Tanzanya Ulusal Konut Kurumu, Türkiye'den girişimcileri işbirliğine çağırdı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) yazılı açıklamasına göre, kurul üyesi iş adamlarıyla biraraya gelen kurumun genel direktörü Nehemia K. Mchechu, ülkesindeki 3 milyonluk toplam konut açığının piyasa bedelinin 180 milyar dolar olduğunu, Tanzanya'da toplam piyasa değeri 12 milyar doları bulan, 200 bin adetlik konut talebi olduğunu kaydetti.
Açıklamaya göre, Ankara'da TOKİ yetkilileri ile görüşen Mchechu, kurum olarak Türkiye'deki iş adamlarından beklentilerini şöyle sıraladı:
''Türk iş adamları ile kamu-özel sektör ortaklığı olarak iş yapabiliriz. Onun dışında Türk iş adamları taahhütçü veya yatırımcı olarak bize başvurabilirler. Türk iş adamları inşaatta bilgi birikiminin yüksek olması nedeniyle işlerimizi daha verimli hale getirmemizde bize yardımcı olabilirler.''
Başkanlık sistemi ile yönetilen Tanzanya'nın maden rezervlerinin toplam piyasa değeri 2007 fiyatları ile 1 trilyon 279 milyar dolar olarak ölçülürken, bunun yaklaşık yarısını ülkedeki altın rezervleri oluşturuyor. Elmas rezervleri de 230 milyar dolarla ülkedeki maden rezervleri içinde önemli yer kaplıyor.
İnşaat sektörü, ''ülkedeki en geri kalmış'' sektörlerin başında geliyor. Konutların yüzde 99'u tüketicilerin aylık gelirlerinden artırmaya çalıştıkları birikimlerle finanse edilmeye çalışılıyor. Bu nedenle gelişmiş teknoloji ve finansal olanaklar kullanılarak 6 ayda bitebilecek bir evin inşaat süresi 10 yılı bulabiliyor.
Son dönemde bankacılık ve sigorta sektöründe yapılan reformlarla uzun dönemli finansman olanaklarının önünün açıldığı, finansal sektördeki bu köklü değişiklikler sayesinde konut sektöründe kısa dönem içinde önemli fırsatların doğacağı ifade ediliyor.