk. Uzun süredir sıcak para geliyor bundan sonra para yatırıma gelecek demektir. Vur-kaç şeklinde gelmeyecektir. 'Şeytan bunun neresinde' demek gerekiyor."

    TÜSİAD YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu:
    Üç olumlu etkisi görülür

    "Üç olumlu, bir olumsuz etkisi var. İhracata olumlu ivme kazandırır. Sıcak paranın çıkması gerçekleşebilir ve bu kararların enflasyonda olumsuz bir etki yapmamış olması iyi haber. Olumsuz taraf olarak da yabancı sermayenin girişini engelleyebilir. Bugün ile seçim arasındaki dönemde yavaşlama olabilir."

    TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi:
    'Faiz % 5 seviyesine gelmeli'

    "Merkez Bankası çok doğru bir karar aldı. Aylardan beri biz bunu dile getiriyoruz zaten. Geçen ay bu uygulamayı yaptı Merkez Bankası. Enflasyon ve faizin paralel olması lazım. Reel faiz ne kadar çok olursa sıcak para o kadar fazla geliyor. Bizim beklentimiz faizin 5 puana kadar inmesi."

    AKİB Başkanı Bülent Aymen:
    Karar ithalatı azaltır

    "Kararı olumlu karşılıyoruz. 0.25 daha düşürebilirdi. 6.25'e geldiği zaman reel faiz sıfıra geliyor. Sıcak para girişi engellenecek. Kurda biz 1.55-1.60 arasında bir seviye bekliyorduk. Orada da olumsuz bir etkisi olmadı. Bu tür kararlar alınmadığında ithalatta daha fazla ağırlık veriliyor."

    Faiz kararını oybirliğiyle aldık

    PARA Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Turalay Kenç, faiz kararıyla ilgili kurulda herhangi bir tereddüt olmadığını belirterek, "Oybirliğiyle alındı" dedi. PPK toplantısından sonra sinyali verilen zorunlu karşılıklarda ilave artırım sinyalini de değerlendiren Kenç, "Azami ve asgari vadelere uygulanan karşılıklar arasındaki fark daha da açılacaktır.

    Ortalamada yüzde 7.6 olan munzam karşılıklar daha da yükselecek. Munzam karşılıklardaki artış 0.25 puanlık indirimi net sıkılaştırıcı olacak" diye konuştu. Bu arada zorunlu karşılıklarda ilave artırım kararı pazartesi günü Banka Meclisi'nde görüşülecek.




    Merkez faiz indirince lobi U dönüşü yaptı Yorumları