Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Kurucu Üyesi ve ilk Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Berker ile en genç üyesi Hacı Sabancı
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Kurucu Üyesi ve ilk Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Berker, TÜSİAD'a kadın başkan seçmenin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha anladığını ifade ederek, ''Bundan evvel de başkanımız kadındı. Bundan sonra da kadınlar başkan olsun diyorum'' dedi.
TÜSİAD 41. Genel Kurul Toplantısında Feyyaz Berker ile TÜSİAD'ın en genç üyesi Hacı Sabancı da birer konuşma yaptı.
Berker, konuşmasının başında, kadın başkan seçmenin ne kadar doğru olduğunu bugün birkez daha anladığını ifade ederek, ''Bundan evvel de başkanımız kadındı. Bundan sonra kadınlar başkan olsun diyorum'' şeklinde konuştu.
86 yaşında olduğunu ve kendisini yaşlı görmediğini söyleyen Berker, Atatürk'ün ilkeleriyle büyüdüğünü, onun fikirleriyle bugüne geldiğini anlattı.
Genç üye Hacı Sabancı'ya, TÜSİAD ile ilgili bir dosya hazırladığını söyleyen Berker, ''Bu dosyada 3 tane duayen Vehbi Koç, Nejat Eczacıbaşı ve Sakıp Sabancı'nın hayat hikayeleri ve TÜSİAD'ın ilk 10 yılı var. İlk 10 yılda 12 Mart ve 12 Eylül'de başkanlık yaptım. Çok zor bir dönemdi. O günleri hatırladıkça neler çektiğimizi hatırlıyorum, evlerimize bomba atıldı. O günleri kötü hatıralarla anıyorum. Bugün çok şükür o günlerden çok uzağız'' diye konuştu.
TÜSİAD'ın tüzüğünün 3-4 kez değiştiğini ve bugünkü halinde çok önemli birkaç nokta bulunduğunu söyleyen Berker, şeffaflık ilkesine vurgu yaptı.
Sakıp Sabancı, Vehbi Koç ve Nejat Eczacıbaşı'nın ortak tarafları olduğunu anlatan Berker, Eczacıbaşı'nın kitabında, sanayicinin kazandığı varlığın, milletin varlığı olduğunu söylediğini anımsattı.
Berker, Hacı Sabancı'ya mikrofonu verirken, ''Sabancı ailesinin genlerinde yatırım var ve sözü sana bırakıyorum'' dedi.
''ÇAYLAK OLARAK KONUŞMAK ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRMEKTEN DAHA ZOR''
TÜSİAD'ın en genç üyesi, 24 yaşındaki Hacı Sabancı da konuşmasının başında, heyecanlı olduğunu ve ilk kez böyle bir konuşma yapacağını ifade ederek, hazırladığı metinden konuşmasının daha iyi olacağını söyledi.
''Sizlerin önünde bir çaylak olarak konuşmak üniversite sınavına girmekten daha zor'' diyen Sabancı, 40 yıl önce aralarında Sakıp Sabancı'nın da bulunduğu, yaşları 40-45 arasında değişen bir avuç iş insanının bugüne dek Türkiye'de pek rastlanmamış bir şeyi gerçekleştirdiklerini ve TÜSİAD'ı kurduklarını söyledi.
TÜSİAD'ı kurarken Türkiye'nin demokratik ve planlı yollarla kalkınmasına ve batı uygarlık seviyesine çıkarılmasına yardımcı olmak amacıyla kendileri önemli roller biçtiklerini anlatan Sabancı, Vehbi Koç'un deyimiyle Türkiye'deki iş insanlarının fikir üretme fabrikasının inşasına başlandığını kaydetti.
40 yıl sonra gelinen noktanın çok etkileyici olduğunu dile getiren Sabancı, ''Türkiye'de doğup büyümüş benim gibi genç bir TÜSİAD üyesini cezbeden en önemli unsurlar, TÜSİAD'ın ekonomik ve siyasi konulardaki duruşu, kamuoyuyla kurduğu diyaloğun derinliği, demokratik değerlere, rasyonel ekonomi yönetimine, hukuk ve adalete dimdik sahip çıkışıdır'' dedi.
Bu sicilin bir yandan kendi neslinin önüne koyduğu hedeflere varabilmesini kolaylaştıracak sağlam bir zemin oluşturduğunu belirten Sabancı, diğer yandan bütün bunların aslında kendi işlerini daha da zorlaştırdığını anlattı.
Derneği bugüne kadar başarılanların ötesine taşımanın, yaratıcı ve cesur olmaları gereğini ortaya koyduğunu dile getiren Sabancı, TÜSİAD'ın bağımsızlığından hiç ödün vermeden, ülke çıkarları için yararlı gördüğü konuların peşinde koşan, hedefler saptayan ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli girişimleri yapan bir kuruluş olduğunu, bundan sonra da böyle olacağına hiç kuşku olmadığını söyledi.
TÜSİAD'ın tarihine bakıldığında 10 yıllık dönemlerde hep zor zamanlarda konuşmak diye özetlenebilecek tutum içinde olduğunun görüldüğünü belirten Sabancı, bu dönemlerden örnekler verdi.
TÜSİAD'IN UYARI GÖREVİ...
2001-2011 yıllarına gelindiğinde, TÜSİAD'ın daha önceki yıllarda sarf ettiği emeğin karşılığını almaya başladığını ifade eden Sabancı, ''2001 krizinin ardından AB sürecinde büyük hareketlilik başladı.
Kendi babamdan da yakından biliyorum; bu dönemin başkanları ailelerini pek sık göremediler. Kendi işleriyle uğraşacak zaman pek bulamadılar. AB başkentleri ve Brüksel'de Türkiye'nin üyelik adaylığı ve müzakerelerin başlaması için durmaksızın çalıştılar'' dedi.
Sabancı, Türkiye'nin pek çok zorlu işini bitirdiğini, ancak bu başarıların önüne koyduğu yeni meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu belirterek, TÜSİAD'ın yine uyarı görevini yerine getirerek, bir yandan ekonomide bundan sonraki adımların neler olması gerektiğini tartıştığını, diğer yandan evrensel standartlara uygun bir demokrasi için atılması gereken adımları gündeme getirdiğini anlattı.
Hacı Sabancı, ''40 yıldan beri olduğu gibi, ne dediğimiz ilk başta tam anlaşılmasa bile gördüğümüzü, doğru bildiğimizi hedeflerimizi ve bu hedeflere varmanın yollarını tüm toplumla paylaşacağız. Ancak böyle davranırsak benim neslim de bayrağı devralmaya hak kazanacak TÜSİAD'ın kurucularının eşsiz vizyonuna ve yürekliliğine layık olmayı başaracaktır'' dedi.