2011-2015 döneminde uygulanacak yeni Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nı tanıtan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 5 yıl içinde 1,5 milyar lira hibe destek vermeyi hedeflediklerini açıkladı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 2011-2015 yıllarını kapsayan Yeni Dönem Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı tanırım toplantısı Manisa Anemon Oteli'nde gerçekleştirildi. Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Vali Celalettin Güvenç, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti Manisa Milletvekilleri, bürokratlar, sivil toplum kuruluşları yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Bakan Eker, toplantıda, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2006 yılından bu yana 1 milyar liralık tesis ve makine-ekipman hibe desteği verdiklerini, bu desteklerle 3 bin 5 tesisin kurulduğunu ve 30 bin kişiye istihdam sağlandığını belirtti. Eker, bu tesislerden 95'inin de Manisa'da olduğunu, bu tesislerin açılışını bugün yapacaklarını ifade etti.
''Yüzde 50'si bizden, yüzde 50'si sizden, sermayenin yarısına ortağız, kazancın hepsi sizin'' sloganıyla uyguladıkları programla tarımsal sanayide bir atılım yaptıklarını ifade eden Bakan Eker, bugün tüm Türkiye için programın 2011-2015 dönemini açıkladıklarını kaydetti. Bakan Eker, şöyle devam etti: "2011-2015 döneminde yapacağımız programın yenilikleri de var. Örneğin bundan önce 500 bin lira olan limit 600 bin liraya çıkarıldı. Proje maliyeti 500 bin liraya kadar olan paranın yarısını ödüyorduk, bunu 600 bin liraya çıkarıyoruz. Gerçek kişiler için limit 150 bin lira, tüzel kişiler için 600 bin lira. Altyapı yatırımlarında toplu basınçlı sulama sistemlerinde hibe oranı yüzde 75. Yani 100 lira yatırım yapıyorsun, 75 lirasını ben veriyorum. Bu tür yatırımlara destek verilmediği için GAP'ta vahşi sulama yapıldı, o su bereket olacağına yokluk vesilesi oldu, toprağı çoraklaştırdı. Şimdi biz başladığımız projeyle geçen sene Harran bölgesindeki 41 bin hektar neredeyse elden çıkmış toprağı da tarıma kazandırmak için proje yaptık. 2012 yılında bitiyor, buna 84 milyon lira para ayırdık. Türkiye'nin diğer bölgelerinde bu problemler yaşanmasın istiyoruz. Yeni programla hedefimiz 5 yıl içinde toplam 1,5 milyar destek vermek ve yeni dönemde 3 bin tarıma dayalı tesis daha kazandırmak. 1,5 milyar da proje sahiplerinin yatırmasıyla toplam 3 milyar liralık yatırım yapılacak.
Bakan Eker, program kapsamında çiftçinin bitkisel ve hayvansal üretimde kullandığı 30 çeşit makine ve ekipmana yüzde 50 hibe destek verdiklerine dikkati çekerek, 2007-2010 arasında 78 bin projeye yüzde 50 destek sağladıklarını, yeni dönemde 2011-2015 yılları arasında bu şekilde 100 bin projeye daha destek vereceklerini ifade etti. Tarımsal kalkınma kooperatiflerine de 2002-2010 yılları arasında desteklenen kooperatif sayısının bin 800'e ulaştığını, verilen destek miktarının ise 1,5 milyar lira olduğunu kaydeden Bakan Eker, Manisa'da da 1999-2002 döneminde 2 kooperatife 647 bin lira destek verilirken, 2003-2009 döneminde 52 kooperatife 40 milyon 500 bin lira destek verildiğini bildirdi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de toplam 5 bin köye tayin ettikleri veteriner hekim ve ziraat mühendisi danışman sayısını da 2011 yılı içinde 2 bin 500 daha alarak 7 bin 500 kişiye ulaştıracaklarını söyledi.
Türkiye'nin Dünya Bankası raporlarına göre, 8 yıl 23 milyar dolar tarımsal hasılayla dünyanın 11. büyük tarımsal gücü olduğunu, yeni topraklar kazanmadan, daha az sayıda insanla 2008 yılında 56 milyar dolarlık üretimle 8. büyük tarımsal güç haline geldiğini ifade eden Bakan Eker, şöyle konuştu: ''Biz ticari maksatlarla ithalatlar yapıyoruz, yapacağız. Dünyada da bunu yapmayan yok. En gelişmiş Avrupa ülkeleri, tarımda gelişmiş zengin ülkeler, onlar da ithalat yapıyor. Hammade olarak alıyor, bunu kullanıyor. Ama özü şu, Türkiye'nin dünyaya sattığı tarım ürünü, aldığı tarım ürününden daha fazla. Türkiye net ihracatçı. 2009'da Türkiye, İstatistik Kurumu rakamlarına göre, 11 milyar 200 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç eden bir ülke. 73 milyon vatandaşın karnını doyuruyor, 30 milyon turist geliyor, onlar da doyuyor. 100 milyon insanın karnını doyurduktan sonra 11 milyar da satıyor. Türkiye üretim bakımından önemli bir ülke olarak tarımını her gün biraz daha ileri noktaya götürüyor.''
Toplantıda konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tarım kesiminin desteklenmesinin, Türkiye'nin topyekun desteklenmesi anlamına geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz çiftçimizin, ister gıda, ister ürün olsun, para kazansın istiyoruz, mahsulünün karşılığının olmasını istiyoruz. Tarım kesiminde çalışan insanımızın refah düzeyini artırmak, gelir düzeyini artırmak istiyoruz. Burada KÖYDES ile köylerimizi yaşanır hale getirmeye çalıştık. KÖYDES projesi Cumhuriyet döneminin en başarılı projesidir. Yolu olmayan köy, suyu olmayan köy kalmamıştır."
Ağabeyinin de ziraat mühendisi olduğunu, bir dönem Türkiye'de ziraat mühendislerinin çok kıymetli olduğunu, sonra tarım kesiminin gözden çıkarıldığını ifade eden Arınç, Türkiye'de bir dönem işsiz ziraat mühendislerinin dernek kurduğunu ve seslerini duyurmaya çalıştığını anlattı. Bugün ise görevlendirilen ziraat mühendisi sayısının 5 binden 7 bin 500'e çıkarılmasının hedeflendiğini ifade eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, "Çiftçi ve tarım kesimi bilsin ki, siyaseten değil, biz onların dostuyuz. Onların daha refah düzeyi yüksek ülkede yaşaması hedefimizdir. Elimizdeki bütün imkanları çiftçiye sunarak, onların ürünlerini en sağlıklı şekilde piyasaya arz eder noktaya gelmesini sağlayacağız" diye konuştu.